Uutiset
11.08.2017

Rauman syksy alkaa osin väistötiloissa

Teksti:
Nella Keski-Oja & Heta Pyhäjärvi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Yliopistonlehtori Lauri Kemppinen näkee Teknikan tilaongelmassa hopeareunuksen: ”Moni meiltä valmistuva opettaja joutuu urallaan työskentelemään väistötiloissa, kun vaurioituneita kouluja korjataan eri puolilla Suomea. Ehkä pystymme hyödyntämään tulevaa episodia myös koulutuksen sisältönä.”

Luokanopettajaksi opiskelevat joutuvat suorittamaan osan kursseistaan väliaikaisissa tiloissa Teknikan sisäilmaongelmien takia. Yliopistonlehtori ihmettelee, miksi Teknikaa ei tutkittu aikaisemmin.

"Tämä on meille iso haaste. Koetamme varautua pahimpaan mahdolliseen eli siihen, että kaikki nyt ilmoitetut tilat ovat syksyllä kiinni”, kasvatustieteen yliopistonlehtori Lauri Kemppinen sanoo.

Rauman kampuksella sijaitsevaa Teknika-rakennusta on tutkittu talvesta lähtien sisäilmaongelmien takia. Tutkimuksissa on löydetty kosteusvaurioita, jotka aiheuttavat epäpuhtauksia sisäilmaan. Vaurioiden takia osa tiloista vaatii saneerausta ja ne otetaan pois käytöstä.

Vielä ei ole tietoa siitä, missä Teknikan tiloissa on mahdollista järjestää syksyllä opetusta. Lopullinen lista riippuu siitä, mitä kesän aikana ehditään remontoida ja millaista korjausta mikäkin tila vaatii. Turun yliopisto vuokraa rakennusta Suomen Yliopistokiinteistöiltä (SYK), joka omistaa rakennuksen ja on vastuussa sen kunnosta.

”Se on varmaa, että syksy aloitetaan osittain väistötiloissa”, Kemppinen kertoo.

Tiloille tiukat vaatimukset

Kemppinen edustaa rakennuksen käyttäjiä Teknikan sisäilmaprojektiryhmässä. Hän toteaa, että osa opettajankoulutuslaitoksen (OKL) oppiaineista kärsii väliaikaisiin tiloihin muuttamisesta.

”Opettaminen väistötiloissa on harvoin sama asia kuin opetuksen järjestäminen varsinaisessa, pitkän kehitystyön tuloksena syntyneessä oppimisympäristössä.”

Erikoistilojen siirtäminen väistötiloihin on monimutkaisempaa kuin tavallisten luentohuoneiden. Esimerkiksi elektroniikkaluokka vaatii järjestelmän, joka poistaa kolvauksessa syntyvät kaasut sisäilmasta.

Henkilökunnalle vuoden evakko voi tuntua lyhyeltä, mutta opiskelijan koko opiskeluaikaa jää helposti leimaamaan parakissa vietetty vuosi. Yliopistonlehtori kuitenkin lupaa, että laadukas koulutus taataan myös peruskorjauksen aikana.

”Olemme hyvin tietoisia siitä, että opiskelijan kannalta jokainen kurssi on ainutkertainen kokemus.”

Nyt Kemppinen toivookin opiskelijoilta ymmärrystä ja joustoa.

”Ei kukaan tätä toivonut. Tilaongelma huolettaa myös imagosyistä: minkälaista viestiä se antaa”, hän pohtii ja jatkaa:

”Huolehdimme siitä, että opetus on silti ajantasaista, inspiroivaa ja mielekästä.”

Olisiko pitänyt tutkia jo 2014?

Kaksi muuta Rauman kampuksen rakennusta, Artika ja Torni, suljettiin mikrobivaurioiden takia jo vuonna 2014. Tiloja ei remontoitu, vaan yliopisto päätti tiivistää toimintaansa muihin jäljelle jääneisiin tiloihin eli pää- ja kirjastorakennuksiin sekä Teknikaan.

