Uutiset
19.09.2017

Turun yliopiston pääsykokeisiin ei vielä isoja muutoksia: "Yliopisto pelkää, miten saamme eroteltua hakijat"

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Vielä viime keväänä Turun kauppakorkeakouluun valittiin todistusvalinnalla vain 20 prosenttia opiskelijoista.

Poikkeuksen tekee Turun kauppakorkeakoulu, joka valitsee yhä suuremman osan fukseista yo-todistuksen perusteella. Kaikki tiedekunnat ovat kuitenkin luvanneet jonkinlaisia viilauksia pääsykokeiden keventämiseksi. 

Turun kauppakorkeakoulu valitsee ensi keväänä 60 prosenttia opiskelijoista pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Määrä on kolminkertainen tähän vuoteen verrattuna. Todistusvalinta koskee vain ensi kertaa korkeakoulupaikkaa hakevia.

Opiskelijavalinnan ja opintohallinnollisten palveluiden osastopäällikkö Nea Särkikosken mukaan muissa tiedekunnissa ei näy vastaavia merkittäviä muutoksia vielä ensi keväänä.

”Muutoksia on tiedossa todennäköisesti vasta vuonna 2020. Mitä se käytännössä tarkoittaa, ei ole vielä tiedossa.”

Turun yliopisto on sitoutunut opetus- ja kulttuuriministeriön ajamaan uudistukseen, jonka tavoitteena on päästä eroon pitkää valmistautumista vaativista pääsykokeista.Tulevaisuudessa sisäänoton pääpaino tulee olemaan yhä enemmän ylioppilastutkintotodistuksessa. Yliopistojen tulee ilmoittaa omasta suunnitelmastaan ministeriölle vuoden 2018 aikana.

”Lukioissa pitää tietää ajoissa yliopiston opiskelijavalintojen muutokset, jotta lukiot voivat opastaa tulevia hakijoita.”

JO ENSI KEVÄÄNÄ pääsykoevalmistautumista pyritään helpottamaan.

”Kaikki tiedekunnat ovat sitoutuneet joko keventämään kirjallisuutta tai julkaisemaan pääsykoekirjat aiemmin”, Särkikoski kertoo.

Särkikoski myöntää, että tulevat uudistukset herättävät yliopistossa paljon kysymyksiä.

”Yliopisto pelkää, miten saamme eroteltua hakijat, joilla on ylioppilastutkintotodistuksista samat pisteet. Pitääkö meidän vertailla lukion päättötodistuksia, kun aiemmin pelkkä ylioppilastutkintotodistus on riittänyt? Näitä asioita pitää päästä testaamaan.”

Turun yliopisto otti vuonna 2016 käyttöön ensikertalaiskiintiön, joka varaa tietyn osan opiskelupaikoista hakijoille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa. Kiintiöiden määriä ei ole vielä päätetty ensi keväälle, mutta Särkikosken mukaan sen saralla ei tule odottaa suuria muutoksia.

Lue lisää:

Pelkillä papereilla yliopistoon?

Opetus- ja kulttuuriministeriö uudistaa korkeakoulujen valintamenettelyä. Ministeriö haluaa vähentää vaativia pääsykokeita, jotta jatkossa yhä useampi hakija saisi opiskelupaikan ylioppilastutkinnon perusteella. (9/2017)

"Koe meni valmistautumiseen nähden erittäin hyvin" – Yliopiston pääsykokeet ovat alkaneet

Kuukauden aikana Turun yliopistolla järjestetään lähes neljäkymmentä pääsykoetta. Ensimmäiset hakijat suorittivat kokeensa viime viikolla, viimeiset odottavat koitosta kesäkuun alkuun. (5/2017)

Uusi tukimalli kurittaa avopareja

Opintorahan leikkauksista huolimatta moni opiskelija saa jatkossa entistä enemmän tukia. Toisille tukimuutokset tarkoittavat kuitenkin satojen eurojen pudotusta toimeentulossa. (8/2017)