Uutiset
15.05.2017

Tee-se-itse-skeittiparkki joutuu jyrän alle

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Rullalautailijat ovat rakentaneet Iso-Heikkilään omin luvin skeittauspaikan. Alueelle tehty uusi kaavaluonnos tarkoittaa, että paikka häviää.

Turkulaiset skeittaajat ovat tyytymättömiä kaupungin tarjoamiin skeittauspaikkoihin. Nyt omin luvin rakennettu betoninen skeittipuisto on jäämässä kaavoituksen jalkoihin.

Tukholmankadun ja Aakenkadun risteyksessä Iso-Heikkilässä sijaitsee suojaisa pusikko, jonne turkulaiset rullalautailijat kerääntyvät säännöllisesti. Syynä on skeittiharrastajien vuodesta 2010 alkaen itse rakentama, epävirallinen skeittipuisto.

Skeittaajat ovat siistineet sotkuista aluetta, hankkineet omakustanteisesti rakennusmateriaalit ja valaneet sinne betonista skeittiparkin.

Omatoimisuus on johtunut tyytymättömyydestä Turun kaupungin tarjoamiin skeittimahdollisuuksiin. Turun Rullalautailijat ry:n aktiivit eivät ole pitäneet esimerkiksi Kupittaan skeittiparkkia lajin harrastajia palvelevana, eivätkä koe saaneensa omia toiveitaan skeittipaikkojen toteutuksessa haluamallaan tavalla läpi.

Kaupungin olemassa olevia skeittipuistoja ei kehitetty vuosiin, joten toivottua betonista skeittiparkkia lähettiin kehittämään talkoovoimin.

”Tätä olemme tarvinneet, joten teimme sen itse”, Turun Rullalautailijat ry:n perustajajäsen Joe Silvan tiivistää.

Nyt skeittipuiston kohdalle Iso-Heikkilään on astumassa voimaan uusi asemakaava. Rakennustöiden ensimmäiset vaiheet on tarkoitus aloittaa vuonna 2019. Siihen asti yhdistyksen toiveena on suojella kohdetta graffitin maalaajien ja skeittaajien omana paikkana.

”Saavutettavuuden ja keskustan läheisyyden kannalta kyseinen tontti olisi loistava myös uudelle skeittipuistolle osana uutta asuinaluetta”, Turun Rullalautailijat ry:n puheenjohtaja Saku Martikainen toteaa.

 

Turun kaupungin liikuntasuunnittelija Kristina Karppi pitää rullalautailijoita kaupungin kannalta erittäin tärkeänä kohderyhmänä.

”Skeittaaminen aktivoi liikkumaan sellaisiakin nuoria, jotka muuten saattaisivat vieroksua järjestäytyneempiä lajiliikunnan muotoja.”

Karppi kertoo, että rullalautailijoiden tilanteeseen on luvassa parannuksia jo tänä vuonna. Alun perin viime vuodelle suunniteltujen Runosmäen ja Kupittaan skeittipaikkojen peruskorjauksien on tarkoitus valmistua syksyyn mennessä.

Hän muistuttaa, että Kupittaan skeittiparkki suunniteltiin aikanaan, yli 10 vuotta sitten, yhteistyössä skeittiyhdistysten kanssa. Samoin on toimittu myös nyt.

”Runosmäelle tehdään kokobetoninen, sileä skeittipaikka. Yritämme toteuttaa skeittarien toivetta: rakentaa mieluummin jonnekin oikein hyvä paikka kuin monta puolivillaista”, Karppi toteaa.

Kahden projektin kustannusarvio on yhteensä 162 000 euroa. Se jää vielä alle kolmasosaan Tampereelle vuonna 2014 valmistuneen Iso-Vilusen skeittipaikan urakkahinnasta, joka oli 596 000 euroa.

Lopulta merkitsevää on kuitenkin vain skeittiparkin laatu. Ohikulkija tai lajiin vihkiytymätön rakennuttaja ei välttämättä huomaa eroa toimivan ja toimimattoman paikan välillä, mutta skeittaajan rullissa se kyllä tuntuu.

”Kaupungin kanssa käydyissä keskusteluissa on ollut positiivinen pohjavire. Todellisuudessa tähän saakka skeittipuistojen kanssa ollaan kuitenkin tyydytty vain halvimpiin ratkaisuihin”, Martikainen toteaa.

 

Lue lisää:

Lyhtypylväästä tuli kaupunkikulttuurin taistelukenttä: Turku siivoaa pienten toimijoiden mainokset pois katukuvasta

Turun virallinen kanta kaupunkikulttuuriin on yksiselitteisen positiivinen. Käytännössä kampanja lyhtypylväiden siistimiseksi voi haitata pienten kulttuuritahojen toimintaa. (5/2017)

Luovat nurkanvaltaajat

Kaupunkitapahtumat muokkaavat käsitystä kaupunkitilasta. Tekijät uskovat, että Turun kaduilla ja puistoissa on vielä paljon lunastamatonta potentiaalia. (5/2016)