Uutiset
17.02.2011

Potilastiedot jumissa

Valmistuvan opiskelijan potilastiedot eivät siirry YTHS:stä ilman erillistä pyyntöä.

Opintojen päättyessä loppuu myös opiskelijan monivuotinen hoitosuhde Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kanssa. Tiedot migreenilääkityksestä, allergioista tai vaikkapa hampaiden reikiintymisestä eivät seuraa vastavalmistunutta esimerkiksi työterveydenhuoltoon, tai edes samassa rakennuksessa Turun YTHS:n kanssa toimivaan Kirkkotien terveyskeskukseen.

Koska erilaiset terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät ole keskenään yhteensopivia ja potilasasiakirja-asetus säätelee ihmisten tietojen luovuttamista, tiedonsiirto vaatii asianomaiselta erillisen pyynnön.

"Potilastietoja säilytetään YTHS:ssä 12 vuotta potilaan kuolemasta tai 120 vuotta syntymästä. Niitä voi siis hakea sieltä myöhemminkin", kertoo säätiön johtajaylilääkäri Markku Kanerva.

Potilaan tarpeista riippuen opiskelijaterveydenhuollosta voidaan välittää eteenpäin kaikki potilastiedot tai vain määrätty osa faktoista esimerkiksi tiettyyn sairauteen liittyen. Opiskelija voi myös halutessaan pyytää tiedot mukaansa viimeisellä käyntikerralla. Potilaan allekirjoitus on saatava kummassakin tapauksessa.

Kovin moni valmistumassa oleva opiskelija ei kysele tietojensa perään. Hoidon jatkuvuuden kannalta olisi kuitenkin hyvä, että tiedettäisiin muun muassa mitä lääkkeitä johonkin vaivaan on jo kokeiltu.

"Enemmänkin tietoja voisi pyydellä. Potilasasiakirja-arkisto olisi hyvä olla, mutta se on valmis mahdollisesti vasta vuonna 2014."

Kattava, maanlaajuinen arkisto potilastiedoista helpottaisi myös YTHS:lle tulevia uusia opiskelijoita, joiden tiedot ovat jääneet kouluterveydenhoidon tietokantoihin. Esimerkiksi rokotetietojen hankkiminen jälkikäteen on usein hankalaa.

"Rokotuskortin puuttuminen on tyyppiongelma. Muutkin puuttuvat tiedot, kuten pysyvät diagnoosit tai lääkeaineallergiat ovat riski, mutta onneksi opiskelijoiden äidit ovat sellainen tietolähde, jolla nämä asiat usein ovat muistissa."

MINNA UUSIVIRTA

http://www.yths.fi/yhteystiedot/toimipisteet/turku/potilastietojen_tilaa...