Uutiset
12.12.2008

PANIMOKSI SE RAKENNETTIIN

Kun ylipistolla jokin oppiaineista tai muista yksiköistä menettää tilansa, on edessä muutto Variaan. Tällä hetkellä vanhassa rakennuksessa majailee mediatutkimus – ja yliopiston varasto.

Variaa nimitetään leikkisästi huopatossutehtaaksi. Kellarin hiljaisuutta kuunnellessa nimityksen ymmärtää. Yläkerrassa sen sijaan voi päivisin olla vilkaskin työtahti, kun mediatutkijat ja opiskelijat hoitavat asioitaan. Nimityksellä on kuitenkin perää myös todellisuudessa. Varia oli aikoinaan tuottoisa kenkätehdas, jolla oli paljon vientiä etenkin Neuvostoliiton suuntaan.

Varian kortteli on rakennettu alun perin olutpanimon tarpeita varten 1870-luvulla. Varsinainen päärakennus valmistui vuosina 1891–1895.

"Turun Uusi Panimo tuotti yhteensä miljoonia litroja olutta vuoteen 1920 saakka. Kaupungissa vallinnut akara painimojen välinen kilpailu sekä vuotta aiemmin voimaan astunut kieltolaki tekivät toiminnan mahdottomaksi. Tilalle tuli muutamaksi vuodeksi nahkoja ja vuotia jalostanut Edvard Åströmin Nahkateollisuus Oy. Sittemmin rakennus on toiminut ainakin nahkavarastona", kertoo rakennuksesta gradua poliittiseen historiaan kirjoittava Pekka Mäntylä.

Yksi Varian pitkäikäisimmistä asukeista oli Auran kenkätehdas, joka tuotti jalkineita erityisesti Neuvostoliittoon vietäväksi. Tehtaan erikoisuutena olivat naisten saappaat. Tehdas toimi talossa vuosina 1955-1978. Myynnin kasvettua tilat kävivät ahtaaksi ja kenkätehdas siirtyi isompiin tiloihin Lausteelle.

"Teollisuusneuvos Jukka Tuominen vuokrasi tilat yliopistolle ja rakennuksesta muotoutui eri laitosten evakkopaikka. Rakennus siirtyi täysin Turun Yliopistossäätiön omistukseen vasta vuosituhannen vaihteessa", kertoo Mäntylä.

Jäänteenä tehdasmenneisyydestä talossa on säilynyt Turun vanhin toimiva tavarahissi vuodelta 1925.

Mediatutkimuksen laitos muutti Varialle Old Millistä tammikuussa 2004.

"Nykyään laitoksessa toimii mediatutkimuksen ja varastojen lisäksi myös mm. kaksostutkimus, Turun Yliopistosäätiö sekä Turun Suomalainen Yliopistoseura", selittää Jarkko Koskinen yliopiston tilapalvelusta.

Myös suomalais-neuvostoliittolainen biologian yhteislaboratorio toimii rakennuksessa edelleen, vaikka Neuvostoliiton hajoamisesta on jo toistakymmentä vuotta.

Evakkopaikkana Varia on aikojen saatossa toiminut niin monelle eri yliopiston yksikölle, että niitä kaikkia on vaikea listata. Tilassa on toiminut esimerkiksi rehtorinvirasto, yliopiston pääkirjasto, hammaslääketieteen valokuvauskeskus sekä kemian hiililaboratorio ja laitekeskus.

Merkkejä rakennuksen eriskummallisesta menneisyydestä on edelleen havaittavissa. Villejä huhuja rakennuksen tapahtumista liikkuu yhä sekä rakennuksen työntekijöiden että opiskelijoiden keskuudessa. Yksi suosituimmista urbaanilegendoista koskee kellarista löytyviä omituisia pakastearkkuja.

Mediatutkimuksen väki on alusta alkaen huomannut myös rakennuksessa liikkuvan lääketieteilijöiden oloista porukkaa. Arkuissa ei kuitenkaan säilytetä ruumiita, vaan hammaslääketieteellisen oppimateriaalia.

Mediatutkimuksen lehtori Jukka-Pekka Purolla on mielenkiintoinen anekdootti.

"Keskikerroksesta löytyi veivattava puhelin, joka oli vielä toiminnassa. Soitin puhelimella numerotiedusteluun ja kysyin, mistä numerosta puhelu tuli. He antoivat takaisin jonkin epämääräisen herätysliikkeen numeron."

Vuoden päästä tapahtuvien uudistusten myötä mediatutkimus muuttaa uusiin tiloihin Sirkkalaan. Mediatutkimuksen seuraajaa rakennuksessa ei olla vielä lyöty lukkoon.

Paavo Ihalainen