Uutiset
03.10.2012

”Pyöräilyä ei juurikaan tueta”

Nykylainsäädäntö ei mahdollista yliopiston itse harjoittamaa pysäköinninvalvontaa.

"Kuppi täyttyi", puuskahtaa Sirkkalan kasarmilla työskentelevä tutkija Ilana Aalto.

Aalto havahtui vastikään siihen, että kasarmin sisäpihalle piirrettiin lisää parkkiruutuja. Kampuksen henkilökunnan jäsenten mielestä alueelle ei kaivattaisi autoja lainkaan enempää.

"Pyörille on olemassa alue sisäpihalla, mutta se on vähän niin ja näin. Käytännössä piha on varattu täysin autoille", Aalto toteaa.

Alueella työskentelevät tutkijat ovat myös todistaneet, kuinka sellaisetkin autot, joilla ei ole yliopiston parkkilupaa, pysäköivät Sirkkalaan. Kokemuksen mukaan alueella ei lappuliisoja juuri näy.

Aallon mukaan alueella on havaittu myös autoja, jotka on parkkeerattu ruutujen ulkopuolelle.

"Pyöräilyä ei juurikaan tueta tällä tavalla", hän jatkaa.

Yliopiston parkkiluvilla varustetut autot saavat tällä hetkellä pysäköidä mihin tahansa yliopiston alueella. TYKSissä työskenteleviä ei velvoiteta pysäköimään sairaalan eteen tai Publicumilla työskenteleviä alakampukselle.

Aalto katsoo, että talvisin Sirkkalan piha on turvallisuusriski, kun alueella asioivat kävelevät liukkaalla pihalla autojen seassa.

Hän sanoo, että toiveissa siintää elävä kampuspiha, samankaltainen kuin Yliopistonmäellä tai Educariumin ja Publicumin välissä.

"Henkilökunnan jäsenet voisivat tehdä hyvällä säällä pihalla töitä, Upseerikerhon ravintolalla voisi olla terassi ja opiskelijat voisivat kokoontua pihalla", Aalto visioi.

Kaupunki valvoo

Yliopistokiinteistöjä kampusalueella omistavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n lakimies Jukka Hammarin mukaan pysäköinninvalvonnan järjestäminen niin Sirkkalan kasarmialueella kuin muualla kampuksella on yliopiston päätösten ja tahdon varassa.

Turun yliopiston talousjohtaja Siru Helminen kuitenkin toteaa, että yliopisto joutuu turvautumaan pysäköinninvalvonnassa täysin kaupungin toimintaan.

"Nykyinen lainsäädäntö ei anna yliopiston harjoittaa itse pysäköinninvalvontaa. Tähän saadaan toivottavasti ensi vuonna helpotusta, kun uusi laki vahvistetaan", Helminen kuvaa tilannetta.

Uusi laki sallisi yksityisten pysäköinninvalvontatahojen, kuten yliopistojen, toimia julkisen pysäköinninvalvonnan jatkeina.

Helmisen mukaan kampuksella on huutava pula parkkipaikoista. Yliopiston tilauksesta SYK Oy on maalannut lisäpaikkoja niin Sirkkalaan kuin Rosetan ja Signumin pihoille.

"Pyrimme näin optimoimaan olemassa olevat parkkipaikat", Helminen sanoo.

Hän lupaa kuitenkin myös helpotusta pyörien pysäköimiseen.

"Olemme parhaillaan hankkimassa lisää pyörätelineitä kauppakorkean seinustoille sekä Educariumiin ja Sirkkalaan. Samalla varaamme tiettyjä alueita pyöräparkeiksi", Helminen sanoo.

Hammarin mukaan SYK Oy on mukana rehtorin vetämässä Turun yliopiston tilatyöryhmässä, jossa tällä hetkellä kehitetään "yliopistorakennuksista ja kampuksista vetovoimaisia oppimis- ja tutkimisympäristöjä".

"Kehitystyötä on tavoitteena tehdä yhdessä yliopiston ja eri käyttäjäryhmien kanssa", Hammar sanoo.

TEKSTI: LAURA MYLLYMÄKI

KUVA: KRISTIAN TERVO