Uutiset
21.12.2016

Opiskelijoita huijattu tekaistuilla Tinder-profiileilla

Teksti:
Toimitus
Kuvat:
Atte Uusinoka
  • Kaikki keksittyjen Tinder-profiilien uhrit eivät välttämättä tiedä joutuneensa huijatuiksi.

Turun yliopiston opiskelijoiden tietoja ja kuvia on kalasteltu tekaistujen Tinder-profiilien kautta. Tinder on verkossa toimiva suosittu deittipalvelu.

Turun ylioppilaslehden tietojen mukaan tekijät ovat Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoita, jotka ovat etsineet uhreikseen tuntemiaan henkilöitä. Osalta uhreista on huijattu arkaluontoista materiaalia, jota on levitetty eteenpäin esimerkiksi juhlissa ja WhatsApp-pikaviestinpalvelussa. Kaikki uhrit eivät välttämättä tiedä joutuneensa huijatuiksi.

Huijausprofiileja on ollut Turun ylioppilaslehden tietojen mukaan kaksi kappaletta: miehen ja naisen käyttäjätilit. Tinder-profiilit ovat olleet täysin keksittyjä, ja niiden tunnukset ovat olleet usean henkilön hallussa.

Lehden tietojen mukaan toiminta on ollut pitkäkestoista ja se on saattanut jatkua yli vuoden. Nyt asia on tullut päivänvaloon anonyymin keskustelusovelluksen Jodelin kautta.

Rikosilmoituksia ei ole tehty

Turun ylioppilaslehdelle puhunut opiskelija kertoo pelänneensä, että joutuu itse kiusaamisen kohteeksi, mikäli kertoo asiasta eteenpäin. Nyt hän haluaa ihmisten tietävän tapahtuneesta.

”Tahdon estää koulukiusaamista ja saattaa tekijät vastuuseen. Kyseessä ei ole yhden illan ’läppäjuttu’, vaan toiminta on jatkunut pitkään”, nimettömänä pysyttelevä opiskelija sanoo.

Hän kertoi huijauksesta Turun nettipoliisille jo kesällä, mutta ei voinut sivullisena tehdä varsinaista rikosilmoitusta. Nettipoliisia ei tavoitettu kommentoimaan asiaa, koska hän on lomalla.

Lehden tietojen mukaan tapahtuneesta ei ollut tehty rikosilmoituksia keskiviikkoiltapäivään mennessä.

Kerro uhrille tapahtuneesta

Rikoskomisario Jaakko Haukan mukaan tapaus saattaa täyttää yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkit. Rikoksen maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Koska kyseessä on asianomistajarikos, tutkinta käynnistyy vasta, kun uhri tekee poliisille rikosilmoituksen. Komisarion mukaan sivullisen kannattaa ottaa yhteyttä uhriin ja kertoa asiasta hänelle. Loukatun omaan harkintaan jää, haluaako hän tehdä rikosilmoituksen.

”Asiasta kertominen voi olla kiusallista ja piinallista. Tällaista ei saa kuitenkaan tapahtua, ja mielestäni tekijä täytyy saada asiasta vastuuseen.”

 

Rikosuhripäivystyksestä (RIKU) saa neuvontaa, jos epäilee tulleensa rikoksen uhriksi. Tammikuussa neuvoa saa Turun yliopiston ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöiltä.