Uutiset
26.03.2009

Opiskelijat eivät syö lautasiaan tyhjäksi

Varsinkin syömätöntä leipää heitetään pois.

Kampusalueen opiskelijaravintoloissa kipataan huimia määriä ruokaa roskikseen. Esimerkiksi ravintola Macciavellissä biojätettä tulee jopa 40 kiloa päivässä. Tämä tekee 44 grammaa per nenä.
Sellaiseen tilanteeseen tuskin koskaan päästään, ettei biojätettä tulisi lainkaan – kaikki ottavat joskus enemmän kuin jaksavat syödä. Joillakin on kuitenkin tapana ottaa joka kerta turhan reiluja annoksia.
"Kun tulee ravintolaan, niin on tietysti hirveä nälkä, jolloin 'silmät syövät'", pohtii ravintoloita pitävän Unica Oy:n toimitusjohtaja Sanna Hovi.
Biojäteastialla näkee kuitenkin, ettei maha vedä saman verran. Varsinkaan leipä ei tunnu mahtuvan.
"Jotkut heittävät viisikin palaa leipää pois. Kyllähän se nuukuuteen tottunutta henkilökuntaa kirpaisee", Hovi kertoo.
Nälkäisen ei kuitenkaan tarvitsisi lapata leipää ja salaattia kuin viimeistä päivää: niitä saa nimittäin kaikissa Unican ravintoloissa hakea lisää.

Unican ravintoloissa järjestetään biojätteen punnitukset keväisin ja syksyisin. Punnituksista on kuitenkin tiedotettu puutteellisesti.
"Ravintoloissa pitäisi organisoida tiedotus aiheesta, ja opiskelijoille pitäisi keksiä jokin porkkana, jolla vähentää roskikseen menevän ruuan määrää", pohtii Macciavellin ravintolapäällikkö Maritta Lehmusviita.
Yksi ilmaan heitetty ajatus on ollut, että jätemäärälle asetettaisiin jokin julkinen tavoite, jonka täyttyessä kaikille asiakkaille tarjottaisiin esimerkiksi ilmaiset jälkiruuat.

Teksti: Visa Kurki

Turun ylioppilaslehti 6/2009 (27.3.)