Uutiset
24.10.2018

Q-talon hidas alku

Teksti:
Anni Savolainen & Lassi Vihko
Kuvat:
Lassi Vihko
  • Q-talon juhlasalissa voi järjestää vuosijuhlien ja sitsien lisäksi vaikka elokuvaillan.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan Q-talon juhlatiloja vuokrattiin ensimmäisen vuoden aikana huomattavasti odotettua vähemmän. Kysyntä ja tarjonta eivät tunnu kohtaavan juhlatilamarkkinoilla.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) vuokraama Q-talo on uusin juhlatila ainejärjestöjen käyttöön, ja se ollut nyt käytössä reilun vuoden. Tilaa ei ole käytetty odotusten mukaisesti, ja Q- talo teki ensimmäisenä vuotenaan 17 000 euroa tappiota.

Q-talo on Kuuvuoren vanha nuorisotila, jonka omistaa nykyään Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS). TYY on vuokrannut tilaa eteenpäin ainejärjestöille elokuusta 2017 lähtien. Ensimmäisen 12 kuukauden aikana tiloissa oli 97 varausta.

TYYn pääsihteerin Rauli Elenius myöntää, että ylioppilaskunnan odotukset tilan osalta eivät täyttyneet. Tappiota syntyi, koska alkuperäisessä arviossa tähdättiin 126 varaukseen ensimmäisen vuoden aikana.

”Kustannukset eivät ole kuitenkaan ylittyneet. Tappio johtuu siitä, että tiloja vuokrattiin odotettua vähemmän”, Elenius sanoo.

Taloon sisältyy kaksi erillistä juhlatilaa: yläkerran juhlasali ja alakerran kerhotila Vähä-Heikkilä. Vähä-Heikkilän käyttöaste on ollut huomattavasti juhlasalia pienempi.

Q-talon on tarkoitus toimia nollatuloksella, joten sillä ei pyritä taloudelliseen voittoon. Jotta rakennus ei tuottaisi tappiota jatkossa, tilavarauksia tarvitaan juhlasaliin noin 30 lisää vuodessa.

Vähä-Heikkilää voisi puolestaan vuokrata kolme kertaa nykyistä enemmän. Eleniuksen mukaan olennaisempaa on kuitenkin vuokrata juhlasalia enemmän, jotta Q-talon talous tasaantuu.

”Vaikka Vähä-Heikkilää on vuokrattu vähemmän, sillä ei ole suhteellisesti paljoa merkitystä, sillä tila on juhlasalia pienempi ja edullisempi.”

TYYllä on Q-taloon toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus, jossa on kolmen kuukauden irtisanomisaika.

Rakennusta suunniteltiin alun perin vuokrattavan 10 vuoden ajan. Tappiosta huolimatta suunnitelma pitää yhä.

Tänä syksynä Q-talon varauskirja on täyttynyt viime vuotta paremmin. Jatkossa käyttöastetta pyritään edelleen parantamaan. Eleniuksen mukaan tilannetta on hyvä seurata ainakin seuraavat kaksi vuotta.

Rakennuksen tulevaisuudesta päättää viime kädessä TYYn edustajisto. Q-talo on TYYn jäsenpalvelu, joten siitä ei todennäköisesti luovuta helposti.

Q-talo syntyi tarpeesta tarjota jäsenistölle kohtuuhintainen juhlatila. Aiempina vuosina monista ainejärjestötiloista on jouduttu luopumaan, ja juhlia oli siirretty yhä enemmän keskustan baareihin.

Elenius ei kuitenkaan pidä muita ainejärjestötiloja merkittävinä kilpailijoina Q-talolle.

”Uskon, että aktiivinen opiskelijaelämä tuottaa lisää opiskelijaelämää. Jos muilla tiloilla menee hyvin, se voi hyödyttää Q-taloakin. En missään nimessä sanoisi, että juhlatiloja on nyt liikaa.”

Halvempi Kirkkotie ei ole kilpailija

Edullisten juhlatilojen tarve on huomioitu myös oikeustieteen ainejärjestössä Lex ry:ssä.

Ainejärjestön kerhotilan Kirkkotien vuokrahintaa laskettiin vuoden 2018 alusta TYYn alaisille järjestöille samalle tasolle Q-talon kanssa. Useiden isojen juhlatilojen vuokrahinnat ovat niin samalla tasolla, että niiden voisi kuvitella kilpailevan keskenään.

Ainakaan Q-talon ja Kirkkotien välillä kilpailua ei silti ole, sanoo Lexin talousvastaava ja hallituksen varapuheenjohtaja Jani Hannonen.

”Q-talon tulolla ei ole huomattu olevan vaikutusta Kirkkotien kysyntään, koska suurimman ryhmän tilan käyttäjistä muodostaa Lexin jäsenet. Muu käyttö on marginaalista.”

Ennen vuotta 2018 Kirkkotietä vuokrattiin TYYn alaisille järjestöille 450 eurolla. Uusi hinta on 300 euroa. Ajatus Kirkkotien hintojen alentamiseen syntyi Lex ry:n hallituksen sisällä.

”Pohdittiin hallituksen kanssa, että Turussa on rajallisesti opiskelijoiden käyttöön soveltuvia tiloja ja harvalla ainejärjestöllä on omaa tilaa käytössä. Mietittiin, että miksi ei vuokrattaisi tilaa muille järjestöille edulliseen hintaan iltoina, jolloin tila on tyhjillään.”

Hannosen mukaan Kirkkotien uusi hinnoittelu ei ole vaikuttanut ainejärjestön taloudelliseen tilanteeseen. Muutoksella ei ole alun perinkään tavoiteltu voittoja.

”Motiivina on ollut kehittää yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa. Aikomuksemme ei ole ollut lähteä kilpailemaan Q-talon kanssa”, Hannonen painottaa.

Korjaus 29.10. 2018 klo 9:48: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että Kirkkotie, Parkki ja Tivoli olisivat tiedekuntien hallinnoimia tiloja. Näin ei ole, vaan jokainen tiloista on oman järjestönsä omistama ja hallinnoima.

Lue lisää:

Opiskelijat ovat saamassa uuden ylioppilastalon

Keväällä 2017 suunnitelmat ottivat ison harppauksen eteenpäin, kun Q-talon vuokraus, silloin työnimeltään Uusi ylioppilastalo, varmistui. Eri tahot kokivat voimakasta tarvetta tilalle. (04/2017)

Bileet palaavat kampukselle - Q-talo avasi ovensa

Q-talon virallisia avajaisia vietettiin syyskuussa 2017. Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) toivoo, että isoja juhlatiloja vaativat opiskelijatapahtumat palaavat uuden ylioppilastalon myötä keskustasta takaisin kampukselle. (09/2017)

Q-talosta syksyn aikana useita valituksia - "Ratkaisu tulee tavalla tai toisella"

Q-talon äänet häiritsivät asukkaita etenkin kolmessa itäisen Ylioppilaskylän naapurirakennuksessa.  Juhlatilasta kantautuvien äänien kerrottiin olevan viikoittainen ongelma. (12/2017)