Uutiset
30.04.2017

Raumalla vuoden fuksiksi Ilmari Immonen

Teksti & Kuvat:
Johanna Lähteelä
  • ”Pirun kylmää, mutta olen kyllä niin kiitollinen!”, Ilmari Immonen tuulettaa onnellisena.
  • Vuoden fuksi heitetään vappuaattona Rauman Ganaliin.
  • Raumalaiset kerääntyivät katsomaan perinteistä Ganalin Helmen lakitusta ja Vuoden fuksin heittämistä jokeen.

Raumalla valitaan joka vappu Vuoden fuksi, joka heitetään vappuaattona Rauman Ganaliin koko kaupungin hurratessa. Tänä vuonna palkinnon sai lastentarhanopettajaksi opiskeleva Ilmari Immonen.

On viisi astetta lämmintä ja ilmapallot värisevät tuulessa. Koko Rauma on kerääntynyt katsomaan perinteistä Ganalin Helmen lakitusta ja Vuoden fuksin heittämistä jokeen.

”Tänä vuonna on RLO-Killan vuoro järjestää käytännön asiat, Helmen pesu ja lakitus. Opekas hoitaa fuksin heiton”, kertoo puheenjohtaja Eero Kivistö Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön opiskelijoiden ainejärjestöstä.

Vappua juhlitaan poikkeuksellisesti Raumalla neljä päivää. Inspiraatio tuli Turun vappuviikosta. Ohjelmassa on muun muassa pesäpalloa, livekeikkoja, ulkoilmasitsejä ja telttasaunomista.

 
Vuoden fuksi -palkintoa on jaettu niin kauan, ettei Kivistö osaa edes kertoa, milloin perinne on saanut alkunsa. Tänä vuonna äänestys oli todella tiukka, sillä ääniä annettiin 120 kappaletta 25 eri fuksille. Voittaja ratkesi neljällä äänellä. 

22-vuotias Ilmari Immonen muutti viime vuonna Hangosta Raumalle opiskelemaan.

”Rauma on minulle suurkaupunki. Se on neljä kertaa suurempi kuin Hanko, täällä on Hesburger ja Citymarket. Kaikki suuren kaupungin herkut!”, Immonen naurahtaa ja jatkaa:

”Enkä mä oo ikinä asunut näin pohjosessa!”

Äänestyslomakkeessa sai perustella, miksi juuri kyseinen fuksi ansaitsisi voiton. Immosen perustelut ovat hyvin samanlaisia: hyvä jäbä, auttaa aina muita, nostaa tunnelman kattoon, nallekarhu, hyvät tanssiliikkeet, laittaa mäen asiat nukkumisen edelle.

 

Tullessaan opiskelemaan Immonen oli suunnitellut keskittyvänsä vain opiskeluun. Toisin kävi. Ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana hän on toiminut Opekkaan ja ylioppilasteatteri Qmeen hallituksissa sekä speksissä. Kulunut lukuvuosi toi Raumalle ensimmäiset vaihto-opiskelijat. Immonen on myös toiminut namibialaisten tuutorina.

Vuoden fuksi on odotettu palkinto, joka pidetään salassa viimeiseen minuuttiin asti. Immosella on heittoa varten puettuna kahdet haalarit, jotta hän voi riisua paljastushetkellä omat haalarinsa ja lentää lainahaalareissa veteen. Voitto tuli Immoselle täysin yllätyksenä.

”En olisi uskonut, että mä oon se.”

Kun Immoselta kysytään, jatkaako hän yhtä aktiivista opiskelijaelämää myös ensi vuonna, hän vastaa pilke silmäkulmassa.

”Hallitustoiminta on antanut niin paljon, etten mielelläni jättäisi sitä vain yhteen vuoteen. Ja enköhän mä ensi vuonnakin sheikkaa bootya tanssilattialla.”

 

Lue lisää:

Arvio: Qmespeksi tarjoilee speksikulttuuria Raumalla

"Vauhtia, vaaratilanteita, huumoria ja vähän rakkauttakin ripotellaan lavalle osittain myös irti varsinaisesta tarinasta. Juonta kiinnostavammaksi nousevatkin speksissä roolihahmot ja näyttelijäsuoritukset." (4/2017)