Kemppistä tilanne ihmetyttää:

”Olisiko kunto pitänyt ymmärtää tutkia jo silloin, kun keskitettiin opetusta yhteen rakennukseen? Tämä on tällaista jälkiviisautta.”

Vuoden 2014 tilanteesta tietävät SYK:n asiantuntijat olivat juttua tehtäessä lomalla. Asiakkuusmanageri Minna Tuominen kommentoi, että SYK pyrkii jatkossa ennakoimaan ongelmat aikaisempaa tehokkaammin.

”Pyrimme selvittämään rakennusten mahdolliset riskit ennalta ja toimimaan niin, ettei ongelmia edes tulisi.”

SYKin toimitusjohtajan Mauno Sieväsen mukaan Artikan ja Tornin tulevaisuudelle ei ole suunnitelmia. Korjauksia niihin ei ole tehty, koska rakennukset ovat tyhjillään.

Aikataulu varmistuu kesällä

Teknikassa on tehty laajoja kuntoselvityksiä talvesta lähtien. Niiden perusteella Teknikassa on paikallisia kosteusvaurioita, jotka aiheuttavat sisäilmaan epäpuhtauksia. Lisäksi tutkimuksissa on löydetty puutteita ilmanvaihdossa ja ärsytysoireita aiheuttavia hiukkasia kuten teollisten mineraalikuitujen lähteitä.

Remontin aikataulusta ei ole vielä tietoa. Pelkästään korjausten suunnittelu ja valmistelu vie useita kuukausia.

”Kun korjaussuunnittelu on valmis, osaamme sanoa aikataulusta tarkemmin”, Tuominen kertoo.

Tutkimukset alkoivat, kun osa opiskelijoista ja henkilökunnasta kertoi saaneensa oireita oleskeltuaan rakennuksessa. SYK sai tiedon ongelmista Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) ja henkilökunnan työterveyden kautta.

SYK järjestää Teknikan tutkimustuloksista tiedotustilaisuuden ensi maanantaina elokuun 14. päivänä.

Myös Turun kampuksella on sisäilmaongelmia

Turun yliopiston päärakennuksesta on löytynyt kosteus- ja mikrobivaurioita. Sirate Oy:n tekemän kuntotutkimuksen raporttiluonnoksen mukaan altistuminen mikrobiepäpuhtauksille on todennäköistä rakennuksen kellarikerroksessa sekä pääsisäänkäynnin lähellä. Myös ylemmistä kerroksista löytyi viitteitä mikrobivaurioista.

Palvelujohtaja Päivi Mikkolan mukaan toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi järjestämällä väistötilat pohjakerroksessa työskenteleville työntekijöille. Myös opetus siirrettäneen muihin tiloihin syksyllä.

“Pyrimme kaikin keinoin järjestämään opiskelijoillemme ja työntekijöillemme terveelliset ja turvalliset työtilat”, toteaa Mikkola.

Päärakennuksen peruskorjauksen toteutusajasta ei ole vielä sovittu, sillä varsinainen tutkimusraportti valmistunee elokuun loppuun mennessä. Rakennuksen omistavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa oli Mikkolan mukaan aiemmin keskusteltu yliopiston tilamuutostoiveiden toteuttamisesta talotekniikkauudistusten yhteydessä. Peruskorjaus toteutuu nyt nopeutetulla aikataululla.

Yliopisto luopui homeisesta Fennicum-rakennuksesta vuonna 2016. Mikkolan mukaan yliopisto suhtautuu sisäilmaongelmiin aina vakavasti.

Lue lisää:

Epätietoisuutta Fennicumin ilmassa

Sisäilma- ja mikrobiongelmista kärsivän Fennicum-rakennuksen tilanne on kuluvana vuonna hämmentänyt opiskelijoita ja henkilökuntaa. Remontti on vihdoin saatu käyntiin, mutta prosessin selkeys jättää toivomisen varaa. (11/2013)