Uutiset
23.01.2017

Tässä ovat opiskelijoiden tavoitteet kuntavaaleihin

Teksti:
Atte Uusinoka & Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Ryhmä 40 000 haluaa opiskelijoille nykyistä halvempaa joukkoliikennettä, kahviloita ja kauppoja kampukselle sekä kaupungilta lisää palkattuja harjoittelu- ja työjaksoja.

Lisää töitä, uusia pyöräväyliä ja riittävät mielenterveyspalvelut. Opiskelijoiden kuntavaalitavoitteilla Turusta tulisi entistä parempi korkeakoulukaupunki.  

Turun kaikkia korkeakouluopiskelijoita edustava Ryhmä 40 000 (R40K) on julkaissut tavoitteensa kevään kuntavaaleihin. Ohjelma perustuu ryhmän tekemälle kunnallispoliittiselle kyselylle, johon vastasi melkein 3 000 korkeakouluopiskelijaa.

Åbo Akademis Studentkårin (ÅAS) hallituksen puheenjohtajan Pontus Lindroosin mukaan vaaliohjelmassa kunnioitetaan opiskelijoiden ajatuksia ja visioita.

”Ohjelma ajaa niitä asioita, joihin opiskelijat kaipaavat muutosta.”

Kolme pääaihetta ovat ’opiskelijoiden osallisuus ja kiinnittyminen Turkuun’, ’kampusalue osana kaupunkia’ ja ’opiskelijoiden hyvinvoinnista pohja menestykselle’. Opiskelijat toivovat esimerkiksi nykyistä kattavampia kevyen liikenteen väyliä ja työmahdollisuuksia sekä YTHS:n turvaamista.

”Opiskelijat ovat sanoneet, että he eivät löydä kesäksi tai valmistumisen jälkeen töitä Turusta. Turkuun olisi tärkeä saada enemmän työpaikkoja ja kaupungin tulisi näyttää tässä asiassa esimerkkiä”, pohtii kuntavaalikoordinaattori Anna Nyberg ÅAS:sta.

Opiskelijat toivovat pyöräteitä Aninkaistenkadulle (kuvassa), Eerikinkadulle, Humalistonkadulle ja Itäiselle Pitkällekadulle.

Tempauksilla vaikuttamista

Kuntavaalien aikana opiskelijoiden R40K tuo näkemyksiään ja opiskelijaehdokkaita esille sosiaalisessa mediassa.  Ryhmä muuan muassa kokoaa listan kaikista ehdokkaina olevista opiskelijoista. Sen toivotaan lisäävän opiskelijoiden äänestysinnokkuutta.

”On tärkeää saada enemmän nuoria äänestämään, jotta kunnanvaltuustossa opiskelijoiden mielipiteitä saadaan paremmin kuuluviin”, Nyberg kertoo.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) hallituksen kaupunkivaikuttamisen koordinaattorin Janne Salakan mukaan TYY:lle tärkeimpiä tavoitteita ovat opiskelijoiden työmahdollisuuksien parantaminen, kampusalueen ja pyöräväylien kehittäminen sekä riittävät opiskelijoiden mielenterveyspalvelut.

”Meidän täytyy tavata oikeita tahoja, antaa parhaita argumentteja opiskelijoiden puolesta ja tehdä kannanottoja. Tätä työtä tehdään yksin, mutta myös Ryhmä 40 000 kanssa. Tulemme järjestämään tempauksia, paneeleita ja lupaamme pitää yllä yleistä hypeä.”

ÅAS:n Lindroos arvelee lobbaamisen kasvattavan päättäjien mielenkiintoa opiskelijoiden asioita kohtaan.

”Koemme, että meitä pitää kuunnella. Opiskelijoita on täällä 40 000. Se on noin 20 prosenttia kaupungin väestöstä, joten olemme merkittävä osa Turkua”, Lindroos pohtii.

Kunnallispoliittinen kysely toteutettiin viime keväänä ja sen teki Turun ammattikorkeakoulun oppilaskunta (TUO). Liki 60 kysymystä sisältänyt kysely käsitteli esimerkiksi toimeentuloa, kunnallispolitiikkaa, liikkumista ja terveydenhuoltoa.

Kyselyn mukaan peräti 87 prosenttia opiskelijoista kokee voivansa vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon huonosti.

Joukkoliikenteeseen kaivataan bussikorteiksi sopivia opiskelijakortteja ja nykyistä huokeampia hintoja kaikille opiskelijoille ikään katsomatta. 

 

Opiskelijoiden tavoitteet kuntavaaleihin

Opiskelijoiden Turku

Turun kaupungin on toimittava esimerkkinä muille alueen työnantajille. Kaupungin tulee tarjota ja markkinoida palkallisia harjoittelu- ja muita työjaksoja korkeakouluopiskelijoille.

Kaupungin on kehitettävä digitaalisia palveluita esimerkiksi päätöksentekoon osallistumiseen ja joukkoliikenteeseen, ja pilotoitava niitä opiskelijoilla.

Kampusalueen kehittäminen

Kampusalue tulee rakentaa sellaiseksi, että korkeakoulujen lisäksi alueelta löytyy asuntoja, kauppoja, ravintoloita, liikuntapalveluita ja muita opiskelijoiden päivittäin käyttämiä toimintoja.

Kaupungin on panostettava kevyen liikenteen väyliin: Pyörätiet tulee rakentaa Itäiselle Pitkäkadulle, Aninkaistenkadulle, Eerikinkadulle ja Humalistonkadulle. Kampusalueen kevyttä liikennettä sujuvoitetaan.

Opiskelijoiden hyvinvointi

Opiskelijoille on taattava riittävän nopea pääsy mielenterveys- ja sosiaalipalveluihin myös sote-uudistuksen suunnittelun ja toteuttamisen aikana.

Sosiaalinen luototus tulee ottaa käyttöön opiskelijoiden toimeentuloa vahvistamaan.

Lähde: Ryhmä 40 000:n kunnallispoliittinen ohjelma 20172019.

Opiskelijoiden mielenterveyspalvelut on turvattava, R40K vaatii.

 

Lue lisää:

Lista korkeakouluopiskelijoista, jotka ovat ehdolla Turun kuntavaaleissa (ryhma40k.wordpress.com)

Ryhmä 40 000:n kokoama lista korkeakouluopiskelijoista, jotka ovat ehdolla Turun kuntavaaleissa.