Uutiset
20.09.2018

Toimistotilat ovat kortilla Turun yliopistossa: ”Paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole”

Teksti:
Anni Savolainen & Hammu Varjonen
Kuvat:
Anni Savolainen
  • Lehtori Minna Seppäsen mukaan avokonttorissa on kätevä keskustella työasioista, mutta toistuvasta puheesta on häiriötä muille samassa tilassa työskenteleville.

Turun yliopiston tilaohjelma on purrut niin hyvin, että toimistotilasta on jo puutetta. Henkilöstö joutuu totuttelemaan entistä tiiviimpään työskentelyyn.

”Me ollaan jo hyväksytty se, että paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole.”

Puhuja on klassillisten kielten ja antiikin kulttuurin lehtori Minna Seppänen. Kieli- ja käännöstieteiden laitoksen kaikki oppiaineet ovat jo pitkään muuttaneet paikasta toiseen säännöllisin väliajoin.

Tällä hetkellä laitoksen oppiaineet on hajautettu viiteen eri rakennukseen.

Seppäsen työpiste on neljän hengen avokonttorissa Signumissa – ja erillään opetustiloista. Kohtaamiset opiskelijoiden kanssa luokkahuoneiden ulkopuolella ovat loppuneet lähes täysin, ja yhteisöllisyys on sen takia kärsinyt.

”[Puretussa] Jusleniassa meillä ja opiskelijoilla oli spontaaneja kohtaamisia, jotka välittivät hiljaista tietoa ja rakensivat luottamusta. Tuntuu, että ilman näitä kohtaamisia opiskelijatkaan eivät viihdy yhtä hyvin”, Seppänen sanoo.

Nykyiset tilat ovat kaikesta huolimatta paremmat kuin edelliset.

Muutaman kuukauden ajan oppiaineen henkilöstöä majaili Hämeenkatu 1:ssä. Seppäsen mukaan tilaa oli liian vähän ja seinät olivat ohuet, mikä teki työstä ja opiskelusta rauhatonta. Välillä henkilöstön täytyi työskennellä käytävillä.

”Se oli sellainen asennekasvatuskeikka. Huokaisimme helpotuksesta, kun pääsimme pari vuotta sitten Signumiin.”

Tilojen kutistaminen näkyy myös varastojen puutteena. Jokaisen muuton yhteydessä on jouduttu luopumaan oppiaineen vanhoista materiaaleista.

”Tuntuu, että oppiaineella ei ole historiaa, kun sen työtä ei ole kunnolla arkistoitu ja säilytetty.”

Seuraava muutto on edessä, kun koko humanistinen tiedekunta siirretään asteittain Arcanum-rakennukseen.

Humanistisen tiedekunnan lisäksi esimerkiksi lääketieteellinen on joutunut tiivistämään reippaasti henkilökunnan työtiloja.

“Tilakustannukset ovat olleet kovin suuret, ja niistä on ollut pakko tinkiä. Tulemme vielä jatkamaan tiivistämistä”, kertoo lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani Pekka Hänninen.

Tiloja karsittu 3,5 jalkapallokentän edestä

Turun yliopisto on vähentänyt käytössään olevia tiloja vuodesta 2012 lähtien. Muutoksen taustalla on yliopiston tilaohjelma, jonka tavoitteena oli vähentää käytössä olevaa neliömäärää 10–15 prosenttia.

Tavoitteeseen päästiin loppuvuonna 2016. Viidessä vuodessa yliopisto karsi tilojaan vähän yli 3,5 jalkapallokentän verran.

Turun yliopiston toimitilapäällikön Anu Aallon mukaan yliopisto on pyrkinyt järjestelmällisesti eroon tyhjillään olevista tiloista. Tilankäyttöä on tiivistetty ja vanhoista rakennuksista luovuttu. Näihin lukeutuvat muun muassa Henrikinkadun kupeessa Horttopihalla ja osittain niin kutsutulla alakampuksella sijaitsevat puutalot.

“Karsimiselle ei enää ole tarvetta, vaan on enemmänkin kasvupainetta. Etenkin toimistotiloja tarvittaisiin enemmän”, Aalto sanoo.

Samaan aikaan, kun tilojen määrä yliopistolla on vähentynyt, tilakustannukset ovat hiljalleen kasvaneet. Aallon mukaan kustannusten nousu johtuu pääasiassa vanhojen rakennusten uudistamisesta ja peruskorjauksesta.

“Tällaisia hankkeita ovat olleet muun muassa Agora, Turun normaalikoulu ja Calonia. Työn alla on esimerkiksi päärakennus”, Aalto kertoo.

Laajentamisen sijaan tiloja pyritään kehittämään entistä monikäyttöisemmiksi.

“Tilan tarve pyritään ensisijaisesti täyttämään olemassa olevasta tilakannasta.”

Vaikka toimistotilat ovat kortilla, Turun yliopiston opetustilat ovat tyhjillään keskimäärin 65 prosenttia luentoajasta.

Lue lisää:

Työelämäprofessorien tehtävät ovat vielä epäselviä: ”Tärkeintä on impakti"

Turun yliopistoon on ilmestynyt työelämäprofessoreja. Ei ihme, jos et tiedä mitä he tekevät, sitä yliopistokin miettii. (9/2018)

Lotta Aarikka: Turun yliopiston johtotehtäviä ei pidetä houkuttelevina

Turun yliopiston hallituksessa istunut Lotta Aarikka uskoo, että yliopiston johtotehtäviä tulisi kehittää nykyistä houkuttelevammiksi. Niihin päätyvien pitäisi hänen mukaansa saada järkevä kompensaatio, eikä johtajan kuuluisi pelätä akateemisen uransa jämähtämisen puolesta. (10/2017)

Tietokirjailija Tiina Raevaara: "Isoin yleisö ei ole välttämättä ihanneyleisö"

Tieteen täytyy löytää keinot puhua ei-akateemisesti, uskoo kirjailija ja tiedekolumnisti Tiina Raevaara. Hän on yksi Turun yliopiston uusista työelämäprofessoreista. (9/2018)