Uutiset
30.12.2016

Riina Lumme aloittaa SYL:n johdossa

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • ”Huikea fiilis”, Riina Lumme iloitsee. Suomen ylioppilaskuntien kattojärjestö sai johtoonsa historiallisen paljon turkulaisväriä.

Sinnikkyys palkitaan. 2000-luvulla peräti yhdeksän Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) ehdokasta ehti pyrkiä tuloksetta Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtajaksi. Kymmenes kerta rikkoi epäonnisen kirouksen – ja jälki on upeaa.

Marraskuussa SYL:n liittokokous valitsi vuoden 2017 hallitukseensa kaksi TYYn edustajaa: Riina Lumpeen puheenjohtajaksi ja Jyri Lähdemaan hallituksen jäseneksi. Edellisen kerran puheenjohtajuus oli TYYn edustajalla vuonna 1998 ja sitä ennen vuonna 1970.

Lumme (vihr.) suhtautuu alkavaan historialliseen hallituskauteensa odottavaisesti. Vuoden 2016 TYYn hallituksen puheenjohtajana toiminut valtio-opin opiskelija toivoo, että SYL:stä tulee Turussa nyt aikaisempaa näkyvämpi.

”Olisi positiivista, jos edes joku uusi ihminen lukisi, että SYL:sta on turkulainen johdossa, ja selvittäisi lisää liitosta”, hän naurahtaa.

 

SYL edustaa kaikissa Suomen yliopistoissa opiskelevia noin 132 000 perus- ja jatkotutkinto-opiskelijaa. TYYn pääsihteeri Rauli Elenius on mielissään, että liiton johtoon on pitkän tauon jälkeen saatu edustaja Turun yliopistosta.

”Vaikka SYL:ssa ei tehdäkään aluepolitiikkaa, tuntemus turkulaisesta korkeakoulukentästä on meidän kannaltamme arvokasta. Varsinkin nyt, kun viime vuosina korkeakoulusektorilla on tapahtunut paljon rakenteellisia muutoksia”, hän toteaa.

Myös Riina Lumme uskoo puheenjohtajuudella olevan myönteisiä vaikutuksia turkulaisten opiskelijoiden edunvalvontaan.

”Ensi vuonna TYYllä tulee varmasti olemaan tiivis suhde SYL:iin. Yleensä se on oman ylioppilaskunnan henkilö, johon tulee pidettyä eniten yhteyttä.”

Kymmenen edellisvuoden aikana vain kaksi SYL:n puheenjohtajista on tullut pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien ulkopuolelta. Kymmenestä edellisestä puheenjohtajasta seitsemän on ollut miehiä.

 

Riina Lumme on tyytyväinen siihen, miten SYL:a kuunnellaan päättävissä pöydissä. Toisaalta hän haluaisi, että opiskelijoiden näkökulma kuuluisi entistä kovemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa yleisesti.

”Meidän pitäisi itse osallistua keskusteluun useammin ja äänekkäämmin, kun puhutaan esimerkiksi opiskelijoista tai tulevista sukupolvista.”

Se ei aina ole helppoa, sillä yliopisto-opiskelijat eivät ole yksi keskenään samanmielinen ryhmä. Erilaiset mielipiteet johtavat siihen, että SYL pohtii varsin varovaisesti, mihin aiheisiin liitto voi ylipäätään ottaa kantaa. Hallitus siis seuraa virallisia puitteita ja ”pyrkii olemaan suututtamatta
ketään”.

Lumpeen mielestä sen takia ei kuitenkaan pidä pelätä kaikkia kannanottoja.

”Hyvin perustavanlaatuisiin kysymyksiin pitää voida ottaa kantaa voimakkaastikin. Kuten sellaisiin, saako sukupolvemme eläkettä, onko opintotukea jatkossa olemassa tai miten opiskelijat ylipäänsä koetaan yhteiskunnallisessa keskustelussa”, hän listaa.

 

Liiton johtoon nostettiin nyt luultavasti ensimmäistä kertaa kaksi tyyläistä yhdellä kertaa.

TYYn hallituksen koulutuspoliittinen vastaava ja biolääketiedettä opiskeleva Jyri Lähdemaa odottaa innoissaan uuden vastuutehtävänsä alkamista.

”Tuntuu hyvältä jatkaa vaikuttamista nyt kansallisella tasolla.”

Lähdemaalle henkilökohtaisesti tärkein edunvalvonnan kysymys liittyy pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen korkeakoululeikkauksiin.

”Meitä sitoo tietysti SYL:n poliittinen linjapaperi, mutta itseäni kiinnostaa erityisesti yliopistojen rakenteellinen kehittäminen: että se olisi oikeaa kehittämistä, eikä mentäisi leikkaukset edellä.”