Uutiset
01.02.2019

Opiskelijoiden Ice Age -tapahtumassa Aurajoki kuohui avantouimareista

Teksti & Kuvat:
Lassi Vihko
  • Ice Age -tapahtuman viestiuinti lähti liikkeelle raivokkaasti.
  • Joukkopaniikki: Elina Kuusniemi (vas.), Viivi Vilkki, Heidi Aarnio, Katri Koskelin ja Miisa Komulainen.
  • Aurajoen aarteita. Joki on jättänyt jälkensä sukeltajan löytämiin pulloihin.

Haalarikansa sai ainutlaatuisen tilaisuuden uida Aurajoessa, kun talviuinnin SM-kilpailu käynnistettiin torstaina.

Sukeltaja noukkii rojua joenuomasta. Taustalla Föri kyntää jäätynyttä jokea. Pian vierasvenesataman alueelle rakennetun avantouintialtaan saavat korkata opiskelijat.

Ice Age -tapahtuma käynnistää Turussa järjestettävän talviuinnin SM-kilpailun. 1990-luvun taitteesta järjestetty tapahtuma tuo liki tuhat uimaria Aurajokeen helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

”Kun näin tapahtuman ilmoituksen Facebookissa, ajattelin, että kuulostaa niin hyvältä idealta, ettei voi jättää väliin.”

Puhuja on lääketieteen opiskelija Viivi Vilkki. Hän on kerännyt joukkueen tapahtuman yhteydessä järjestettävään viestiuintiin.

Viisihenkisen ryhmän jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että tapahtuma tuo mukavaa vaihtelua tyypilliseen opiskelijatapahtumien repertuaariin.

Kilpailussa vesipedot uivat vuoron perään muutaman vedollisen Nooa-ravintolan edustalle rakennetussa altaassa. Hyytävän suorituksen jälkeen uimarit pääsevät nautiskelemaan olostaan Läntiselle rantakadulle tuotuihin paljuihin.

”Suostuttelu vaati työtä, mutta joukkue on nyt kasassa”, Viivi Vilkki sanoo.

Lähes kaikilla Joukkopaniikki -nimisen joukkueen jäsenistä on aikaisempaa kokemusta avantouinnista. Tapahtuman ansiosta talviuintia on nyt mahdollista kokeilla ensimmäisen kerran keskustan tuntumassa.

Ice Age -tapahtuman Facebook-sivuilla vakuutetaan, että Aurajoen vesi on laatuvaatimukset täyttävää uimavettä.

Samalla, kun Joukkopaniikki odottaa kilpailun alkamista sisätiloissa, ensimmäiset uimarit ovat uskaltautuneet uimaportaille. Viestiuinnin lisäksi tapahtumassa on mahdollista käydä pulahtamassa altaassa ilman kilpailun tuomaa suorituspainetta.

Pian altaan reunalla tunnelma tiivistyy, kun viisi kilpailuun osallistuvaa ryhmää valmistautuvat lähtölaskentaan. Juontaja esittelee joukkueet, joihin lukeutuu Kritiikin buliukot ja Team syväkyntäjät. Joukkopaniikki on ainoa naisryhmä, joka osallistuu kilpailuun.

”Kolme, kaksi, yksi…”, tapahtuman juontaja laskee hiljaisuuden vallitessa.

Äkkiä juontajan ääni jää vimmaisen kannustushuudon alle, kun ensimmäiset kisaajat syöksyvät jäiseen Aurajokeen. Tyylipisteitä viestiuinnissa ei jaeta. Uimarit kauhovat vettä raivokkaasti roiskeista välittämättä.

Minuutin jälkeen voittaja on jo ratkennut. Kun voittajajoukkueeksi julistetaan Team syväkyntäjät, suurin osa kisaajista on jo liuennut paikalta lämpimiin altaisiin.

Mikä oli Joukkopaniikin sijoitus kisassa?

”Me voitettiin naisten sarja”, Vilkki murjaisee.

Joukkueen jäsenet nauravat yhteen ääneen.

Lue lisää:

Nimeään suurempi pikkulaskiainen

Kauppatieteen ylioppilas sen osaa: oman porukan pulkkamäestä kasvoi talven suurin opiskelijatapahtuma. (1/2017)