Uutiset
31.03.2011

Päätä jo, Timppa!

Harva eduskuntavaaliehdokas tohtii vastustaa opintotuen sitomista indeksiin. Monet valtakunnan kärkipoliitikot ovat kuitenkin päätyneet siihen, etteivät ota kantaa.

SYLin ja SAMOKin opiskelijakunnilla teettämän kyselyn mukaan suurin osa nykyisten eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaista kannattaa opintotuen sitomista indeksiin.

Kyselyn tulokset julkistettiin pari viikkoa sitten. Vaalipiireittäin toteutetun soittokierroksen jälkeen 1415 vastanneesta ehdokkaasta 94 prosenttia kannatti opintotuen indeksiin sitomista jo ensi vuoden alusta ja 4 prosenttia indeksiin sitomista jossain vaiheessa ensi vaalikautta.

Indeksiin sitominen on siis jo varma nakki? Ei aivan.

Pari viikkoa tulosten julkistamisen jälkeen mielipiteet ja luvut ovat jo muuttuneet. Esimerkiksi keskustan varsinaissuomalaiselta varapuheenjohtajalta Timo Kaunistolta on ehditty julkistaa jo kolme eri kantaa: kyllä, ei ja en ota kantaa.

Kaunisto oli jo aiemmin antanut kasvonsa SYL:n Opintotuki indeksiin! -kampanjalle. Ylioppilaskuntien soittokierroksella hän kuitenkin kielsi tukevansa indeksiin sitomista.

Ristiriitaisista lausunnoista hämmentyneet opiskelijapoliitikot ottivat yhteyttä Kaunistoon, joka nyt kieltäytyikin ottamasta asiaan kantaa lainkaan. Nyt hän ei ole SYL:n listan mukaan virallisesti kampanjan puolesta, eikä sitä vastaan.

"Kysymys opintotuesta ei ole yksiselitteinen. Ainoana indeksiin sitomattomana etuutena kannatan opintotuen sitomista indeksiin, mutta edellytyksenä on samalla ryhtyä toimenpiteisiin opiskeluaikojen lyhentämiseksi", Kaunisto selittää.

Kauniston lisäksi monen muun kärkipoliitikon kanta jää epäselväksi. Esimerkiksi Timo Soinia, Alexander Stubbia, Henna Virkkusta, Jyrki Kataista, Eero Heinäluomaa ja Tuija Braxia ei ole tavoitettu. Pääministeri Mari Kiviniemi on kieltäytynyt ottamasta kantaa.

Indeksiin sitomista julkisesti vastustavia ehdokkaita on tällä hetkellä 19. Heidän joukossa on muun muassa kokoomuksen Ben Zyskowicz ja rkp:n Jörn Donner.

Varsinaissuomalaisista ehdokkaista lähes kaikki olivat indeksiin sitomisen kannalla. Viiden ehdokkaan kantaa ei mainita SYL:n listassa.

TYL