Uutiset
06.03.2018

Turun yliopistoa uhannut lakko peruuntui, yliopistoalan työriitaan saatiin sovinto

Teksti & Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Viime viikolla osa Turun yliopiston ja Åbo Akademin henkilöstöstä järjesti tukimielenilmauksen Helsingin yliopiston lakolle. Turun yliopistossa kemiaa opiskeleva Suvi-Anna Helkiö halusi osoittaa tukensa työntekijöille.

Vielä viikko sitten tilanne vaikutti huonolta.

Työnantajien edustaja oli hylännyt sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut palkansaajaosapuolelle. Helsingin yliopistossa järjestettiin päivän kestänyt historiallinen mielenilmaus, jossa myös professorit olivat lakossa – ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tällä viikolla työtaistelut uhkasivat levitä kuuteen ja ensi viikolla seitsemään uuteen yliopistoon, mukaan lukien Turun yliopistoon ja Åbo Akademiin, jos työehtosopimusta ei saataisi aikaan. Lakoilla oli tarkoitus vauhdittaa pitkäksi ja vaikeaksi venyneen työriidan sovittelua.

Tiistaina selvisi, että lisälakoilta ja niiden järeiltä tukilakoilta vältytään. Tällä kertaa yliopistoalan työriidan sovittelijan Janne Metsämäen ehdotus kelpasi myös työnantajien edustajalle. Molemmat osapuolet siis hyväksyivät toisen työehtoja koskevan sovintoehdotuksen.

Julkisten alojen neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan nyt sovitut alan palkankorotukset vastaavat yleistä tasoa.

Yliopistojen henkilöstöä koskevia työehtosopimus­neuvotteluita käytiin marraskuun lopulta maaliskuun alkuun. Neuvotteluosapuolia kiistassa olivat työntekijöiden puolella Julkisten alojen neuvottelujärjestö Juko, Palkansaajajärjestö Pardia ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Yliopistotyönantajia edusti Sivistystyönantajat.

Lue lisää:

Turun yliopistoon lakkovaroitus

Helsingin yliopisto menee lakkoon keskiviikkona, koska työnantaja hylkäsi yliopistoalan työriidan sovintoesityksen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa myös professorit ovat lakossa. (2/2018)

Only six students are paying to study at the University of Turku

Vain kuusi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevaa opiskelijaa maksaa opinnoistaan Turun yliopistossa. Enemmistö opiskelemaan hyväksytyistä joko hylkäsi opiskelupaikan tai ei lopulta ilmaantunut paikalle. (2/2018)

Lähiopetusta leikataan

Koulutusleikkaukset pakottavat oppiaineet vähentämään kontaktiopetusta. Resursseja ei liikene edes tiedekunnille, joita ministeriö vaatii kasvattamaan opiskelijamääriään. (11/2016)