Uutiset
24.02.2014

Pikapolkua pitkin fyysikoksi

Teksti:
Sanna Läylönen

Fysiikan Fast Track mahdollistaa maisteriksi valmistumisen kolmessa vuodessa.

Turun yliopiston fysiikan Fast Track on Suomen ensimmäinen yliopistotasoinen pikapolku. Opinnot on räätälöity niin, että opiskelija voi valmistua maisteriksi kolmessa vuodessa.

Viime syksynä kolme fysiikan opiskelijaa aloitti Fast Track -linjan.

"Tavoitteena on noin 100 opintopisteen vuositahti. Normaalin kurssimäärän päälle joka periodissa on yksi kurssi lisää. Linjan opiskelijat työskentelevät myös kesäisin, jolloin tehdään harjoitustöitä laboratoriossa. Heinäkuu on lomaa", kertoo fysiikan opintoneuvoja Jaani Tuura.

Fast Trackin luomiseen vaikutti keskeisesti kaksi tekijää. Vuosittain fysiikassa aloittaa opintonsa muutama yksittäistapaus, jotka voisivat osaamisensa puolesta aloittaa opiskelun suoraan toisen vuoden opinnoista. Jokaisella vuosikurssilla on myös muutama opiskelija, joka kartuttaa opintopistesaalistaan vuosittain noin 80 pisteellä.

Tällä hetkellä ainoastaan materiaalitutkimukseen suuntautuvat opiskelijat voivat valita pikapolun, mutta jo lähitulevaisuudessa tilanne on toinen.

"Tulevana lukuvuotena pikapolut otetaan käyttöön myös teoreettisessa fysiikassa ja tähtitieteessä. Opettajaksi opiskeleville vastaavaa ei ole mahdollista rakentaa. Tavoitteena on, että monipuolistuminen lisäisi kiinnostusta nopeampaa opiskelua kohtaan", Tuura sanoo.

Motivaatio on tärkein

Fast Track -opiskelija Outi Alanen tulee ulos ryhmätyötilasta.

"Aina mä siellä oon laskemassa", Alanen nauraa. Hän tarkentaa, että normaalia suuremmasta kurssimäärästä huolimatta hommia tehdään vain päiväsaikaan. Illalla kotona ei enää opiskella.

Vuosi sitten silloinen abiturientti surffaili eri yliopistojen sivuilla selvittääkseen, mitä fysiikan aloja on tarjolla. Fast Track -mainos Turun yliopiston sivuilla vakuutti, ja Alanen päätti hakea linjalle. Materiaalitutkimus puolestaan kiehtoo monipuolisuutensa vuoksi.

"Halusin haastetta. On mukava valmistua vauhdilla, koska näin pääsen nopeammin työelämään tai tohtorikoulutukseen", tutkimuksen pariin tähtäävä Alanen perustelee valintansa.

Kaikki fysiikan opintoihin hyväksytyt voivat hakea Fast Trackiin. Elokuussa järjestetään kahdeksan päivän intensiivi, jolla käydään läpi ensimmäisen vuoden asiat. Intensiivin päätteeksi on tentti, jonka läpäiseminen avaa portit pikapolkuopiskelulle.

"Intensiivillä selvisi, että pärjätäkseen opinnoissa asiat on sisäistettävä nopeasti. Motivaation on oltava kohdillaan. Eihän siinä kahden viikon aikana ole muuta elämää kuin intensiivi ja koe, mutta kokonaisuudessaan se oli tosi mukava kokemus", Alanen kuvailee.

Sekä Alanen että Tuura painottavat motivaation merkitystä. Se ratkaisee, ei niinkään ylioppilaskirjoitusten laudaturit tai erikoislukion käyminen.

"Onhan tässä sumplimista. Luennoille en läheskään aina pääse. Keskityn laskuharjoituksiin", Alanen sanoo.

"Suosittelen Fast Trackia kaikille, jotka tulevat opiskelemaan fysiikkaa, koska se sisältää niin paljon mahdollisuuksia. Toki tämä vaatii enemmän. Toivottavasti kahden ja puolen vuoden päästä minulla on maisterin paperit kädessä", hän jatkaa hymyillen.

Jaani Tuura painottaa, että pakottamisesta Fast Trackissa ei ole kyse.

"Fast Trackiin on kirjoitettu auki, että opinnot voi tehdä kolmessa vuodessa. Vaikka valmistuisi neljässä vuodessa, se ei haittaa. Se on kuitenkin normaalia nopeampi tahti", Tuura sanoo.

Opiskeluajat ovat vähän väliä tapetilla. Nopeutettu opintolinja on yksi vastaus. Tulevaisuus näyttää, laajeneeko pikapolkuopiskelun mahdollisuus muillekin aloille.

Sanna Läylönen