Uutiset
02.05.2018

Tätä ei Paavo Nurmi olisi arvannut: Patsas sai lakin legendaarisen teekkarijäynän ansiosta

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sai kunnian olla ensimmäinen Paavo Nurmen patsaan lakittaja. Mukana Teekkarikomission hallituksen puheenjohtaja Asser Junnila (vas), Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa ja Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.

Teekkarit lakittivat ensimmäistä kertaa jäynäikonina tunnetun Paavo Nurmen patsaan.

Tänä vappuna turkulainen vapunjuhlinta sai ripauksen teekkarimeininkiä, kun perinteisen Turun Lilja -patsaan lakituksen rinnalle putkahti Paavo Nurmen patsaan teekkarilakitus.

Tempauksen takana on turkulaisia alan opiskelijoita yhdistävä Teekkarikomissio, erityisesti teekkarit Axel Johansson, Asser Junnila, Matti Vähä-Heikkilä ja Teppo Vättö. Tavoitteena on tuoda alan koulutukselle Turussa lisää näkyvyyttä.

Vaikka molemmat patsaat ovat Wäinö Aaltosen tekemiä ja sijaitsevat vain kivenheiton päässä toisistaan, Paavo valittiin seremoniaan aivan muusta – joskin sangen uniikista – syystä.

”Paavo Nurmi on jäynäikoni”, avaa Teekkarikomission puheenjohtaja Asser Junnila.

Hän viittaa 1960-luvun legendaariseen teekkarijäynään, jossa suomalaiset opiskelijat uivat Vasa-laivan luo ja molskauttivat hylyn kannelle Paavo Nurmi -pienoispatsaan. Ruotsalaisten ihmetys oli aikamoinen, kun he 300-vuotiasta laivavanhusta nostaessaan löysivät alukselta suomalaisen juoksijasuuruuden.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen


Yleisöä oli paikalla runsain mitoin, vaikka Paavo lakitettiin vasta ensimmäistä kertaa.

”Tämä on jäynien jäynä, master-teekkarijäynä, joka kerrotaan yliopistolla kaikille fukseille heti ensimmäisenä”, Teppo Vättö kertoo.

Idea lakitukseen syntyi maaliskuussa, joten tapahtuma lupineen, vieraineen ja nostureineen polkaistiin kasaan reilussa kuukaudessa. Poliisin viimeinen siunaus varmistui vasta muutamia päiviä ennen h-hetkeä.

JÄRJESTÄJÄT kertovat, että tarkoitus ei ole syrjäyttää vanhoja perinteitä, vaan luoda uutta.

”Haluan tulla kahdenkymmenen vuoden päästä katselemaan tuolta sillan reunalta, että perinne voi hyvin. Nyt ekana vuonna saatiin näin hyvä yleisö paikalle ja odotan innolla, mitä jatkossa seuraa”, Matti Vähä-Heikkilä sanoo.

Yleisöryntäys jopa yllätti teekkarit.

”Ajateltiin, että ollaan täällä nelistään”, Vättö nauraa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Tässä ovat teekkarit uuden perinteen takana: Matti Vähä-Heikkilä (vas), Asser Junnila, Teppo Vättö ja Axel Johansson. 

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (kok) sai kunnian olla ensimmäinen Paavon lakittaja. Hän pitää seremoniaa hienona lisänä kaupungin opiskelijaelämään ja vappuperinteisiin.

”Ensinnäkin hauska idea lakittaa Paavo, joka juoksee jokirannassa kohti tulevaa. Toivottavasti teekkareiden ja teekkarijäynien määrä Turussa tästä vain kasvaa”, Arve sanoo.

”Ihan törkeän siisti fiilis”, nosturissa teekkareita edustanut Junnila huokaa.

Lue lisää:

Vappupuhe 2018: ”Suomi ei ole kunnossa niin kauan kuin se leikkaa koulutuksesta ja tutkimuksesta”

Turun opiskelija­vappu alkaa virallisesti vapunaattona, kun tuhannet turkulaiset kokoontuvat Taidemuseonmäelle. Mäellä kuunnellaan opiskelijoiden vappupuhe, jonka lopuksi painetaan valkolakki päähän. (4/2018)

Kuvagalleria: Turusta tuli vappulakitusten pääkaupunki – vappu 2018

Turussa lakitettiin vappuaattona peräti kolme patsasta. Katso kuvat lakituksista ja aaton vappufiiliksistä! (5/2018)

Raumalla vuoden fuksiksi Timo ”Kuomu” Tolmunen

Raumalla valitaan joka vappu Vuoden fuksi, joka heitetään vappuaattona Rauman Kanaaliin koko kaupungin hurratessa. Tänä vuonna kunnian sai käsityönopettajaksi opiskeleva Timo Tolmunen. (5/2018)