Uutiset
06.03.2019

Opiskelijoiden liikuntaliiton tulos jäi lähes 50 000 euroa pakkaselle: ”Talouden seuranta ei ole ollut riittävän tarkkaa”

Teksti:
Nella Keski-Oja
  • Järjestön nykyinen johto uskoo, että Opiskelijoiden liikuntaliiton talous on tappiollisesta tuloksesta huolimatta vakaalla pohjalla.

Tänä vuonna Opiskelijoiden liikuntaliitto tekee menoleikkauksia, lomauttaa väkeä ja lykkää jäsenpalveluiden kehittämisen hamaan tulevaisuuteen.

Opiskelijoiden liikuntaliiton (OLL) vuosi on alkanut viime vuoden taloudenpidon setvimisellä. Alustavan tilinpäätöksen mukaan liitto teki vuonna 2018 noin 48 800 euroa tappiota. Ongelmien syynä ovat monet eri budjettiylitykset.

”Talouden seuranta ei ole ollut riittävän tarkkaa. Meillä oli toimijoiden osalta paljon vaihtuvuutta viime vuonna, emmekä osaa vielä tarkkaan sanoa, miten tehtyihin ratkaisuihin on päädytty”, OLL:n hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2019 valittu Joonas Suikula kertoo.

OLL toimii Suomen korkeakouluopiskelijoiden edunvalvonta- ja palvelujärjestönä. Sen viime vuoden taloudenpidossa esiintyy virheitä esimerkiksi toteutuneissa kustannuksissa ja päivämäärissä.

Vuonna 2018 liitolle koitui ylimääräisiä kuluja muun muassa opiskelijoiden EUSA Games -tapahtuman häirintätapauksen takia. Viime heinäkuussa Portugalissa järjestetyssä urheilutapahtumassa suomalaiset opiskelijat kokivat seksuaalista häirintää, ja OLL selvitti asiaa heidän puolestaan.

Samalla selvitystyö ja Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) ero OLL:sta kasvattivat matkakuluja ennakoitua suuremmiksi. Esimerkiksi SAMOKin erokeskustelujen takia OLL vieraili suunniteltua useammin jäsenjärjestöissään ympäri Suomea.

Liiton viime vuoden budjetti ylittyi myös tila- ja toimistokulujen osalta, koska toimintaa varten vuokrattiin ylimääräinen työhuone. Uusi pääsihteeri Ida Bolander tai puheenjohtaja Joonas Suikula eivät osaa kertoa, miksi edelliset toimijat ovat vuokranneet huoneen.

Lisäksi liiton talousseuranta ei viime vuonna vastannut liiton sääntöjä. Loppuvuodesta neljännesvuosittainen talousselvitys jäi tekemättä silloisen pääsihteerin irtisanoutumisen takia.

Pääsihteeri Bolanderin mukaan yksi tappiollinen vuosi ei vaaranna liiton taloutta ja viime vuoden tappio kustannetaan säästöistä. Se on mahdollista, sillä esimerkiksi vuosina 2016 ja 2017 liiton tulos oli ylijäämäinen eli plussalla.

”Tappio ei ole suoraan toiminnasta pois. Pystymme kääntämään tilanteen”, Bolander sanoo.

Aiempien vuosien ylijäämät ovat osaltaan vaikuttaneet vuoden 2018 talouden suunnitteluun. Kun OLL on tehnyt plussaa, se on kauden lopuksi joutunut palauttamaan avustuksia. Bolanderin mukaan vuoden 2018 talousarvio tavoitteli alkujaan tilannetta, jossa avustuksia ei tarvitsisi palauttaa.

Lopullinen vuoden 2018 tilinpäätös valmistuu huhtikuussa.

Tappiota tulee tänäkin vuonna

Myös vuodelle 2019 valmisteltu ja OLL:n liittokokouksen hyväksymä talousarvio on ylioptimistinen. Siinä vuoden kulut on arvioitu liian pieniksi ja tulot liian suuriksi.

Yksi syy budjetin epärealistisuuteen on valtion yleisavustus.

OLL haki kuluvalle vuodelle korotettua valtion yleisavustusta 360 000 euroa. Helmikuussa selvisi, että liitolle ei korotusta tipu. Sen sijaan avustusta tulee saman verran kuin edellisinä vuosina eli 320 000 euroa. Kuitenkin vuoden talousarvio perustuu oletukseen korotetun yleisavustuksen saamisesta.

