Uutiset
08.09.2017

”Three Beersin taru loppuu” – Ylioppilaskylän uusi kortteli jyrää baarin

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Three Beers on toiminut Ylioppilaskylässä vuodesta 1989. TYS:n toimitusjohtajan Kalervo Haverisen mukaan baarilla ei todennäköisesti ole sijaa uudessa Tyyssija-korttelissa.

Ylioppilaskylän asukkaiden kantabaari Three Beers puretaan, kun Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) rakennuttaa kylään uuden keskuksen. Tyyssija-niminen kortteli nousee Inspehtorinkadun ison parkkialueen ja TYS:n nykyisen toimistorakennuksen tilalle.

”[TYS:n toimitusjohtaja] Kalervo Haverinen ei näe, että Three Beersillä olisi tilaa Tyyssijassa. Sinne halutaan opiskelijaruokala”, baarin toimitusjohtaja Sami Saksi kertoo.

”Three Beersin taru loppuu sitten siihen. Lapsellista paskaa.”

Saksi antaa TYS:lle huutia vuokralaisten suuntaan viestimisestä. Vaikka Tyyssijaa ja kortteliin sijoitettavia kaupallisia palveluita on suunniteltu jo noin vuoden ajan, Three Beersin toimitusjohtajaan ei ole oltu jatkon suhteen yhteydessä.

”Haverisen mukaan TYS:llä ei velvollisuuksia pitää yhteyttä vuokralaisiin. Minusta se kuuluu kuitenkin hyviin tapoihin”, Saksi lataa.

”Tuntuu, että kukaan ei halua ottaa vastuuta.”

 

TYS:n toimitusjohtaja Kalervo Haverinen tyrmää arvostelun:

”Meillä ei ole velvollisuutta informoida vuokralaisia keskeneräisistä asioista, kuten arkkitehtuurikilpailusta tai siitä, mitä kortteliin suunnitellaan.”

Toimitusjohtajan mukaan suunnittelussa ovat olleet etusijalla TYS:n toimisto, päivittäistavarakauppa, liikuntasali ja opiskelijaruokala, joka voisi toimia illalla kahvilaravintolana.

Mutta voiko Three Beers jatkaa toimintaansa tulevassa Tyyssijassa?

”En pidä sitä kovin todennäköisenä”, Haverinen vastaa ja jatkaa:

”Tilaa on rajallinen määrä. Keskeinen tehtävämme on turvata opiskelijoiden asunnot ja keskeiset palvelut.”

Tyyssijan arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin tiistaina. TYS:n toimitusjohtajan mukaan neuvotteluita mahdollisten tulevien vuokralaisten kanssa ei voitu aloittaa ennen sitä.

Haverinen vierittää yhteydenpidosta vastuuta Three Beersin omistajille, ja huomauttaa, että Tyyssijaan sijoitettavia palveluita on suunniteltu avoimesti.

”Nykyinen [K-Kylänvalinnan] kauppias on osoittanut aktiivisesti kiinnostusta Tyyssijaa kohtaan. Three Beersin osalta ei ole ollut minkäänlaisia yhteydenottoja.”

”Three Beersin omistajalla on myös Proffan kellari. Hän on lähellä opiskelijoita ja pitää näitä elämää suurempina kysymyksinä.”

 

Huonokuntoinen kortteli puretaan todennäköisesti vuoden 2019 syksyllä. Kohtalo ei sinänsä yllätä ravintoloitsija Sami Saksia. Betonirakennus pystytettiin 1970-luvun taitteessa savimaalle, johon rakenteet nyt vajoavat.

”Kaupan pääty tippuu ja meidänkin seinissämme on halkeamia. Jos tulisi uutena ihmisenä tänne töihin, suoraan sanottuna pelottaisi.”

Ravintoloitsijan tietojen mukaan paikalla on toiminut koko rakennuksen 50-vuotisen historian ajan baari tai ravintola. Three Beers, kotoisammin Trebari, perustettiin Saksin mukaan vuonna 1989.

”Ruokapaikkaa toki tarvitaan. Jos on noin massiiviset suunnitelmat, luulisi, että tilaa olisi myös baarille”, Saksi sanoo.

 

Lue lisää:

Tältä näyttävät Ylioppilaskylän uudet korttelit – katso kuvat!

Turun Ylioppilaskyläsäätiön (TYS) kahden uuden opiskelija-asuntokohteen arkkitehtuurikilpailut on ratkaistu. Kilpailuissa etsittiin omaleimaisia, ympäristöä täydentäviä ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoisia suunnitelmia Tyyssijan ja Kylänkulman kortteleiksi. (9/2017)

Puutalo keskellä Ylioppilaskylää

Turun ylioppilaskyläsäätiön tuorein vuokrakohde on värikäs kimppakämppä, jonka takkaa pidetään lämpimänä. (3/2017)

Miltä muraalien Ylioppilaskylä voisi näyttää?

Muraalit ovat yleistymässä Suomen kaupunkikuvassa nopeasti. Saadaanko niitä myös Ylioppilaskylään? (2/2017)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)

Vuosikymmen 17,9 neliön varassa

Tero Ahlgrenilla tuli elokuussa täyteen kymmenen vuotta Ylioppilaskylän yksiössään. Vakiasukas on päässyt myös mukaan päättämään koko turkulaisen opiskelija-asumisen tulevaisuudesta. (8/2016)