Uutiset
30.11.2009

Siirtymäliike tuli kylään

  • ”Siirtymäliike tarkoittaa siirtymistä öljyriippuvuudesta kestävään paikallistalouteen”, kertoo Jupiter Cormier.

Öljyhuippu check ilmastonmuutos check keskitetty energiatuotantojärjestelmä check.

Maailman lähitulevaisuus näyttää vievän meitä väistämättömään kaaokseen.

"Olemme kahden jättihaasteen edessä" sanoo Suomeen juuri muuttanut Jupiter Cormier.

Ensin öljyntuotanto hiipuu.

"Öljyhuippu - peak oil - on piste, jonka jälkeen öljyn poraaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä öljystä saa. Se hetki saattaa maailman johtavien energia-asiantuntijoiden mukaan olla jo nyt."

Sitten tulee ilmastonmuutos. Öljytynnyrien huvetessa emme siis voi siirtyä ilmastoa kuluttavaan hiilivoimaan.

Resurssit ovat loppu ja kohta maapallon meret kiehuvat.

"Yhteiskuntamme on rakennettu öljyntuotannon varaan. Ilman öljyä teollinen yhteiskunta romahtaa."

Mitä tehdään kunliikenne pysähtyy, sairaalatsulkevat ovensaja ruokatuotanto loppuu? Cormierin mukaan kriisiin on valmistauduttava ja heti.

Englannissa opiskellessaan kansainvälistä politiikkaa hän törmäsi siirtymäliikkeeseen, joka on Totnes-nimisessä kylässä kehitetty paikallistalouden malli. Cormier päätti tuoda liikkeen Suomeen.

"Siirtymäliike tarkoittaa siirtymistä öljyriippuvuudesta kestävään paikallistalouteen. Siihen kuuluvat ruoka- ja energiakysymysten ratkaiseminen paikallisesti ja itse."

Liike painottaa käytännön ratkaisuja ja yhteisöllisyyttä. Cormier selittää, kuinka ihmiset voivat järjestäytyä esimerkiksi kahdeksan perheen ryhmiin, perustaa kaupunkipuutarhapalstoja, eristää taloja, rakentaa kompostivessoja ja harjoitella kaupunkihipstereiden unohtamia taitoja, kuten esineiden korjaamista ja ruoan säilömistä.

Helsingin Kumpulassa on jo aloiteltu siirtymäliikeen toimintaa. Kaupunginosa on muutenkin paraatiesimerkki paikallistaloudesta. Kumpulassa voi jo nyt käyttää kaupunginosan omaa valuuttaa, kumpenniä, joita vastaan asukkaat voivat tarjota toisilleen työpalveluita.

Peak oil tulee ja ilmasto lämpenee, mutta Cormier kannattaa positiivista lähestymistapaa ja ihmisten kannustamista omaehtoiseen toimintaan.

"Vaikka onhan sitä myönnettävä, että kyllä tässä ollaan aika kusessa."

Teksti: Akuliina Saarikoski

Kuva: Kai Jokela