Uutiset
23.03.2017

Rauma kaipaa kipeästi opiskelija-asuntoja

Teksti:
Atte Uusinoka
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • ”Rauma tarvitsee opiskelija-asuntoihin ja -asuntoloihin investoijia. Asuntoja kaipaavia täältä kyllä löytyy”, Opekas ry:n hallituksen puheenjohtaja Eero Kivistö toteaa.

Opiskelija-asuntojen puute on Rauman jokasyksyinen ongelma. Kämppäratkaisun lisäksi opiskelijajärjestöt vaativat tulevilta kuntapäättäjiltä nykyistä kattavampaa kaukoliikennetta ja päivähoitomahdollisuuksia.

”Raumalla on kiitettävästi yksityisiä vuokranantajia. Täällä ei kuitenkaan vuokrata asuntoja välitysfirmojen kautta, joten opiskelijoiden on vaikea löytää vapaina olevia asuntoja”, kertoo Rauman opettajaopiskelijoiden ainejärjestön (Opekas ry) hallituksen puheenjohtaja Eero Kivistö

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan SAMMAKKO:n hallituksen varapuheenjohtaja Tuomas Lahti on Kivistön kanssa samaa mieltä. 

”SAMMAKKOn tavoitteena olisi saada kaupunkiin opiskelijoiden oma asuntosäätiö. Tänne kaivataan kohtuuhintaista asumista, mutta sitä ei tulisi lähteä toteuttamaan aivan sokkona. Oma säätiö Satakuntaan olisi ideaali ratkaisu.” 

Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) omisti Raumalla Pyysumppu-nimisen asuntolan, joka myytiin yksityiselle omistajalle vuonna 2015, koska kohde olisi vaatinut tyyristä perusparannusta. Luopuminen Pyysumpusta vaikeutti kuitenkin heikkoa asuntotilannetta entisestään.

Opiskelijoilla ei ole isoja vaatimuksia asunnoille. Heille riittäisivät homeettomat ja kohtuuhintaiset asunnot.

”Hyvät kulkuyhteydet keskustaan, kouluihin ja kauppoihin ovat tärkeät. Asuntolat eivät siis voi olla aivan syrjäseuduilla. Haluamme, että opiskelijoilla on hyvä olla”, Kivistö jatkaa. 

Rauman opiskelijoiden vaalitavoitteet

Millaisia tavoitteita opiskelijoilla on Rauman kuntavaaleissa? Järjestöt kertovat.

Eero Kivistö, Rauman opettajaopiskelijoiden ainejärjestön (Opekas ry) hallituksen puheenjohtaja:

  1. Raumalainen koulutus on turvattava. "Kaupungin tulee panostaa siihen, että Raumalla on jatkossakin laaja opintojen kirjo. Myös harjoittelupaikkoja tulisi saada lisää."
  2. Kaupungin tulisi parantaa kaukoliikenneyhteyksiä. "Kaupungin tulisi selvittää henkilöjunaliikenteen uudelleen aloittamista, koska suurin osa opiskelijoista ei ole paikallisia. Tämä olisi myös ekologinen muoto joukkoliikenteelle."
  3. Parannuksia päivähoito-oikeuteen. "Rauman tulisi palauttaa subjektiivinen päivähoito-oikeus. Opettajaopiskelijoiden näkökulmasta ryhmäkokojen tulisi pysyä suositusten mukaisina." 

Opekas ry:n kuntavaaliohjelma 2017

Tuomas Lahti, Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (SAMMAKKO) hallituksen varapuheenjohtaja:

  1. Liikuntapalvelujen parantaminen. "Tällä hetkellä pystymme järjestämään opiskelijoille noin yhdestä kahteen liikuntavuoroa per viikko. Kilpailemme peruskoulujen ja liikuntaseurjoen kanssa vuoroista. Raumalle tarvitaan uusi palloiluhalli tukemaan paikallisten seurojen ja opiskelijoiden liikuntaharrastuksia."
  2. Terveydenhuolto on turvatta. "AMK:t siirtyvät SOTE-uutistuksen toteutuessa nykyisten kaavailuiden mukaan Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) piiriin, mikä on hyvä muutos, mutta olemme vielä pari vuotta ilman YTHS:ää. Matalan kynnyksen palveluihin on panostettava, sillä Kelan koulutusleikkauksista johtuen opiskelijoilla ei ole varaa menettää opiskeluvuosia sairastelun takia."
  3. Rauman vetovoima on säilytettävä. "Kaupungin tulee tähdätä siihen, että Rauma säilyy elinvoimaisena ja että valmistuneet opiskelijat voivat jäädä seudulle töihin. Kaupungin vetovoimaa opiskelijakaupunkina pitää kehittää entisestään, jotta opiskelijat haluavat hakeutua tänne ja jäädä seudulle asumaan opintojen jälkeen." 

 

Lue lisää:

Outsourcing education

In an attempt to maintain their competitiveness, many countries have seen the rise of a new export product: education. The University of Turku saw its first set of fulltime undergraduate students enroll in the BA program in education at Rauma. (3/2017)

Järjestö: Eräilyä ja legendaarisia pilkkikilpailuja

Haluatko kalaan? Kiinnostaako suomalaiseen luontoon tutustuminen mukavassa porukassa? Rauman seminaarin kalastusurheilijoissa (Rausku ry) se onnistuu. (2/2017)

Rauman henki

"Turun yliopistolla on yksikkö, joka on vanhempi kuin yliopisto itse. Ganalin, opetuspuutarhan ja 3D-tulostinten väliin mahtuu pienoismaailma, jossa juodaan oudosti nimettyjä drinkkejä." (3/2016)