Uutiset
31.03.2011

Otahan torkut!

  • Kansainvälisen liiketalouden opiskelija Johanna Koskinen lepotauolla yliopiston pääkirjastossa.

Opiskelija tarvitsee hyvät yöunet jaksaakseen. Jos ei ehdi lounaan jälkeen kotiin nokosille, kampuksellakin saa nukkua.

YTHS:n Hyvän unen lyhyt oppimäärä -julkaisun mukaan tyytyväinen ihminen nukkuu yleensä hyvin. Kiukkuinen ja kärttyisä taas nukkuu huonosti.

Uni on opiskelijan jaksamisessa tärkeää. Unentarve on yksilöllistä, mutta keskimäärin se on noin 7-8 tuntia yötä kohden.

Samasta julkaisusta käy ilmi, että 45 prosenttia korkeakoulututkinnon suorittaneista suomalaisista kokee yleisimmäksi nukkumista häiritseväksi tekijäksi joko työmäärän ali- tai ylikuormituksesta johtuvan työstressin.

Opiskelijan kohdalla kyseessä on useimmiten ylikuormitus, jonka vuoksi "uni ei tule" aivojen käydessä ylikierroksella vielä pitkään ideaalin nukkumaanmenoajan (iltakymmenestä kahteentoista) jälkeenkään. Kouluhommat kun venyvät usein yön pikkutunneille.

Väsyneenä ihmisen vireystila laskee ja pitkään jatkuneesta univajeesta ei yhden yön "unitankkauksella" pääse eroon.

Väsymystä voi kuitenkin poistaa myös nokosilla päivän aikana.

Paras aika päiväunille on lounaan jälkeen ja hyvät yöunet ovat pituudeltaan noin 20-30 minuuttia.

Jos iltapäivän ensimmäisillä luennoilta ei ehdi laahustaa kotiin nokosille, yliopiston tiloissakin voi torkkua. Tietenkin sillä ehdolla, ettei aiheuta nukkumisellaan häiriötä kanssaopiskelijoille.

TYYn edunvalvontavaliokunta järjestää yhteistyössä opettajaksi opiskelevien ainejärjestö Opexin kanssa keskiviikkona 13. huhtikuuta päiväunitempauksen Educariumin isossa liikuntasalissa.

Paikan päälle on järjestetty torkkujille patjat. Osallistujille tarjotaan virkistävää vihreää teetä ja rentouttavaa kamomillateetä. Isossa salissa on himmeä valaistus. Halutessaan pääsee rentouttamaan myös jäseniään, sillä ja yo-liikunnan ohjaaja vetää joogaharjoituksia klo. 12 ja 13.

"Tempauksessa voi kyllä nukkua koko kolme tuntia, mutta paikalle voi tulla myös piipahtamaan ja ottamaan nokoset, lukemaan jotain hyvää kirjaa tai vaikka venyttelemään", edunvalvontavaliokunnan varapuheenjohtaja Maiju Hämäläinen sanoo.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS

Päiväunet kampuksella -tempaus Educariumin isossa liikuntasalissa ke. 13.4. klo.11-14.

Hyvän unen lyhyt oppimäärä -opus YTHS:n verkkosivuilla yths.f