Uutiset
28.04.2017

Opiskelijat ovat saamassa Uuden ylioppilastalon

Teksti:
Nella Keski-Oja & Atte Uusinoka
Kuvat:
Atte Uusinoka
  • Kuuvuoren vanhan nuorisotilan yläkerta ja sinne tuleva juhlasali ovat esteettömiä. Kiinteistöön on tehty kuntokarkoitus, jossa rakennuksen sisäilma on todettu hyväksi.

Viime vuosina opiskelijat ovat joutuneet luopumaan monista juhla- ja tapahtumatiloistaan. Pitkään suunnitteilla ollut korvaava tila, työnimeltään Uusi ylioppilastalo, otti keskiviikkona ison askeleen eteenpäin.

Huhtikuun kokouksessaan Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajisto valtuutti TYYn hallituksen solmimaan tilan vuokrauksesta sopimuksen Turun ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kanssa. Seuraavaksi edessä ovat sopimusneuvottelut.

Uudeksi ylioppilastaloksi kaavaillaan Kuuvuoren vanhaa nuorisotilaa, joka sijaitsee osoitteessa Nummen puistokatu 2.  Vuonna 1966 valmistuneen kiinteistön omistaa TYS.

”Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, tila on vuokrattavissa käyttäjille syyskuun alusta alkaen. Tila kaipaa vielä pientä remonttia ja hankintoja kuten keittiövälineitä ja huonekaluja”, TYYn hallituksen puheenjohtaja Miika Tiainen kertoo.

Tiaisen mukaan useita vuosia työn alla olleella hankkeella on iso merkitys TYYlle ja opiskelijoille. Ylioppilaskunnan vuokraamat nykyiset tilat, Turku-sali ja sauna, eivät taivu esimerkiksi juhlasaliksi tai kerhohuonekäyttöön.

”Järjestöille tämä on hieno juttu, sillä niiltä puuttuu tällä hetkellä keskikokoinen juhlatila. Joillakin järjestöillä ei ole lainkaan ainejärjestötilan tapaista kotipesää. Uusi ylioppilastalo poistaisi tilapainetta.”

Edustajisto sangen yksimielinen

Ylioppilaskunnan edustajisto oli uuden tilan vuokraamisesta sangen yksimielinen, eikä esityksestä jouduttu tekemään virallista äänestystä. Muutama edustaja esitti kuitenkin huolensa siitä, millaisia kustannuksia TYYlle aiheutuu, jos varainhankinta tai vuokratulot eivät yllä tavoitteisiin.

"Toivoin lisäselvitystä esimerkiksi siitä, miten tilasta syntyvät ja mahdollisesti pitkälle aikavälille sijoittuvat suuret kuluerät tasapainotetaan ylioppilaskunnan taloudessa niin, ettei tarvitse esimerkiksi korottaa TYYn jäsenmaksua", kertoo Ryhmä Lexin edustaja Tomi Paavola, joka pyysi selvitystä omissa nimissään.

Ryhmä Lexin edustajien kannat hajaantuivat kysymyksessä.

TYYn hallituksen Miika Tiaisen mukaan Uuden ylioppilastalon selvitysryhmä on pyrkinyt tekemään mahdollisimman hyvän talousarvion, mutta myöntää, että arvioihin liittyy aina epävarmuutta. TYYn talous on  parina viime vuotena ollut ylijäämäinen eli TYY on tehnyt voittoa. Puheenjohtajan mukaan yksi vaihtoehto voisi olla, että tällä rahalla tuettaisiin Uuden ylioppilastalon alkutaivalta, jos tiloja ei aluksi saataisi vuokrattua niin usein kuin on suunniteltu.

Kuuvuori paikkaa tilapulaa

Viime vuosina Turun yliopiston opiskelijat ovat joutuneet luopumaan monista tiloista, joissa erilaisia tapahtumia on järjestetty. Esimerkiksi viime vuosina ovat päättyneet osakuntatalo Uusi-S:n ja Sotkun eli Sirkkalan kasarmialueen vanhan sotilaskodin tarinat.

”Monilla ainejärjestöillä on ollut tiloja yliopiston rakennuksissa. Osasta on jouduttu luopumaan resurssisyistä”, Miika Tiainen taustoittaa.

