Uutiset
04.12.2019

Tampereelle uusi ylioppilasmedia, Aallon epävarmuus jatkuu – Ainon budjetista heitettiin kolikkoa

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Ainon budjettia haluttaisiin höylätä pienemmäksi.

Ylioppilaslehtien häilyväiseen tilanteeseen Tampereen yliopistossa ja Aalto-yliopistossa odotettiin vastauksia loka-marraskuun aikana.

Tampereella päädyttiin yksimielisesti perustamaan uusi ylioppilasmedia, kun taas Aallossa epävarmuus Ainon ympärillä jatkuu. Tylkkäri on käsitellyt ylioppilaslehtien tilannetta aiemmin syksyllä.

Tampereella Tampereen ylioppilaskunta TREYn edustajisto päätti kokouksessaan 29. lokakuuta uuden ylioppilasmedian perustamisesta. Aviisin ilmestyminen lakkasi, kun Tampereen yliopiston ylioppilaskunta (Tamy) ja Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (TTYY) yhdistyivät TREYksi vuodenvaihteessa.

Nyt uudelle ylioppilaskunnalle perustetaan selvitystyön seurauksena oma lehti. Edustajiston yksimielisesti hyväksymän päätöksen mukaan lehti toteutetaan printti- ja verkkojulkaisuna. Päätoimittajan haku on käynnistymässä vielä tämän vuoden puolella. Tehtävän toivottu aloitus on helmikuussa.

Ensimmäisen kerran uusi lehti ilmestyisi joko ensi vuoden loppupuolella tai viimeistään vuoden 2021 alussa, kertoo TREYn hallituksen jäsen Petra Oksa.

Oksan mukaan lehden tulevaisuuden tarkempi suunnittelu ja lopun toimituksen kasaaminen kuuluu päätoimittajan vastuulle.

”Esimerkiksi lehden ilmestymistiheys on tarkoitus jättää uuden toimituksen päätettäväksi.”

Oksa näkee, ettei päätöksen helppous tullut suurena yllätyksenä, vaikka "laajempaankin keskusteluun oli varauduttu".

"Aihetta on kuitenkin käsitelty laajasti niin edarin kuin työryhmänkin puolesta koko vuoden ajan."
 

Aallossa toivotaan Ainon kustannuksia alas

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) edustajisto käsitteli kokouksessaan 21. marraskuuta ilmestymistauolle laitetun Aino-lehden toimintaa. Aiemmin keväällä ylioppilaskunnan hallitus päätti yllättäen esittää edustajistolle julkaisun keskeyttämistä, kun päätoimittaja irtisanoutui tehtävästään.

Lehden tulevaisuuden suuntaa pohdittiin raportissa, jonka ylioppilaskunta oli tilannut Kaskas Medialta. Lopputuloksena ylioppilaskunnan hallitus päätti esittää Ainon jatkamista 75 000 euron vuosittaisen budjetin pohjalta. Mallissa fokus olisi ollut voimakkaasti verkkosisällössä, paperinen lehti olisi ilmestynyt kahdesti vuodessa.

Pitkien keskustelujen jälkeen edustajisto päätti palauttaa asian valmisteluun äänin 21–17. Jatkoselvityksessä edustajisto haluaa vastauksia kysymykseen siitä, miten opiskelijamediaa voitaisiin tehdä halvemmalla.

Kokouksessa esitettiin myös Aino-lehden budjetin pienentämistä ensi vuoden osalta 75 000 eurosta 15 000 euroon. Se arvioitiin summaksi, jolla jatkoselvitystyö saataisiin tehtyä. Käytännössä esitys olisi siis tarkoittanut sitä, että lehti on varmasti myös ensi vuoden tauolla.

Äänestyksessä kannat menivät kuitenkin tasan 19–19, jolloin päätös tehtiin arvalla. Kolikonheitossa hallituksen pohja päätyi voittajaksi, joten budjetti pysyi 75 000 eurossa.

Kaskas Median tekemä selvitys maksoi veroineen noin 13 340 euroa. AYY:n vaikuttamisen ja viestinnän päällikkö Laura Luoto arvioi, että jatkoselvityksen tekemisessä joudutaan myös hyvin todennäköisesti käyttämään ulkopuolista apua.

”Tällä hetkellä on liian aikaista sanoa, milloin lehti alkaa jälleen ilmestyä, ja missä muodossa.”
 

Ylioppilaslehdet voivat rakentaa me-henkeä

Aallossa tilannetta vatvotaan siis vielä pitkälle ensi vuoteen, kun Tampereella päätös omasta opiskelijamediasta nuijittiin läpi ilman vastalauseita.

”Tampereen tilanne saattaa olla nyt sellainen, että uusi ylioppilaskunta tarvitsee liimaa – ja päätöksiä tekevät opiskelijat ymmärtävät tämän”, Turun yliopiston mediatutkimuksen yliopisto-opettaja Jaana Teinilä kommentoi.

Teinilän mukaan kampusjournalismin keskeisenä tehtävänä onkin yhteisöllisyyden, me-kokemuksen ylläpitäminen. Vauhdikkaaseen päätöksentekoon saattaa vaikuttaa myös se, että pöytä on Aviisin lopettamisen jäljiltä puhdas.

”Voidaan ihan aidosti lähteä rakentamaan uutta julkaisua, yhdessä neuvoteltavista lähtökohdista.”

Teinilän mukaan Tampereen yliopistossa on myös perinteisesti ollut ”yhteiskunnallisesti aktiivista porukkaa, joka todennäköisesti ymmärtää julkisen keskustelun ja vallan vahtimisen merkityksen”.

”Aallon lehdelläkin saattaisi olla iso tehtävä suuren ja heterogeenisen yliopiston opiskelijoiden yhteisömediana. Mutta näissä on tietysti aina se vaara, että lehdestä tulee keskinäisen kiistelyn ja pikkupolitikoinnin välikappale.”

Lue lisää

Aallon opiskelijamedian kohtalo epäselvä, Tampereen Aviisi ”ei tule jatkumaan” – verkkojulkaisuja halutaan, mutta professori pelkää tiedon hukkuvan netin ”sisältömättöön”

Tylkkäri käsitteli ylioppilaslehtien tilannetta aiemmin syksyllä: Aallossa ja Tampereella odotettiin tuolloin päätöksiä omien ylioppilasmedioiden kohtalosta. Lappeenrannan ja Vaasan kokemukset näyttäisivät, että uusia opiskelijamedioita on vaikeaa saada eloon. (6/2019)

Essee: Haukuton kampus – ylioppilaskuntien vahtikoirat ovat pulassa, kun opiskelijoita ajatellaan vain asiakkaina

Toimittaja Wilhelmiina Palonen kommentoi Tylkkärissä 6/19 ylioppilaslehdistä käytyä keskustelua. Jotain haluttaisiin selvästi tehdä uudella tavalla, mutta on vaikea saada kiinni siitä, mihin ollaan tyytymättömiä ja mitä lehdiltä käytännössä toivottaisiin. (6/2019)

Opiskelijapoliitikot riepottelevat ylioppilaslehtiä salaisuuden verhon takana

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaan alasajo syksyllä 2018 oli poikkeuksellisen hätäinen: lakkautusesityksen ja päätöksen välillä kului vain viikko. Lehden lakkauttamista perusteltiin muun muassa rahalla. ISYYn edustajisto ratkaisi asian suljetulla lippuäänestyksellä. Se tarkoittaa, että opiskelijapoliitikot salasivat äänestyspäätöksensä. (1/2019)