Uutiset
19.09.2012

Pienten kuntien etuudet houkuttelevat

Noin puolet yliopiston perustutkinto-opiskelijoista on kirjoilla Turussa.

Turun yliopiston 7500 perustutkinto-opiskelijoista 53 prosenttia on yliopiston opintorekisterin mukaan kirjoilla Turussa.

Luku on suuntaa antava ja peräisin kahdelta edelliseltä vuodelta, sillä tämän syksyn opiskelijamääristä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Opintorekisterin tietokannassa opiskelijan kotikunta on se, minkä opiskelija on itse yliopistoon ilmoittanut. Lukua ei ole tarkistettu väestötietojärjestelmästä.

Turun jälkeen Turun yliopistossa opiskelevat asuvat eniten Helsingissä (6,4 prosenttia), Porissa (3,6), Raumalla (2,8), Espoossa (2,6) ja Kaarinassa (2,2).

Kuntavaaleissa äänioikeutettu on sellainen kuntalainen, jonka kotikunta kyseinen kunta on viimeistään 7.9.

Turun maistraatissa on vuodessa kolme muuttoilmoitusten aiheuttamaa ruuhkaa, jotka sijoittuvat touko-kesäkuuhun, elo-syyskuuhun ja vuodenvaihteeseen.

Henkikirjoittaja Raija Ahvamaan mukaan on mahdotonta sanoa, mikä vaikutus juuri kunnallisvaaleilla on ollut jätettyjen muuttoilmoitusten määrään.

"Usein Turkuun muuttavat uudet opiskelijat tekevät ensin tilapäisen muuttoilmoituksen, joka on voimassa vuoden. Turussa emme kuitenkaan aktiivisesti karhua muuttoilmoituksia vuoden kuluttua, sillä opiskelijoilla saattaa vanhalla kotipaikkakunnallaan olla joitain etuuksia, joista he haluavat pitää kiinni", Ahvamaa sanoo.

Turun yliopiston oikeustieteen ensimmäisen vuoden opiskelija Tuuli Toivasen kotikunta on Kirkkonummi. Henkikirjojen säilyttämiseen Kirkkonummella on Toivaselle kaksi syytä.

"Saan sieltä venepaikan edullisesti ja voin hakea kirkkonummelaisille opiskelijoille tarkoitettuja apurahoja", Toivanen sanoo.

Hän sanoo äänestävänsä kuntavaaleissa, koska äänestää aina.

"Mutta kyllä nämä vaalit tuntuvat etäisimmiltä ja vaikeimmilta, kun en edes asu paikkakunnalla", Toivanen myöntää.

Kotikunnan perusteella määräytyy kunnan virallinen väkiluku, jonka perusteella kunnalle maksetaan valtionosuuksia. Lisäksi kuntalainen maksaa kunnallisveroa viralliseen kotikuntaansa.

TYL