Uutiset
14.04.2011

Tukea työharjoitteluun taas ensi vuonna

Tiedekuntien harjoittelumäärärahat loppuivat tänäkin vuonna jo maaliskuussa.

Humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tiedekuntien sekä kauppakorkeakoulun määrärahat opiskelijoiden itse hankkimien harjoittelupaikkojen tukemiseen ovat tältä vuodelta loppuneet.

"Tilanne on ollut sama monena vuonna. Käytännössä määrärahat loppuvat maaliskuun loppuun mennessä, tänä vuonna jo hieman aiemmin", rekrytointipalvelujen kotimaan harjoittelusta vastaava suunnittelija Hannele Kaitaranta kertoo.

Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa rahaa on jäljellä vielä kolmentoista opiskelijan harjoittelun tukemiseen tänä vuonna. Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa määrärahaa on vielä jäljellä noin kymmeneen harjoittelujaksoon. Myös jokusella oikiksen opiskelijalla on edelleen mahdollisuuksia saada palkkatukea harjoitteluun kunta- tai yksityisellä sektorilla.

Turun yliopiston tiedekunnat tukevat taloudellisesti työnantajia, jotka palkkaavat yliopiston opiskelijoita harjoittelijoiksi. Työnantaja voi saada 1300 tai 2600 euron tuen harjoittelijan palkan maksamiseen.

Osa määrärahoista on varattu tiedekuntien valmiiksi opiskelijoilleen neuvottelemien harjoittelupaikkojen tukemiseen. Ainakin puolet määrärahoista kuitenkin korvamerkitään opiskelijoiden itse hankkimien harjoittelujaksojen rahoittamiseen, sillä opiskelijoita halutaan kannustaa oma-aloitteisuuteen työnhaussa.

Turun yliopisto pystyy vuosittain tukemaan noin 350 opiskelijan työharjoittelua. Opintonsa aloitti viime vuonna yli 1900 uutta opiskelijaa, joten vain murto-osalla on mahdollisuus tuettuun harjoitteluun.

Harjoittelun määrärahat pysyivät Turun yliopistossa tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna. Vuoteen 2009 verrattuna määrärahat ovat kuitenkin jonkin verran laskeneet. Tilannetta vaikeuttaa myös se, että monissa tiedekunnissa opiskelijamäärä on noussut, mutta määrärahat eivät ole kasvaneet samassa suhteessa.

Hakuprosessi loppuun

Harjoittelumäärärahojen loppumisesta ilmoitetaan rekrytointipalvelujen ja tiedekuntien verkkosivuilla, mutta tieto menee silti osalta opiskelijoita ohi.

"Hakuprosessi saattaa olla jo käynnissä, kun tieto rahojen loppumisesta tavoittaa opiskelijan. Se on tietenkin pettymys", Kaitaranta harmittelee.

Kaitaranta kannustaa opiskelijaa jatkamaan hakuprosessia, vaikka yliopiston tuki vaikuttaisi epätodennäköiseltä. Harjoittelu ei välttämättä kaadu yliopiston tuen puuttumiseen, jos työnantaja kokee löytäneensä organisaatioonsa juuri sopivan työntekijän.

"Työnantaja ei välttämättä halua käydä läpi uutta rekrytointiprosessia, vaan palkkaa opiskelijan ilman tukeakin."

Jos haastatteluun on jo saanut kutsun, sinne kannattaa siis mennä. Se on arvokasta kokemusta. Oman alan töitä tarjoavaan yritykseen tai muuhun organisaatioon tutustumisesta on myös aina hyötyä: vaikka harjoittelupaikka menisi sivu suun, on haastattelussa vaikutuksen tehneen opiskelijan myöhemmin helppo lähestyä työnantajaa.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: LAURI HANNUS

Trukkikuskista vientiassitentiksi

Harjoittelu ei välttämättä kaadu palkkatuen puuttumiseen.

Kauppakorkeakoulun it-johtamisen maisteriohjelmassa opiskeleva Martti Lahtela löysi harjoittelupaikan vaivatta.

Hän oli viime kesänä elintarvikepakkauksia valmistavan Huhtamäen tehtaalla Hämeenlinnassa trukkikuskina. Työnantaja muisti viimevuotisen kesähessun opintoalan ja tiedusteli tämän kiinnostusta valkokaulushommiin.

Niin Lahtela aloitti maaliskuussa viiden kuukauden harjoittelujakson Huhtamäen vientiassistenttina.

Lahtelan työnantajallakin olisi ollut mahdollisuus anoa kauppakorkeakoululta tukea harjoittelijan palkan maksamiseen. "Jätin lomakkeen pomon työpöydälle, sillä en tiennyt harjoittelumäärärahojen loppuneen", Lahtela sanoo.

Huhtamäen kaltaiselle suurelle yritykselle 1300 euron palkkatuki ei kuitenkaan ollut kynnyskysymys. Olennaisempaa oli hyvän työntekijän rekrytoiminen.

"Minusta määrärahan voisikin kohdistaa pienille yrityksille, joille palkkatuella on todellista merkitystä", Lahtela pohtii.

ANNA-ELINA MATILAINEN