Uutiset
03.11.2017

Perussuomalaiset ja Ryhmä Lex lakkauttaisivat TYYn kehitysyhteistyön

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Satu Nurmi

Enemmistö TYYn edustajistoon pyrkivistä ryhmistä pitäisi kehy-rahat ennallaan.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) vuosittaisesta budjetista 0,7 prosenttia ohjataan kehitysyhteistyöhön. Tuen tarkoituksena on edistää taloudellista kehitystä ja hyvinvointia kehitysmaissa.

Turun ylioppilaslehti kysyi ylioppilaskunnan edustajistoon pyrkiviltä ryhmiltä, tulisiko TYYn kehitysyhteistyöhön suunnattuja rahoja kasvattaa, vähentää vai pitää nykyisellään.

Kehy-rahat: leikataan vai kasvatetaan?

Enemmistö ryhmistä eli Vihreä lista, Vihreä Vasemmisto, Demokraatit, Humanistilista, Eduxi, TSE-lista, TYY Terveeksi ja Soihdunkantajat pitäisivät TYYn kehitysyhteistyöhön suunnatun rahasumman ennallaan.

”OECD-maat ovat sopineet pyrkivänsä antamaan kehitysapua 0,7 prosenttia bruttokansantulosta. TYYn kehitysapu on samalla tasolla, joten se on riittävä”, TYY Terveeksi huomauttaa.

”Ei ole varaa lisätä, mutta ei ole syytä myöskään leikata”, Demokraatit toteaa.

”Käytämme jo monipuolisesti resursseja kehitysyhteistyön tekemiseen, mikä on hyvä. Lisärahoitusta esimerkiksi omaan hankkeeseen voidaan hakea muun muassa ulkoministeriöltä”, Vihreä lista kommentoi.

Ryhmä Lex, Turun akateemiset perussuomalaiset ja Tasapaino vähentäisivät kehitysyhteistyöhön suunnattua rahoitusta.

”Jokaisen jäsenmaksusta peritään tällä hetkellä summa kehitysyhteistyöhön, vaikka opiskelijat eivät ole tietoisia tästä. Kun opiskelijat eivät tiedä asiasta, kehitysyhteistyön tärkeyteen ei kiinnitetä huomiota”, Ryhmä Lex kommentoi.

Oikeat siirtäisi puolestaan painopisteen vapaaehtoisesti kerättäviin maksuihin ja SYL:n kautta tehtävään yhteiseen kehitysyhteistyöhön:

”Tällöin voidaan samalla rahalla saada enemmän.”

Omalla kehy-projektilla vähiten kannatusta

Pyysimme ryhmiä myös pisteyttämään tavat, joilla TYYn tulisi harjoittaa kehitysyhteistyötä. Jokaisella ryhmällä oli ehdokasmäärästä riippumatta käytössään saman verran eli neljä pistettä. Näin pisteet suhteessa jakautuivat:

Selvästi vähiten kannatusta kerää TYYn oma kehy-projekti. Suurimman pistepotin ryhmien keskuudessa saa jäsenmaksun yhteydessä kerättävä vapaaehtoinen kehitysyhteistyömaksu.

”Kehitysyhteistyö ei kuulu ylioppilaskunnan ydintehtäviin, joten sitä ei tule rahoittaa pakollisesti kerättävällä jäsenmaksulla”, Tasapaino sanoo.

Turun akateemiset perussuomalaiset on vahvasti sillä kannalla, että TYYn ei tulisi tehdä kehitysyhteistyötä lainkaan. Muista kehy-vaihtoehdoista ryhmä kannattaa yhdellä pisteellä osallistumista korkeakouluyhteistyöhön kehittyvien maiden korkeakoulujen kanssa.

Ryhmä Lex on puolestaan täysin sillä kannalla, ettei TYYn tulisi tehdä kehitysyhteistyötä.

”Pääpaino ylioppilaskunnan toiminnassa on oltava edunvalvonnassa”, Ryhmä Lex painottaa.

Demokraatit huomauttaa, että "kehyn osuus budjetista on pieni, joten toisten maiden korkeakouluopiskelijoiden auttaminen on normaalia opiskelijapolitiikkaa.”

”Kehitysyhteistyömme tulee paitsi muuttaa maailmaa siellä, missä elintaso on matala, myös näkyä kampuksella ja auttaa opiskelijoita tekemään kestäviä valintoja”, Vihreä lista kommentoi.

Hybridiaani ei vastannut Turun ylioppilaslehden kyselyyn.

TYYn kehitysyhteistyö

  • TYYn budjetista käytetään kehitysyhteistyöhön 0,7 prosenttia, tänä vuonna arviolta reilut 5 300 euroa.
  • Opiskelijan jäsenmaksusta se tekee 38 senttiä, jos ajatellaan kehy-varojen tulevan vain jäsenmaksutuloista. Jäsenmaksujen lisäksi TYY saa esimerkiksi vuokra- ja julkaisutuloja.
  • Kehy-rahat menevät TYYn tukikohteille. Vuonna 2017 kohteet ovat Teria Sira -yhdistys, jonka tavoitteena on tuoda esille burkinafasolaista kulttuuria Suomessa, sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hanke Bal Rashmi Societyn kanssa Intiassa.
  • Lisäksi opiskelija voi lahjoittaa rahaa vapaaehtoisesti Suomen Somalia-verkostolle tai Zimbabwen Aids Orvot ry:lle jäsenmaksun maksamisen yhteydessä.
  • TYYn oma kehitysyhteistyöhanke Meksikossa on lopuillaan päättyneen rahoituksen vuoksi. Myös tähän kohteeseen voi yhä halutessaan lahjoittaa rahaa tilisiirrolla.
  • TYY järjestää vuosittain kampuksella Kestävän kehityksen viikon.

TYYn edustajistovaalit järjestetään 1.–8. marraskuuta. 

Lue lisää edustajistovaaleista:

Onko ”moraalisesti arveluttavaa”, jos ylioppilaskunta kommentoi muita kuin tiukasti rajattuja opiskelija-asioita?

Kysymys jakaa jyrkästi edustajistoon pyrkivien ryhmien mielipiteet. (10/2017)

Who's in favor of tuition fees? Who's not? Read what the groups competing for seats in the Student Union Council have to say

Are you a member of the Student Union (TYY)? You have the right to vote in TYY’s council elections. (10/2017)