Uutiset
28.01.2019

Opiskelijapoliitikot riepottelevat ylioppilaslehtiä salaisuuden verhon takana

Teksti:
Nella Keski-Oja & Anni Savolainen
Kuvat:
Matthias Huss/British Library & Lassi Vihko

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljas lakkautetaan, Tampereen Aviisi jää tauolle, Tylkkärin budjetti säilyy ennallaan, Oulun ylioppilaslehti kasvattaa printtiä.

Monen ylioppilaslehden vuosi vaihtui huterissa merkeissä. Talven aikana useissa ylioppilaskunnissa on harkittu, miten kampusjulkaisujen tekoa pitäisi jatkaa – vai pitäisikö ne lopettaa kokonaan.

Karuin esimerkki tulee Joensuun ja Kuopion kampuksilta, missä Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajisto lakkautti koko lehden.

Uljaan kohtalo on kauhuskenaario siitä, mitä tapahtuu, kun journalismin tekeminen on poliitikkojen armoilla”, kirjoittaa vapaa toimittaja Pasi Kivioja Suomen Kuvalehden kolumnissaan.

Uljaan alasajo oli poikkeuksellisen hätäinen: lakkautusesityksen ja päätöksen välillä kului vain viikko. Lehden lakkauttamista perusteltiin muun muassa rahalla.

ISYYn edustajisto ratkaisi asian suljetulla lippuäänestyksellä. Se tarkoittaa, että opiskelijapoliitikot salasivat äänestyspäätöksensä.

Leikkausinnon taustalla kyti kokemus siitä, että Uljas ei kaikkien opiskelijoiden mielestä palvellut heitä tarpeeksi. Osa taas näki lehden tärkeänä, koska se toimi opiskelijoiden äänitorvena ja vallan vahtikoirana sekä loi yhteisöllisyyttä kampuksille.

Tampereella ylioppilaslehti Aviisi jäi puolestaan loppuvuodesta tauolle. Syy on kahden ylioppilaskunnan, Tamyn ja TTYY:n, yhdistyminen. Uuden Tampereen ylioppilaskunnan TREYn on tarkoitus päättää lehden jatkosta kevään aikana.

Julkaisun tulevaisuus on epävarma. Voi olla, että Aviisi saa jatkaa – tai sitten ei. On myös mahdollista, että TREY päättää perustaa Tampereelle kokonaan uuden opiskelijamedian.

Turussa väiteltiin syksyn aikana kiivaasti Turun ylioppilaslehden tulevaisuudesta. Lopulta Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajisto päätti säilyttää lehden budjetin nykyisellään.

Myös Turussa opiskelijapoliitikot päättivät asiasta suljetulla lippuäänestyksellä. Äänestyspäätösten salaamista perusteltiin ”julkisuuden paineella”.

Samassa kokouksessa edustajisto päätti, että tänä vuonna selvitetään, millaisia resursseja paperilehden rinnalla tapahtuva digisisältöjen mahdollinen kehittäminen vaatisi.

Oulusta tuli sentään hyviä uutisia journalismille, sillä printtilehti tekee paluun. Samana päivänä, kun Uljas lakkautettiin, Oulun ylioppilaslehti uutisoi, että lehdestä julkaistaan tänä vuonna neljä printtinumeroa aikaisemman yhden sijaan. Paperin paluun mahdollistaa Oulun yliopisto.

”Yliopisto on lupautunut ostamaan printtilehdestä mainostilaa sovitulla summalla ja maksaa näin neljän lehden painamisesta syntyvät lisäkulut”, päätoimittaja Anni Hyypiö kertoo Oulun ylioppilaslehden jutussa.

Vuodesta 2017 lähtien Oulun ylioppilaslehti ilmestyi digijulkaisuna, yhtä fuksinumeroa lukuun ottamatta. Hyypiön mukaan uudet printtinumerot lisäävät lehden näkyvyyttä ja mahdollistavat mainostulojen kasvattamisen.

Tällä hetkellä Suomessa ilmestyvät myös Ylioppilaslehti (Helsingin yliopisto), Ylioppilaslehti Aino (Aalto-yliopisto), Jylkkäri (Jyväskylän yliopisto), Lapin ylioppilaslehti ja Studentbladet.

Aikaisemmin vuonna 2017 lakkautettiin Vaasan ylioppilaslehti.

Lue lisää:

Turun ylioppilaslehden budjetti pysyy entisellään – Tulevaisuuden suunnan ratkaisi arpa

Opiskelijapoliitikot päättivät Tylkkärin budjetista suljetulla lippuäänestyksellä ”julkisuuden paineen” takia. (11/2018)

Verkko-Tylkkäri ei välttämättä olisi paperilehteä ympäristöystävällisempi

Tutkijan mukaan on mahdotonta sanoa, kuormittaako paperilehti ympäristöä enemmän kuin verkkomedia. (11/2018)

Digiloikka tuntemattomaan ei kannata – Formaattiselvitys puoltaa Tylkkärin ilmestymistä printtinä ja verkossa

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajisto päätti tilata vuoden 2017 keväällä selvityksen Tylkkärin säilyttämisen tai muuttamisen vaikutuksista. (10/2018)