Uutiset
22.12.2017

Q-talosta syksyn aikana useita valituksia – ”Ratkaisu tulee tavalla tai toisella”

Teksti & Kuvat:
Nelli Lapintie
  • Musiikki vuotaa erityisesti Q-talon ikkunoiden läpi. Samalla puolella taloa sijaitsevat myös rakennukset, joiden asukkaat ovat tehneet valituksia metelistä.

Q-talosta on tullut Turun yliopiston ylioppilaskunnalle (TYY) muutamassa kuukaudessa kymmenkunta valitusta.

Syksyllä käyttöön vihityn ja Kuuvuoressa sijaitsevan TYYn hallinnoiman Q-talon äänet ovat häirinneet asukkaita etenkin kolmessa itäisen Ylioppilaskylän naapurirakennuksessa. 

Lähitaloissa asuva Aleksi Löyttyniemi kertoo juhlatilasta kantautuvien äänien olevan viikoittainen ongelma.

”Ei se musiikki häiritse, vaan basso. Olemme laittaneet monta palautetta suoraan TYYlle. Emme ole itse soittaneet poliisia, mutta olemme nähneet useasti, että poliisi on käynyt siellä.”

Löyttyniemi toivoisi Q-talolle nykyistä tiukempia järjestyssääntöjä.

”Yritämme pitää palautteen asiallisena, mutta kyllähän se pikkuhiljaa alkaa harmittaa. Mutta ei se juhlijoiden vika ole, jos äänieristykset ovat huonot.”

Toisessa naapuritalossa asuvan Nika Rämän asuntoon Q-talon musiikit kuuluvat silloin tällöin.

”En ole valittanut, koska ääni kantautuu lähinnä keittiööni. Silloin lähden vain keittiöstä pois. Muualla asunnossa tai öisin ääni ei häiritse.”

Q-talon lähiympäristössä on TYS:n opiskelija-asuntojen lisäksi omistusasuntoja. Hallitusten puheenjohtajat Reijo Aulio Nummenmäen pientalot ry:stä ja Pekka Lähdetniemi Asunto Oy Nummenkorvasta sanovat, että juhlapaikasta ei heidän tietojensa mukaan ole ollut talojen asukkaille häiriötä.

”Jos kommunikaatio sujuisi paremmin kaikkien välillä, se helpottaisi asiaa”

Asukkaiden meluvalitusten seurauksena TYY on parantanut juhlatilan äänieristeitä ja kutistanut äänentoistolaitteistoa.

Viime viikonloppuna Q-talolla tampattiin elektronisen musiikin tahtiin, kun Turun yliopiston elektronisen musiikin ystävien ystävät (TYEMYY) järjestivät paikalla kahden päivän bileet.

TYEMYYn hallituksen jäsen Akseli Reunamo kertoo, että meluongelma otettiin huomioon musiikkipainotteisen tapahtuman suunnitteluvaiheessa.

”Mietimme marraskuusta asti, miten saamme ongelman ratkaistua, ja teimme paljon yhteistyötä TYYn kanssa. Ennen juhlia tehtiin soundcheck, ja äänitasojen voimakkuutta arvioitiin myös juhlien aikana koko Q-talon ympäristössä.”

Ennen juhlia ikkunoihin asennettiin ääntä eristävät kankaat. Varotoimista huolimatta lähitalon asukas soitti perjantaina poliisin paikalle.

Reunamon mukaan äänenvoimakkuutta ei nostettu illan aikana suunnitellusta eikä muita järjestyshäiriöitä ilmaantunut.

”Onhan se harmillista, mutta kyllä sen ymmärtää, kun on kyseessä niin uusi tila. Aiemmin se osa Ylioppilaskylästä on ollut kuin aavekaupunki, joten yhtäkkinen meteli voi sokeerata.”

Reunamo toivoo nykyistä parempaa keskusteluyhteyttä lähitalojen asukkaiden ja Q-talon käyttäjien välille, jotta palaute melusta saataisiin suoraan perille. Hän muistuttaa, että Turussa on tällä hetkellä pula kulttuuritiloista, joissa vastaavia juhlia voisi järjestää.

”Vaikea uskoa, että mikään järjestö valvottaisi ketään tahallaan. Jos kommunikaatio sujuisi paremmin kaikkien välillä, se helpottaisi asiaa.”

”Emme tietenkään voi jatkaa niin, että ympäristöä häiritään”

Myös TYYn Q-talon vastaava Juha Laurila toivoo lisää vuorovaikutusta melusta kärsivien asukkaiden ja tapahtumajärjestäjien välille. Juuri TYS:n taloihin kohdistuva meluongelma on Laurilan mukaan yllättänyt, sillä juhlatilan ja asuinrakennusten välillä on huomattava välimatka.

”Olemme todennäköisesti asukkaisiin yhteydessä. Onko asiassa jotain, mitä emme huomaa? Meidän täytyy selvittää, resonoiko ääni esimerkiksi kämpissä.”

Alkuvuodesta Q-talon äänentoistolaitteet säädetään niin, että vuokralaiset eivät pysty enää nostamaan maksimiäänenkorkeutta. Lisäksi ikkunoihin laitetaan ääniä entistä paremmin eristävät verhot. Nykyisellään esimerkiksi livemusiikin esittäminen on kielletty hiljaisuuden jälkeen.

Laurila toivoo järjestöiltä ja juhlijoilta yhteistyötä:

”Vaikka Q-talolla olisi kuinka hyvät ohjeet, ihmiset eivät aina noudata, huomaa tai tajua niitä. Se on tottakai alueen asukkaille inhottavaa, eikä se ole meidänkään etumme. TYY on todella pahoillaan aiheutuneesta häiriöstä.”

Laurila pyytää asukkaita laittamaan palautteen aina suoraan TYYlle sekä tarvittaessa soittamaan paikalle poliisin – anonyymi keskustelusovellus Jodel ei ole toimiva keino valittaa äänistä.

”Ratkaisu tulee tavalla tai toisella – emme tietenkään voi jatkaa niin, että ympäristöä häiritään. Jos ongelma ei ratkea, katsotaan, pitääkö musiikkipuoli ottaa pois kokonaan.”

 

Lue lisää:

Bileet palaavat kampukselle – Q-talo avasi ovensa

Syyskuussa avatun ylioppilastalon toivotaan houkuttelevan järjestöjen juhlat keskustan kapakoista takaisin yliopistoalueelle. Uutta tilaa on vuokrattu mukavasti, vaikka moni ei vielä tunne tulokasta. (9/2017)

Q-talo  opiskelijoiden uusi tila sai nimensä nopeasti

Nyt se on varmaa: Turun yliopiston opiskelijat saavat Kuuvuoresta uuden juhla- ja kerhotilan, jonka nimeksi tulee Q-talo. (5/2017)

Opiskelijat ovat saamassa uuden ylioppilastalon

Viime vuosina opiskelijat ovat joutuneet luopumaan monista juhla- ja tapahtumatiloistaan. Pitkään suunnitteilla ollut korvaava tila, työnimeltään Uusi ylioppilastalo, otti keskiviikkona ison askeleen eteenpäin. (4/2017)

Jäähyväistuho

Ylioppilastalo A:n toimistokäytävällä on nähty ainejärjestöjen välistä käytäväsotaa ja ystävystytty yli oppiainerajojen. Remontin takia toimistoista täytyy luopua. Opiskelijat hyvästelevät toimistonsa puhein, suitsukkein ja hakkaamalla seiniin reikiä. (4/2016)