Uutiset
09.11.2021

Turun yliopiston Namibian kampuksen maisteriohjelma todennäköisesti tiensä päässä – dekaani: ”näillä näkymin meillä ei ole konkreettisia suunnitelmia hakukohteen avaamisesta”

Teksti:
Reeti Jalasmäki
Kuvat:
asco (cc-by-2.0)
  • Namibian kampuksen maisteriohjelma on todennäköisesti tiensä päässä. Kuvassa Namibian satamakaupunkiin Walvis Bayhin johtava tie katoaa hiekkamyrskyyn.

”Suomalaiselle opiskelijalle on suuri etu, jos asuu kaksi vuotta Namibiassa ja tekee tutkinnon. Siitä saa sellaisen afrikkatietämyksen ja osaamisen eli afrikkakompetenssin.”

Niin professori Erkki Sutinen kertoi Tylkkärille vuosi sitten. Hän oli lähtenyt vuonna 2019 Namibian Windhoekiin käynnistämään Software Engineering -maisteriohjelmaa. Turun yliopisto vuokrasi tilat University of Namibialta.

Sutinen näki Namibian kampuksen ”tulevaisuuslabrana”.

”Yliopiston velvollisuushan on muuttaa maailmaa ja Afrikassa on todella paljon mahdollisuuksia”, hän kommentoi lehdelle 2019.

Lue lisää: Missio Namibiassa: Turun yliopiston uudessa koulutusohjelmassa vain yksi maksava opiskelija, jos sitäkään – professori kutsuu suomalaiset kauas etelän lämpöön

Namibian kampusta on nyt yritetty saada toimimaan yli kahden vuoden ajan. Ohjelmaan ei ole kuitenkaan saatu tarpeeksi kelpoisia hakijoita, jotta asetettu kymmenen kelpoisen hakijan raja täyttyisi.

Maisteriohjelma onkin toistaiseksi kuopattu.

”On keskitytty professori Erkki Sutisen johdolla vähän toisenlaiseen toimintaan: kesäkouluihin ja lyhytkursseihin. Ja jatkokoulutukseen, missä hänellä on tohtoriopiskelijoilta siellä toimimassa”, kertoo teknillisen tiedekunnan dekaani Jaakko Järvi.

Namibian kampus kuuluu tämän vuoden alussa aloittaneen teknillisen tiedekunnan alaisuuteen.

Huhtikuussa tiedekunnan johtokunta päätti, että Namibian opiskelijakiintiö siirretään uuteen terveysteknologian maisteriohjelmaan.

”Jos mitään olennaista ei muutu, niin näillä näkymin meillä ei ole konkreettisia suunnitelmia hakukohteen avaamisesta Namibiassa.”

Järven mukaan maisteritutkinnon järjestäminen oli ensimmäinen tavoite, mutta sitä on nyt skaalattu alaspäin.

”Suunnitelmat ovat lähinnä muotoutunut sen suuntaisiksi, että jos järjestetään perustutkinto-opetusta tai maisterivaiheen opetusta, niin kyseessä ei ole kokonainen tutkinto. Ei pyritä siihen, että tehtäisiin koko kahden vuoden maisteritutkinto Namibiassa.”
 

Namibian kampuksella on kuluneena vuonna ollut viisi namibialaista IT-alan tohtoriopiskelijaa. Lisäksi on järjestetty erilaisia lyhytkursseja. Korona on vaikeuttanut liikennettä Suomen ja Namibian välillä.

Sutisen mukaan suurimmat ongelmat kelpoisten hakijoiden löytämiseksi ovat olleet korkea vuosittainen 12 000 euron lukukausimaksu ja tiukka kielitodistuspolitiikka. Namibia on virallisesti englanninkielinen maa, ja yliopistoon hyväksyminen vaatii todistuksen englannin kielen taidosta.

Namibialaiset ovat opiskelleet koko ikänsä englanninkielisessä maassa. Sutisen mukaan suomenkielisen yliopiston vaatimus oppilaille todistaa englannin kielitaito on hakijoiden mielestä alentavaa.

Rahoituksen osalta hän ehdottaa ratkaisuksi lainajärjestelyä, jossa ulkoministeriön kehitysyhteistyörahoista voitaisiin antaa opiskelijoille opintolainaa lukukausimaksua varten.

Sutinen on paraikaa rakentamassa tekniseen tiedekuntaan 20 opintopisteen laajuista kurssia 'kestävä kehitys' -teemalla.

”Ajatus on, että Turun yliopiston opiskelijat voisivat tehdä kurssin osin tai mahdollisesti kokonaan Namibiassa”, hahmottelee Sutinen.

Sutinen näkee, että opiskelijat kaikilta aloilta voisivat hyötyä kokemuksesta Namibian kampuksella.

”Mielelläni toisin sitä näkökulmaa, että tänne kannattaisi tulla.”

Sutinen kertoo, että Namibiassa voisi tehdä joko 20 opintopisteen moduulia, omaa graduaan tai jotain projektiluontoista tutkimusta. Opinnot olisivat opiskelijan omalta linjalta.
 

Oikaisu 9.11.2021 klo 18.10. Alun sitaatti oli vuoden takaa, ei kahden vuoden takaa.
 

Lue lisää

Namibian kampuksen koulutusohjelmalle aikalisä: opiskelijoita pyöreä nolla – professori moittii yliopistojärjestelmää ”broilerikasvattamoksi”

Software Engineering -koulutuksesta vastaava professori Erkki Sutinen epäili vuonna 2020 opiskelijapulan syyksi yliopiston kielivaatimuksia. (4/20)

Vauhti on nopeinta mahdollista, sanoo dekaani – Turun yliopisto hamuaa nyt sähkö- ja automaatiotekniikan koulutusta

Teknilliseen tiedekuntaan haetaan jälleen uutta laajennusta, opiskelijoita mietityttävät resurssit. (5/21)