Uutiset
26.02.2020

Tekniikan tiedekunnan tulo lähellä — perustettaisiin jo ennen syyslukukautta

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Nella Keski-Oja

Kysymys tekniikan koulutuksen järjestelystä on lähellä ratkaisua.

Valmisteleva työryhmä on päätynyt suosittelemaan uuden tekniikan tiedekunnan perustamista.

Näin kerrotaan yliopiston intranetissä 25.2. julkaistussa uutisessa.

Uuden tiedekunnan perustamisen ohella vaihtoehtona oli uuden kone- ja materiaalitekniikan laitoksen perustaminen luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan alle.

Uuteen tiedekuntaan siirtyisivät kone- ja materiaalitekniikan lisäksi ”pääpiirteissään” myös nykyiset biokemian ja tulevaisuuden teknologioiden laitokset.

Yliopisto käynnisti uusien tekniikan alan koulutusten suunnittelun syksyllä 2019. Kesäkuussa se oli saanut pitkään haikaillut koulutusvastuut kone- ja materiaalitekniikassa.

Lopulliset päätökset uudesta rakenteesta pyritään tiedotteen mukaan tekemään maaliskuussa. Muutokset olisi tarkoitus toteuttaa syyslukukauden alkuun mennessä.
 

Tylkkäri haastatteli luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaania Tapio Salakoskea asiasta joulukuussa. Tuolloin Salakoski piti julkisuudessa käytyä keskustelua aiheesta ”järkyttävänä yksinkertaistuksena”.

”Joo, ehdottomasti tiedekunta, mutta kuinka monta ja millä tavalla rakennettuja? Resurssit pitää kohdentaa niin, että yliopiston paras osaaminen saadaan tehokkaasti käyttöön.”

Salakoski piti tuolloin mahdollisena, että uusi tiedekunta- ja laitosrakenne voisi olla pystyssä vuodenvaihteessa 2020–2021. Salakoski totesi myös, että tiedekuntajaon muutos täytyy hänen suunnitella huolella, koko henkilöstöä ja opiskelijoita kuullen.

Nyt aikataulu on siis Salakosken tuolloin pohtimasta aikaistunut noin puolella vuodella.
 

Intranetin tiedotteessa yliopisto kertoo järjestäneensä myös 24. helmikuuta yhteistoimintaneuvottelutilaisuuden luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan henkilöstölle.

Yt-neuvottelujen syynä on suunniteltu tiedekuntarakenteen muuttaminen.

Neuvottelujen myötä työntekijöiden työskentelytiloihin, työnkuviin, esimies-alaissuhteisiin ja työskentely-yksiköihin saattaa tulla muutoksia.

Neuvotteluilla ei tavoitella henkilöstön vähentämistä.

”Laajennuksen arvioidaan pikemminkin lisäävän henkilöstötarvetta”, kertoo rehtori Jukka Kola tiedotteessa.

Asiaa käsittelee seuraavaksi yliopiston yt-toimikunta torstaina 27. helmikuuta. Yliopisto järjestää aiheesta kaikille avoimen keskustelutilaisuuden torstaina 12.3. klo 11.00–12.00 Naturan luentosalissa IX.

Yliopiston hallitus käsittelee asiaa kokouksessaan perjantaina 20. maaliskuuta.
 

Lue lisää

Tekniikalle oma tiedekunta vai ei? – ”Järkyttävä yksinkertaistus”, toteaa dekaani

Turun Sanomat otti vahvasti kantaa erillisen tekniikan tiedekunnan perustamiseksi pääkirjoituksessaan joulukuussa 2019. Kysyimme luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Tapio Salakoskelta, miten tosissaan asiaa on pohdittu yliopistolla. (7/2019)

Kommentti: Keskustelu Turun DI-koulutuksesta osoittaa, miten häilyväinen journalismin ja edunvalvonnan raja on

"Liikuttava yksimielisyys. Niin voi kai kuvailla tapaa, jolla tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon päätös Turun DI-koulutuksen laajennuksesta otettiin vastaan Varsinais-Suomessa", kirjoitti toimittaja Miika Tiainen laajennuspäätöksen varmistuttua. (5/2019)

Saarikon sukkela siunaus: Turun yliopiston toive DI-linjoista ja kiinan kielestä täyttyi, mutta resurssien riittävyys herättää huolta

Tylkkäri uutisoi heinäkuussa Turun yliopiston uusista koulutuksista: kone- ja materiaalitekniikasta sekä kiinan kielestä. Yliopiston pitkäaikaiset tavoitteet kävivät toteen, kun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko antoi kesken lomakauden 11.7. täsmentävän asetuksen asiasta. (5/2019)