Uutiset
05.12.2019

Pitäisikö kauppikselle rakentaa uusi kotirakennus Publicumin viereen? Kuin tyhjästä ilmestynyt Intran kysely hämmentää – taustalla sisäilmaongelmat

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Peruskorjauksen tarpeessa oleva 1988 valmistunut siipirakennus kuvan vasemmassa reunassa.

Pitäisikö kauppakorkeakoulua varten rakentaa kokonaan uusi rakennus?

Intraan marraskuun lopussa ilmestynyt kysely yllätti, sillä vastausaikaa isoon kysymykseen on noin pari viikkoa.

Kauppakorkeakoulun dekaani Markus Granlund rauhoittelee: kyseessä on vain henkilökunnalle tehty tunnustelu siitä, miten kauppiksen tilaongelmia lähdetään ratkaisemaan.

Lähtökohtana on vuonna 1988 valmistuneen lisäsiiven peruskorjaustarve. Rakennusta ovat vaivanneet sisäilmaongelmat jo usean vuoden ajan.

”Kaikki mahdolliset toimenpiteet on tehty, on tiivistetty seiniä, korjattu vuotoja, mutta edelleen ihmiset oireilevat päivittäin”, Granlund kertoo.

”Korjaamalla se ei kuitenkaan näytä tulevan kuntoon. Kovalla sateella vettä tulee katosta läpi.”

Ilmeinen vaihtoehto onkin purkaa siipi pois ja rakentaa uusi tilalle. Tähän kysytään nyt henkilökunnan kantaa.

Mutta kyselyyn on haluttu tuoda tarjolle myös kolmas vaihtoehto: kokonaan uuden rakennuksen rakentaminen. Se sijoittuisi alakampukselle Publicumin viereen, jossa on kaavassa käyttämätön varaus yliopiston rakennukselle.
 

Kyselyyn vastaaminen voi tuntua vaikealta, sillä konteksti uupuu.

Mitä uudisrakennus käytännössä tarkoittaisi? Säilyisivätkö omat työhuoneet vai mentäisiinkö avokonttoriin? Mitä kävisi perinteiselle kauppikselle? Entä vuokrakustannukset, voiko vaihtoehtoja laittaa rinnakkain?

Granlund korostaa, että kyselyn luonne on tunnusteleva, se on ensimmäinen askel isommassa projektissa.

”Tämä on monimutkainen asia, eikä kyselyssä lähdetty kovin tarkasti erittelemään, mitä kaikkea projekti lopulta tarkoittaa.”

Hänen mukaansa tarkoituksena on tiedustella fiiliksiä, ja katsoa, mitä kannattaa ylipäätään lähteä edistämään.

”Minulla ja johtokunnalla ei ole mitään vahvaa kantaa asiaan.”

Opiskelijat ja ylioppilaskunta aiotaan myös huomioida: heille Granlund visioi avointa keskustelutilaisuutta.
 

Ajatus uudisrakennuksesta on edellisen rehtorin, Kalervo Väänäsen, joka väläytteli sitä kautensa loppuvaiheessa. Myös Suomen yliopistokiinteistöt (SYK) on esittänyt sitä yhtenä tutkittavana vaihtoehtona tilaongelmiin.

SYK omistaa suuren osan Turun yliopiston kiinteistöistä, ja rakentaa tällä hetkellä yläkampukselle yhteiskäyttörakennus Aurumia. Voisiko kauppakorkeakoulu olla seuraava hanke?

Granlund sanoo, että kun ajatus nyt on esitetty yhtenä mahdollisena vaihtoehtona, sitä kannattaa pohtia.

”Kun rakennetaan kokonaan uusia rakennuksia, voidaan kaikki opetustilat rakentaa suoraan moderneiksi. Vanhan korjaus on aina vähän hankalaa, eikä se välttämättä ole yhtään halvempaa”, Granlund perustelee.

Jos uudisrakennus tehdään, jäänee vanha kauppakorkeakoulu tyhjäksi.

”Löytääkö SYK tällaiseen tilaan toisen vuokralaisen on mielenkiintoinen kysymys, mutta kyllä me tässä vielä monta vuotta ollaan, kävi niin tai näin.”
 

Lue lisää

Kampus myllerryksessä – moni talo jää tyhjäksi, osa saatetaan ”exitoida”

Aurum, Medisiina D, päärakennuksen remontti, humanistisen tiedekunnan muutto Arcanumiin… Turun yliopiston kampusalueella on myllerretty viime vuosina paljon. Yliopiston toimintojen tiivistäminen uusiin ja remontoituihin tiloihin jättää kampusalueelle paljon tyhjää tilaa. Tylkkäri selvitti, mitä kampusalueen käytöstä poistuville rakennuksille kuuluu. Jutussa myös interaktiivinen kartta! (6/2019)

Epätietoisuutta Fennicumin ilmassa

Turun yliopiston Fennicum-rakennuksen sisäilma- ja mikrobiongelmat ajoivat talon kolmannen kerroksen käyttäjät väistötiloihin 2013. Talo oli vuonna 2019 tyhjillään, eikä sen kohtalosta ole vielä tarkempaa tietoa. (2013)