Uutiset
12.02.2020

Tampereen uusi ylioppilasmedia sai päätoimittajan: Aapo Laakso haluaa irrottelua, painopiste aluksi printissä

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Aviisin konseptia ei voi suoraan jatkaa uudessa Tampereen ylioppilasmediassa, kertoo päätoimittaja Aapo Laakso.

Tampereen ylioppilaskunnan (TREY) edustajisto valitsi tulevalle ylioppilasmedialleen päätoimittajan tiistaina 11. helmikuuta.

Valituksi tuli äänin 36–10 Aapo Laakso, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Kalevassa, Aamulehdessä ja Maaseudun tulevaisuudessa.

Laakson mukaan on vielä aikaista sanoa, miltä uusi ylioppilasmedia tulee näyttämään.

”Painopiste ainakin näin alkuun on printissä, koska se on hyväksi havaittu tapa tavoittaa lukijoita. Verkossa tällainen pienempi toimija hukkuu helposti sinne kaiken muun sisällön joukkoon.”

Kysyttäessä uuden median suhteesta sitä edeltäneeseen Aviisiin Laakso toteaa, että tarkoituksena on tehdä täysin uutta lehteä.

”Yleisö on [ylioppilaskuntien yhdistymisen myötä] jo eri, kuin mitä Aviisilla oli, joten Aviisin konseptia ei edes suoraan voida jatkaa.”

Laakso näkee ylioppilaslehtien roolina laajemmin täyttää erityisesti se uutistyhjiö, jonka muut mediat ovat jättäneet yliopistojen sisälle. Suuremmilla sanomalehdillä ei välttämättä ole osaamista tai kiinnostusta paneutua yliopistojen sisäisiin asioihin.

”Haluan myös, että lehteä oikeasti luetaan. Se ei palvele sitä tiedonvälitystarkoitusta, jos se ei ole samalla luettu ja kiinnostava lehti”, Laakso kertoo.

Laakso toimi itse aikoinaan Aviisin avustajana. Lehden tekemistä leimasi hänen mukaansa hyvä henki, ”rohkea ja kuriton”. Laakson mielestä ylioppilaslehdissä voidaan irrotella vapaammin kuin yleisjulkaisuissa.

”Sellaista henkeä haluan itse myös tuoda tähän uuteen lehteen.”

Asiaa edustajistolle valmistelleen rekrytointityöryhmän jäsen Petra Oksa kertoo hakijoita olleen kaiken kaikkiaan kahdeksan, joista viisi valikoitui haastatteluihin. Hallitus kutsui edustajiston haastatteluun heistä kaksi.

”Sekä työryhmä että edustajisto kokivat, että molemmat kärkihakijat olivat alansa ammattilaisia ja osaamisensa puolesta soveltuivat päätoimittajaksi.”

Oksan mukaan Laakson esittämät ajatukset uuden median suunnasta osuivat eniten yksiin edustajiston näkemysten kanssa.
 

Lue lisää

Tampereelle uusi ylioppilasmedia, Aallon epävarmuus jatkuu – Ainon budjetista heitettiin kolikkoa

Ylioppilaslehtien häilyväiseen tilanteeseen Tampereen yliopistossa ja Aalto-yliopistossa odotettiin vastauksia loka-marraskuun 2019 aikana.Tampereella päädyttiin yksimielisesti perustamaan uusi ylioppilasmedia, kun taas Aallossa epävarmuus Ainon ympärillä jatkuu.

Essee: Haukuton kampus – ylioppilaskuntien vahtikoirat ovat pulassa, kun opiskelijoita ajatellaan vain asiakkaina

Toimittaja Wilhelmiina Palonen kommentoi Tylkkärissä 6/19 ylioppilaslehdistä käytyä keskustelua. Jotain haluttaisiin selvästi tehdä uudella tavalla, mutta on vaikea saada kiinni siitä, mihin ollaan tyytymättömiä ja mitä lehdiltä käytännössä toivottaisiin. (6/2019)

Opiskelijapoliitikot riepottelevat ylioppilaslehtiä salaisuuden verhon takana

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljaan alasajo syksyllä 2018 oli poikkeuksellisen hätäinen: lakkautusesityksen ja päätöksen välillä kului vain viikko. Lehden lakkauttamista perusteltiin muun muassa rahalla. ISYYn edustajisto ratkaisi asian suljetulla lippuäänestyksellä. Se tarkoittaa, että opiskelijapoliitikot salasivat äänestyspäätöksensä. (1/2019)