Uutiset
20.11.2018

Opiskelijat vaativat lisää rahaa mielenterveyspalveluihin: ”Piti olla todella paha tilanne, jotta minut otettiin tosissaan”

Teksti:
Lassi Vihko & Nella Keski-Oja
Kuvat:
Juha Laurila
  • Opiskelijat toivovat, että mielenterveysongelmista puhuttaisiin avoimesti. Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen.

Opiskelijat arvostelevat mielenterveyspalveluiden pitkiä jonotusaikoja, mutta antavat kiitosta hyvästä hoidosta.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) kampanjoi nykyistä parempien mielenterveyspalveluiden puolesta. Osana TYYni mieli -kampanjaa opiskelijoilta on kerätty kokemuksia mielenterveyshoidosta. Lue opiskelijoiden kokemuksista jutun lopussa.

Noin puolet reilusta 30:stä TYYn kyselyyn vastanneesta opiskelijasta oli tyytyväisiä saamaansa mielenterveyshoitoon. Lähes kaikki vastanneet kuitenkin toivoivat, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) saisi lisää resursseja, jotta hoitoon pääsisi nykyistä nopeammin.

Suurinta arvostelua saivat osakseen juuri YTHS:n mielenterveyspalveluiden pitkät jonotusajat. Lisäksi moni vastaaja oli sitä mieltä, että avun piiriin hakeutuminen on vaikeaa, jos kärsii mielenterveysongelmista.

Vastaajat kehittäisivät mielenterveyspalveluita resurssien kasvattamisen lisäksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluilla, joiden avulla omasta jaksamisesta voisi mennä juttelemaan lyhyelläkin varoitusajalla. Opiskelijat toivoivat myös avointa puhetta mielenterveydestä sekä entistä kattavampaa viestintää olemassa olevista palveluista.

Kampanjan yhteydessä TYYn edustajisto on julkaissut vetoomuksen, jossa se pyytää päättäjiä varmistamaan mielenterveyspalveluille riittävä rahoitus ja saatavuus.

Opiskelijat kertovat: ”Ajattelin, että yliopisto-opiskelu on rankkaa ja että sitä pitää vain kestää”

”Tuntui, että piti olla todella paha ja akuutti tilanne, jotta minut otettiin tosissaan. Olen luonteeltani sellainen, että kun menen vastaanotolle puhumaan asioista, en välttämättä juuri siinä tilanteessa vaikutakaan niin huonovointiselta, vaan skarppaan. Minut on opetettu siihen, että ulospäin näytetään vahvalta, ja se aiheuttaa sitä, ettei huoliani oteta aina tosissaan, kun niistä kertoo.”

Nimimerkki Sad_girl_94

”Kolmantena vuotenani yliopistolla minulla oli todella suuri määrä kursseja, kävin töissä ja lisäksi olin hallituksessa ja tuutori. Olin hyvin stressaantunut, mutta ajattelin, että yliopisto-opiskelu on rankkaa ja että sitä pitää vain kestää. Neljännen vuoden alussa kuitenkin huomasin, että jokin oli pielessä. Kaikki ahdisti, mutta toisaalta mikään ei tuntunut oikein miltään. Itkin joka päivä ja mieleni täyttyi negatiivisista ajatuksista. Soitin vihdoin opiskelijaterveydenhuoltoon ja sain apua onneksi nopeasti.”

Nimimerkki Maiski

”YTHS on kohdallani toiminut hyvin. Kontaktit ovat säilyneet koko prosessin ajan ja hoito on ollut yksilöllistä. Jokainen tapaamani hoitaja, lääkäri, psykologi tai psykiatri on aidosti vaikuttanut olleen kiinnostunut voinnistani ja siitä, kuinka parantaa oloani.”

Nimimerkki Keskivaikea masennus

”Jonoja YTHS:n mielenterveyspalveluihin tulisi saada lyhyemmiksi. Mahdollisuuksia päästä lyhytterapiaan tai säännölliseen kontaktiin psykologin kanssa tulisi lisätä. Nyt tarjotaan heti vain lääkkeitä. Vaikka lääkkeet usein ovatkin tarpeellinen apu esimerkiksi akuutissa masennuksessa, ei pitäisi käydä niin, että lääkehoito on ainoa ratkaisu, jota tarjotaan. Jos lääkkeitä ei suostu tai uskalla heti ottaa, on lääkärin viesti usein ’no, pärjäile’.”

Nimimerkki doglover_91

”Masentuneen opiskelijan osa on vaikea. Kaikki tahot vaativat, että pitäisi valmistua nopeasti, mutta avun hankkiminen siihen, että jaksaisi opiskella, vie hirveästi aikaa. Nykyään voin jo paremmin, mutta pahimpina hetkinä itsetuhoiset ajatukset ovat vain yltyneet, kun on tuntenut olevansa yhteiskunnan taakka ja kuluerä. Miksi elää, jos muiden mielestä sinulla ei ole edes oikeutta olla olemassa?”

Ei nimimerkkiä

”Omat kokemukseni [mielenterveyden palveluista] ovat olleet tähän asti positiivisia ja toivoisin, että sama palveluiden laatu jatkuisi tulevaisuudessakin, mutta ilman sitä, että se pitäisi toteuttaa leikkaamalla muilta toimilta tai palveluilta.”

Nimimerkki Kolja

”Kun kerroin taipuvuudestani syömishäiriöön, joka on aiemmin johtanut minut lääkärin tarkkailuun, mutta ei sairaalaan, [psykologi] totesi syömishäiriöiden olevan niin yleisiä nuorilla naisilla, ettei se oikeastaan ollut psykologin apua kaipaava ongelma. Psykologi kertoi myös, että olin jo itse miettinyt asioitani ja mielenterveysongelmiani niin paljon, ettei hän enää oikeastaan osannut lisätä omiin pohdintoihini mitään.”

Nimimerkki Turnipsi

 

Lue lisää:

”Kaikki tuntui leviävän käsiin” – Opiskelijoiden stressiä hillitään vertaistuella ja mindfulnessilla

”Loin itselleni suoriutumispaineita. Jokaisesta kurssista olisi pitänyt saada vitonen.” Kovasta stressistä on tullut opiskelijan ammattitauti. (1/2018)

Jopa joka kymmenes yliopisto-opiskelija on yksinäinen – miksi yksinäisyys on silti tabu?

"Ihmiset puhuvat mieluummin seksistä, uskonnosta tai politiikasta kuin yksinäisyydestä”, yksinäisyystutkija Juho Saari sanoo. (5/2018)

Matkalla mielenterveyshoitoon

YTHS:n mielenterveyspalveluihin on jatkuvasti jonoa. Omasta hyvinvoinnista voi mennä keskustelemaan myös kohtaamispaikka Tsemppariin. (10/2018)

YTHS: Mielenterveysongelmat yhä runsaita

Opiskelijoiden päihteiden käyttö on vähentynyt, mutta mielenterveyden ongelmat ovat yhä runsaita. Näin kertoo YTHS:n tuore opiskelijoiden terveystutkimus. (2/2017)