Tilanne eri aloja opiskelevien välillä on epäsuhtainen. Oikeustieteen opiskelijoilla on Kirkkotien kerhotila, kauppatieteilijöillä Parkki ja lääketieteen opiskelijoilla Tivoli. Lisäksi monilla järjestöillä on omia kerhotiloja. Kaikilla pienillä ja vähävaraisilla järjestöillä ei kuitenkaan välttämättä ole resursseja hankkia omaa kerho- tai biletilaa.

Uusi ylioppilastalo -hanketta varten TYYn järjestöjen tilatarpeita on selvitetty kyselyillä. Selvitysryhmän mukaan suunnitellun vuokratason pitäisi vastata järjestöjen vuokranmaksukykyä.

Vuosittainen hintalappu yli 50 000 euroa

Kuuvuoren Uuden ylioppilastalon vuotuiset vuokrakustannukset olisivat 37 800 euroa, minkä lisäksi TYYlle aiheutuisi kuluja esimerkiksi kiinteistövalvonnasta, jätehuollosta ja henkilön palkkauksesta. Yhteensä vuosittaiset kulut olisivat 52 500 euroa.

Tuloja saataisiin tilojen vuokraamisesta opiskelijoille. Esimerkiksi juhlasalin vuokra maksaisi suunnitelman mukaan 290 euroa per kerta ja järjestökellarin 60 euroa. Jatkuvaan käyttöön tulevien tilojen kuukausivuokrat olisivat enimmillään 204 euroa tilan koosta riippuen.

Uusi ylioppilastalo -selvitystyöryhmän mukaan vuokratulojen pitäisi kattaa tilan kustannukset. Jos vuokrasopimuksesta päästään yhteisymmärrykseen, TYS remontoi tilat TYYn vaatimusten mukaisesti.

Investointeihin rahaa seminaarin avulla

Uuden ylioppilastalon perustaminen vaatisi kalusto- ja tarvikehankintoja, jotka maksaisivat yhteensä 38 500 euroa. Summa kattaisi esimerkiksi juhlasalin kalusteet, keittiön varustelun sekä äänentoisto- ja valotekniikan.

Tilan hankkimista valmistelleen selvitysryhmän mukaan investoinnit voitaisiin kattaa lähes kokonaan varainkeruulla. Tärkein näistä olisi syksyllä järjestettävä varainhankintaseminaari, jolla Uutta ylioppilastaloa varten olisi tarkoitus kerätä 25 000 euroa.

”Myymme tapahtumaan lippuja yrityksille ja sidosryhmille, ja näillä tuloilla rahoitamme ylioppilastalon aloittamiskustannuksia”, Miika Tiainen kertoo.

Lisäksi opiskelijoilta on tarkoitus kerätä vapaaehtoisia lahjoituksia TYYn jäsenmaksun yhteydessä ja varainhankintabileillä.

 

Kirjoitusvirhe korjattu 29.4.2017 klo 11.00: Varainhankintaseminaarissa olisi tarkoitus kerätä 25 000 euroa.

 

Lue lisää:

Q-talo – opiskelijoiden uusi tila sai nimensä nopeasti

Nyt se on varmaa: Turun yliopiston opiskelijat saavat Kuuvuoresta uuden juhla- ja kerhotilan, jonka nimeksi tulee Q-talo. (5/2017)

Jäähyväistuho

Ylioppilastalo A:n toimistokäytävällä on nähty ainejärjestöjen välistä käytäväsotaa ja ystävystytty yli oppiainerajojen. Remontin takia toimistoista täytyy luopua. Opiskelijat hyvästelevät toimistonsa puhein, suitsukkein ja hakkaamalla seiniin reikiä. (4/2016)

Sorkalla siunatut hautajaiset

Humanistit ovat juhlineet ahtaassa ullakkotilassa jo ennen kuin nuorimmat opiskelijat ovat syntyneet. Ylioppilastalo A:n remontin alla Koppi hyvästeltiin viimeisin juhlin. (3/2016)

Opiskelijahuoneblues

"Saneerauksessa häviää myös Koppi, joka on palvellut kulttuurintutkijoiden bile-, harrastus- ja kokoustilana yli 20 vuotta. Koppibileet ovat omien opiskelumuistojeni ydintislettä: siellä on juotu kiljua, laulettu, askarreltu ja väitelty intuitionvastaisista representaatioista. Koppi on ollut opintieni ainoa pysyvä tila, yhteisön kokoaja ja kaiken kiinnostavan keskus", Jantso Jokelin kirjoittaa. (4/2015)