Uutiset
28.10.2020

Turun AMK:n opiskelijakunta eroaa kattojärjestö SAMOKista – taustalla jäsenkato, jota koronatilanne vain pahensi

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen teos Meanderi (pyörätelineillä) sijaitsee Turun AMK:n Kupittaan kampuksen uudisrakennuksen edessä.

Maanantaina opiskelijaliikkeessä kohistiin: Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (TUO) tiedotti eroavansa kattojärjestö Suomen opiskelijakuntien liitosta (SAMOK).

72 000 opiskelijajäsenen liitossa TUO on ollut yksi suurimpia opiskelijakuntia.

Huhuja eroaikeista alkoi liikkua lokakuun puolivälissä, kun asiasta keskusteltiin edustajiston iltakoulussa.

Aikataulu oli kiireinen. Seuraavalla viikolla asiasta jo päätettiinkin, viikkoa myöhemmin tiedotettiin.

Facebookissa uutinen sai useita kommentteja tyrmistyneiltä alumneilta. Sen katsottiin osoittavan ”ymmärtämättömyyttä järjestäytymisen hyödyistä” ja olevan TUOn strategian vastainen.

Eräs Tylkkärin tavoittama alumni ei pidä päätöstä yllättävänä. Hän ei halua nimeään mainittavan.

”TUOssa on jonkinlainen henkinen päätös tehty jo vuosia sitten. Siellä on oltu hirveän tyytymättömiä SAMOKin toimintaan, mutta toisaalta ei olla kovin rakentavasti esitetty, miten toimintaa pitäisi konkreettisesti kehittää.”

Valtakunnallisen edunvalvonnan tulevaisuus herättää hänessä huolta.

”Tässä maassa korkeakouluopiskelijoilla on usein vain yksi ääni opiskelijoiden mielipidettä kysyttäessä, ja siinä vaiheessa, kun se ääni alkaa hajaantua, voi olla, että se ei kuulukaan kauhean kauas.”

Oman kierteensä erokeskusteluun toivat edustajiston kokouksen järjestelyt: asiasta päätettiin suljetussa kohdassa ja puheenvuorot pidettiin kokoustauoilla, jolloin niitä ei kirjattu pöytäkirjaan.

Mistä oikein on kyse?
 

TUOn edustajiston puheenjohtajan Pyry-Petteri Lahtisen mukaan päätös Samokista eroamisesta tehtiin ”täysin taloudellisin perustein”.

”Opiskelijakunnalla on ollut sangen vaikea vuosi.”

Taustalla ovat tietenkin pitkään haasteita asettaneet opiskelijakorttimarkkinat. Kun ennen opiskelijakortti oli pääasiallinen syy kuulua opiskelijakuntaan, nyt sen voi saada muutenkin. Esimerkiksi AMK on ottanut käyttöön Tuudon, joka sisältää opiskelijakortin valmiiksi.

TUOn jäsenmäärä on ollut merkittävässä laskusuunnassa. Vaikka isompi lasku näkyi jo viime keväällä, syyskuun lopussa jäsenmäärä romahti. Suurin osa uusista opiskelijoista aloittaa syksyisin, ja juuri silloin jäsenyyskaudet ovat katkolla.

Viime vuosina jäseniä on ollut 5 500–6 000, tällä hetkellä noin 3 500.

Koronatilanne vaikuttaa muutenkin. Tapahtumilla on saatu rahoitettua toimintaa ja kerättyä jäseniä, mutta syksyn osalta suurimmat tapahtumat, kuten keltanokka- ja punanenäbileet, jouduttiin perumaan. Normaalisti syksyn tapahtumista on tullut voittoa noin 30 000 euroa.

SAMOK-jäsenyys taas maksoi TUOlle tänä vuonna 29 988 euroa. Jäsenmaksun suuruus toki riippuu opiskelijakunnan jäsenmäärästä. Nykymäärällä se olisi hieman päälle 20 000 euroa.

Koska Samokin liittokokous järjestetään jo torstaina 28.10. ja liitosta voi erota vain ennen seuraavan vuoden talousarvion vahvistamista, TUO joutui Lahtisen mukaan tiukan paikan eteen.

Koska paikallisesta edunvalvonnasta ei haluttu karsia, päädyttiin luopumaan SAMOKin jäsenyydestä.
 

SAMOKin puheenjohtajan Anna Laurilan mukaan liitto oli tietoinen, että TUO pohtii eroamista. Laurila ja varapuheenjohtaja Santeri Kujanpää kävivätkin Turussa edustajiston iltakoulussa ja kokouksessa puhumassa asiasta.

Eropäätöksen tultua julki maanantaina 26.10. SAMOK tiedotti, että TUOn esittämä kritiikki otetaan “sisäiseen tarkasteluun”. Mitä se tarkoittaa?

“Liittokokouksen jälkeen pohdimme, miten voimme kehittää toimintaamme ja tehdä keskustelukulttuurista avoimempaa sekä tuoda paremmin esille SAMOKin työtä”, Laurila sanoo.

Hän nostaa esiin liiton tämänvuotisen toimintasuunnitelman, jossa on pyritty vastaamaan opiskelijakuntien taloushuoliin. SAMOK on aloittanut selvityksen julkisen tai muun rahoituksen saamiseksi opiskelijakunnille.

Liitto esimerkiksi lobbasi Opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan, että opiskelijakunnat olisivat hakukelpoisia lisätalousarviossa esitettyyn hankerahoitukseen, joka on suunnattu opiskelijoiden hyvinvoinnin kehittämiseen.