Toinen syy ovat epävarmat yritysyhteistyötulot. Niitä on merkitty tuloiksi 15 000 euron arvosta, mikä on liiton taloussuunnitelman vastaista.

OLL:n Ida Bolanderin ja Joonas Suikulan mukaan tällekin vuodelle olisi odotettavissa noin 40 000 euron tappio, jos talousarviota seurattaisiin ilman sopeutuksia.

Tasapainottaakseen tilannetta OLL:n hallitus on tehnyt vuodelle 2019 uuden budjetin.

Sen mukaisesti täksi vuodeksi suunniteltua uutta toimintaa on päätetty lykätä. Käytännössä liittoon ei nyt palkata uutta jäsenasiantuntijaa, jonka avulla järjestö olisi kehittänyt jäsenpalveluitaan.

Lisäksi liitto siirtää liikuntapalveluiden sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arvioinnin toteuttamista. Talousarviossa hankkeelle oli budjetoitu 12 000 euroa.

Suikulan mukaan sopeutukset eivät vaikuta jo olemassa oleviin jäsenpalveluihin.

Työntekijät ja hallitus lomautetaan

Uuden toiminnan perumisen lisäksi OLL lomauttaa työntekijät ja hallituksen neljäksi viikoksi heinä–elokuussa. Ketään ei kuitenkaan irtisanonta.

Taloutta kohennetaan myös leikkaamalla tila- ja toimistokuluja, ostopalveluita sekä osallistumis- ja matkakuluja. Esimerkiksi yksi työhuone on irtisanottu, työntekijöiden koulutuksia vähennetty ja graafista materiaalia ryhdytty tuottamaan osin itse.

Jatkossa edunvalvonnasta viestitään liittokokouksen uuden linjauksen mukaan kolmikielisesti, mutta aikaisempaa harvemmin ja sisällöltään tiiviimmin.

”Olemme jo ottaneet koppia taloudesta. Meillä on selkeä kuva ja ratkaisut sekä kova luotto siihen, että selviämme”, Suikula sanoo ja jatkaa:

”Tänä vuonna tähtäämme noin miinus 10 000 euron tulokseen, jolloin meillä olisi perustetta hakea korotettua valtion yleisavustusta ensi vuodelle.”

TYY: ”Jäsenasiantuntija olisi hyödyttänyt meitä”

Opiskelijoiden liikuntaliiton tulot koostuvat jäsenmaksuista ja pääosin valtion avustuksesta.

Myös Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on liiton jäsen. Sosiaalipoliittisen asiantuntijan Ville Ritolan mukaan on vaikea arvioida, miten OLL:n taloustilanne vaikuttaa ylioppilaskuntaan.

”Toivoimme, että OLL olisi saanut hakemansa hankerahoituksen. Sillä he olisivat palkanneet jäsenasiantuntijan, joka olisi varmasti hyödyttänyt myös meitä liiton jäsenjärjestönä.”

Lue lisää:

Treeni vs. viina – Nämä opiskelijat valitsevat urheilun: "Koskaan ei tule vedettyä päätyjä"

Tylkkäri haastatteli neljää opiskelijaa siitä, miten voi urheilla kunnianhimoisesti, elää terveellisesti ja samalla osallistua opiskelijarientoihin. Yksi heistä näkee terveyden kokonaisuutena, johon kuuluvat olennaisesti treeni, ravinto ja lepo. Se on hyvä muistutus myös kanssaopiskelijoille, joista jo joka kolmas kärsii vähintään viikoittaisista uniongelmista. (02/2019)

"Urheilu menee kaiken edelle"

Oikeustieteen opiskelijan Juha-Pekka Petäjäniemen opinnot jäivät katkolle, kun hän alkoi treenata soutua olympiakarsintoihin. (09/2016)

"Kaikki tuntui leviävän käsiin" – Opiskelijoiden stressiä hillitään vertaistuella ja mindfulnessilla

Vuonna 2016 toteutetun terveystutkimuksen mukaan joka kolmas korkeakouluopiskelija kokee runsaasti stressiä. Luku on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan. Lue jutusta kolme askelta stressin selättämiseen. (01/2018)