Uutiset
16.12.2013

SYL ajaa perustuloa

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) päätti liittokokouksessaan 29.–30.11. ryhtyä ajamaan sosiaaliturvan uudistamista perustulon suuntaan.

SYL:n mukaan Suomen nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei enää vastaa tarkoitustaan: tuet ovat liian matalia ja järjestelmä rakenteiltaan liian jäykkä. Liiton mielestä perustulo tekisi toimeentulosta ennakoitavaa ja kannustaisi työntekoon, kun työn vastaanottaminen ei johtaisi tukien menetykseen tai työtulon ankaraan verotukseen. Kaikille taattu perustulo voisi liiton mukaan myös madaltaa kynnystä yrityksen perustamiseen.

"SYL haluaa olla mukana rakentamassa sosiaaliturvajärjestelmää, joka kohtelee ihmisiä yhdenvertaisesti ja turvaa kaikille perustoimeentulon. Ensimmäisiä oikeansuuntaisia askelia olisivat kaikkien sosiaaliturvan muotojen muuttaminen yksilökohtaisiksi sekä tukien myöntämisen keskittäminen", SYL toteaa tiedotteessaan.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) otti kantaa perustulon puolesta jo vuosi sitten. TYYn hallituksen varapuheenjohtaja ja sosiaalipoliittinen vastaava Essi Karvonen on SYL:n linjaukseen erittäin tyytyväinen.

"Kaikkien ylioppilaskuntien sopo-vastaavat ovat tehneet koko vuoden yhdessä töitä tämän eteen. Perustulo on yksilöllinen ja yhdenvertainen tukimuoto, joka selkeyttää järjestelmää, vähentää byrokratiaa, ottaa eri elämäntilanteet huomioon ja parhaimmillaan nostaa toimeentulon tasoa", Karvonen sanoo.

TYL