“Ensi viikolla alamme aikatauluttaa hakuklinikoita, joilla pyritään tukemaan opiskelijakuntia hankehakujen läpisaamisessa.”

”Toivotaan että myös opiskelijat havahtuvat siihen, että vaikka [TUOn] päätös on valitettava, TUO tekee Turussa paikallisesti myös arvokasta edunvalvontatyötä. SAMOK jatkaa aikaisempaan tapaan kaikkien opiskelijoiden asian ajamista.”

Ainakaan toistaiseksi muut opiskelijakunnat eivät ole ilmaisseet aikeista erota SAMOKista.
 

Pyry-Petteri Lahtisen mukaan SAMOKin toimet ovat kiitoksen arvoisia, mutta ne tulevat liian myöhään.

”Eivät ne meitä enää tähän hätään auta. Toivottavasti muille opiskelijakunnille heikentynyt taloudellinen tilanne realisoituu myöhemmin tai ei ollenkaan.”

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnilla on laissa määrättyjä tehtäviä, mutta ei suoraa rahoitusta valtiohallinnon tasolta. Opiskelijakunnan rahoitus on pitkälti perustunut jäsenmaksuihin. Toisin kuin yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa jäsenyys on vapaaehtoista.

TUOn mielestä SAMOKin rahoituspohjaa tulisi kehittää vähemmän opiskelijakuntapohjaiseksi. TUO onkin esittänyt viime vuosina alempaa jäsenmaksua, mutta esitykset eivät ole menestyneet liittokokouksissa.

Vaikka aina kaikesta ei samaa mieltä oltaisikaan, Lahtisen mukaan TUO voi ”suuressa mittakaavassa seistä SAMOKin takana”. On ajettu läpi YTHS-muutos ja otettu kantaa ateriatuen puolesta.

”Arkiedunvalvonta on ollut todella hyvällä tasolla. Suuret ongelmat ovat olleet opiskelijakuntien rahoituksen turvaamisessa. Se on valitettavaa, koska opiskelijakunnat ovat SAMOKin pohja.”

Joka tapauksessa TUO haluaisi palata SAMOK:n jäseneksi ”enemmän kuin mielellään”, heti kun se on mahdollista.

Lahtisen mukaan siihen on kaksi tietä: joko opiskelijakunnan taloudellisen tilanne paranee merkittävästi tai sitten SAMOK rakentaa jäsenmaksumallinsa uusiksi.
 

Keskustelua eropäätöksen ympärillä herätti myös salattu päätöksenteko.

Edustajiston kokouksessa päätöstä alustavat puheenvuorot muun muassa SAMOKin edustajilta ja Turun AMK:n rehtorilta Vesa Taatilalta pidettiin kokoustauoilla, jolloin niitä ei kirjattu pöytäkirjaan. Lahtisen mukaan syy oli ”kokoustekninen”: puheenvuorot pidettiin ennen osallistujalistan läpikäyntiä, mikä Lahtisen mukaan oli tarpeellista kokouksen keston lyhentämiseksi.

Ja kun esityslistassa päästiin kohtaan, jossa SAMOK-jäsenyyttä käsiteltiin, striimi katkaistiin. Syy suljettuun käsittelyyn oli Lahtisen mukaan ”halu turvata keskustelun laatu”. Päätös oli edustajiston.

”Halusimme että yksikään edustajiston jäsen ei pelkää sanoa mitään ja että keskustelu ei henkilöidy kehenkään.”

Lahtisen mukaan jäsenkadon realisoitumisen ja SAMOKin liittokokouksen välissä oleva lyhyt aika loi ”pakottavan kiireen” päätöksenteolle, vaikka erilaisista taloudellisista skenaarioista olikin keskusteltu pitkin vuotta.

”Ymmärrän huolen nopeasta aikataulusta.”

”Eikä tämä [jäsenmäärän romahdus] tullut täytenä yllätyksenä, tähän on varauduttu useita vuosia.”
 

Artikkelia korjattu 29.10.2020 klo 16.18: Korjattu SAMOKin puheenjohtajan Anna Laurilan nimi.
 

Lue lisää

Kuohuntaa korttibisneksessä: opiskelijaetuja tarjoaa kaksi mobiilisovellusta

Opiskelijakorttifirma Frank alkoi tarjota opiskelijakorttiaan maksuttomasti 2017. Uudistuksen taustalla oli valtiohallinnonpäätös avoimesta datasta. Päätöksen myötä opiskelijakorttia voi tarjota myös muille kuin opiskelijajärjestöjen jäsenille. (1/2017)

Kilpailu digitaalisten opiskelijakorttien markkinoilla kiristyy: TUO irtisanoi sopimuksensa Frankin kanssa

Kesällä 2018 Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO irtisanoi sopimuksensa digitaalista opiskelijakorttia tarjoavan Frankin kanssa. Päätöksen takana olivat etenkin ongelmat Frank App -sovelluksen käyttövarmuudessa. (5/2018)

Nämä oikeustieteen opiskelijat valittavat ylioppilaskunnan ”pakkojäsenyydestä” hallinto-oikeuteen

Kaksi Turun yliopiston oikeustieteen opiskelijaa haluaa erota ylioppilaskunnasta. He ovat sitä mieltä, että perustuslain mukaan ketään ei saisi pakottaa yhdistyksen jäseneksi. Opiskelijat tekivät asiasta valituksen Turun hallinto-oikeuteen. (1/2019)