Uutiset
13.11.2009

TED@UTU paljastaa millainen internet vuonna 2020 on

TED-konferenssisarja on rantautunut Turkuun. Maailmalla suosiota saanut 1980-luvulla syntynyt TED, lyhenne sanoista Technology, Entertainment, Design, tarjoaa foorumin eri tieteen- ja taiteenalojen kirkkaimmille visionääreille levittää ajatuksiaan eteenpäin.

TED-konferensseissa puhujat saavat kahdeksantoista minuuttia aikaa välittää sanomansa maallikollekin ymmärrettävässä muodossa. TED@UTU:ssa ei toistaiseksi ole paikanpäällä puhujia, vaan tapahtumissa seurataan muissa tilaisuuksissa pidettyjä puheita valkokankaalta käsin.

Ensimmäisellä kerralla 10. marraskuuta näytettiin Quantumin auditoriossa Wired-lehden perustaja Kevin Kellyn katsaus maailmaan vuonna 2020. Kelly pohtii internetin tulevaisuutta ja maalaa kuvan maailmasta, jossa kaikki laitteet ovat vain ikkunoita internetistä koostuvaan koko maapallon kattavaan jättiläiskoneeseen, joka on läsnä kaikilla elämän osa-alueilla.

"Voimme ajatella sen olevan kuin suuri organismi", Kelly pohtii.

Samalla kerralla näytettiin myös innovaatioihin erikoistunut Sir Ken Robinsonin puheenvuoro nykyisestä koulutusjärjestelmästä. Robinson katsoo 1800-luvulta periytyvän opetuksen nykymallin tukahduttavan luovuuden ja peräänkuuluttaa uudenlaista suhtautumista koulutukseen.

"Emme kasva luovuuteen, vaan kasvamme pois siitä, tai pikemminkin meidät koulutetaan pois siitä", Robinson korostaa.

Seuraavat TED-tilaisuudet järjestetään klo 16 Quantumin auditoriossa 24. marraskuuta ja 8. joulukuuta.

Teksti: Heikki Isotalo