Uutiset
03.05.2018

Turun yliopiston luentosaleista vain harva on esteetön

Teksti:
Pihla Hänninen
Kuvat:
Nella Keski-Oja & Nelli Lapintie
  • Turun yliopiston ensimmäinen iso esteettömyyskartoitus listaa kehityskohteita ja hyviä esimerkkejä kampuksen luentosaleista.

Kesken kaiken loppuvia kaiteita, irtokalusteita tukkimassa tiloja ja metelöiviä ilmastointilaitteita. Turun yliopiston esteettömyyskartoitus paljastaa tukun ongelmia.

Jaahas, taas pyörätuolille tarkoitettu tila on tukittu tuoleilla. Ongelma on yleinen luentosaleissa, paljastaa Turun yliopiston ensimmäinen iso esteettömyyskartoitus.

Yliopiston hyvinvointipalveluiden laatima selvitys käsittelee erityisesti luentotilojen esteettömyyttä Educariumissa, Publicumissa, Naturassa, Agorassa ja kauppakorkeakoulussa.

Raportin mukaan harva luentotila on täysin esteetön. Esimerkiksi kauppakorkean Elovena- ja Agoran XXII-salissa irtokalusteet voivat vaikeuttaa liikkumista ja XXII:ssa tietä tukkivat pylväät. Noin kymmenen luentosalin portaikoissa ei ole kaidetta tai se loppuu kesken.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Kaikkien kokeiltujen ergonomiaa parantavien seisomatyöpisteiden pöydät ovat puolestaan raskaskäyttöisiä. Myös joidenkin tilojen ovet ovat raskaita. Osa tilojen lukoista vaatii kahden käden käyttöä.

Induktiosilmukka on kuulokojetta käyttäville suunnattu apuväline. Tällä hetkellä kiinteitä induktiosilmukoita on vain Agoran luentosaleissa. Lisäksi yliopistolla on yksi kannettava silmukka, joka vaatii erillisen asennuksen ja testauksen joka käyttökerralla.

Kauppakorkeassa joidenkin salien ilmastointilaitteet ja seinäkellot tuottavat ylimääräistä ääntä, joka häiritsee aistirajoitteisia opiskelijoita. Osassa myös näkyvyys salien takaosasta etuosan taululle tai valkokankaalle on heikko. Joidenkin kauppakorkean luentosalien ulkopuolella ei ole lukujärjestystä.

Se, että luentosali itsessään on esteetön, ei vielä kerro mitään lähiympäristön esteettömyydestä. Esimerkiksi Yliopistonmäen jyrkkyys tekee koko alueesta esteettömyyden kannalta hankalan ja kulku rakennuksiin on vaikeaa ilman autoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Erityispedagogiikan ja sosiologian opiskelijalla Jukka Väisäsellä on kuulo- ja toimintarajoite. Hän kuvailee Turun yliopiston yleistä esteettömyystilannetta vaihtelevaksi:

”Yliopistolla on tehty ja tehdään paljon asioita esteettömyyden eteen. Esteettömyyssuunnittelijalle annan kouluarvosanan 10+. Vammaisena tarvitsee silti monesti henkilökunnan apua.”

Väisäselle esimerkiksi luentosalien kaiteiden puuttuminen on ongelma. Hän kaipaa takaisin myös kampuksen esteettömyyskarttaa.

Väisänen on Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) yhdenvertaisuussiiven puheenjohtaja ja mukana Turun korkeakoulujen esteettömyysverkostossa.

Helppoja kehitysideoita

Yliopiston raportti esittää myös tukun yksinkertaisia kehitysehdotuksia: Luentosalien portaisiin tulisi lisätä kontrastiraitoja ja kädensijoja, irtokalusteita olisi vähennettävä ja valokatkaisinten näkyvyyttä parannettava. Erityisesti Educariumissa ja Publicumissa ensimmäisen kerroksen luentosalien kynnyksiä tulisi puolestaan madaltaa.

Raportin mukaan luentosaleihin tarvitaan lisää induktiosilmukoita. Lisäksi esille tulisi laittaa nykyisten silmukoiden kuuluvuuskartat ja silmukkavastaavan yhteystiedot. Koko yliopistolle kaivataan ylipäätään nykyistä selkeämpiä opasteita.

Turun yliopisto julkaisee tänä vuonna opetustiloja koskevan kartoituksen väliraportin, jossa käsitellään myös esteettömyyttä.

Esteettömyyteen liittyvät toiveet ja tarpeet on hyvä kertoa etukäteen, jotta erityisjärjestelyjä voidaan tehdä. Apua saa Turun yliopiston esteettömyysneuvojalta.

Myös opiskelijajärjestöt voivat kehittää toimintansa esteettömyyttä. Neuvoja löytyy esimerkiksi Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) järjestöille suunnatusta yhdenvertaisuusoppaasta.

Lue lisää:

Esteettömämmän opiskelun puolesta

Yliopistomaailmassa erilaiset oppijat ja vammaiset jäävät helposti muiden jalkoihin. (12/2010)

Yliopiston vessoista tehdään sukupuolineutraaleja

CampusSport on avannut liikuntatila Sport Sirkkaan ensimmäisen unisex-pukuhuoneensa. (4/2017)

Nyt puhuvat Turun ylioppilasteatterin näyttelijät: ”Syrjintä ei ole aikaisemmin tullut näin vasten kasvoja”

”Mulla kesti aika pitkään tajuta, että me ei ihan oikeasti saada helvetti esittää näytelmää sen takia, mitä meillä on haarojen välissä. Sitä ensi-iltaa, jonka piti seuraavalla viikolla olla, ei koskaan tullut.” (3/2018)