Uutiset
11.01.2019

Turun yliopiston uusi rehtori on Jukka Kola: ”Kun yliopiston roolia vahvistetaan alueellisesti, se vahvistuu myös valtakunnallisesti”

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Linda Tammisto / Helsingin yliopisto
  • Jukka Kola.

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori, professori Jukka Kola aloittaa Turun yliopiston rehtorina elokuussa.

Turun yliopiston uutena rehtorina aloittaa professori Jukka Kola, joka on maatalous- ja metsätieteiden tohtori. Uuden rehtorin toimikausi alkaa 1. elokuuta ja kestää viisi vuotta.

Tällä hetkellä Kola on Helsingin yliopiston professori. Aikaisemmin hän on työskennellyt Helsingin yliopistossa rehtorina, vararehtorina ja dekaanina.

Turun yliopiston rehtorin tehtävää haki 15 henkilöä. Valinnan teki perjantaina kokouksessaan yksimielisesti Turun yliopiston hallitus.

Vaakakupissa painoivat Kolan monipuolinen ja pitkä johtamiskokemus sekä laajat kansainväliset verkostot. Lisäksi merkittävää oli Kolan syvällinen tuntemus yliopistokentästä, sen yhteistyösektoreista ja erilaisista rahoituskanavista.

”Hallituksen vakuutti Jukka Kolan vahva yliopistotoiminnan tuntemus. Lisäksi valintaan vaikutti hänen näkemyksensä Turun yliopiston entistäkin vahvemmasta roolista monialaisena kansainvälisenä sivistysyliopistona”, hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljanen toteaa yliopiston tiedotteessa.

Myös opiskelijan ääni kuului rehtoripäätöksessä, sillä hallituksessa istuu kaksi opiskelijaedustajaa Jyri Lähdemaa ja Paula Peltomaa. Valintaprosessissa tukena oli rekrytointikonsultti.

”Vankalta pohjalta on hyvä rakentaa”

”Aika hieno juttu! Valintaprosessi sujui tyylikkäästi. Olen tyytyväinen sen lopputulokseen, liekö sillä vaikutusta”, tuleva rehtori Jukka Kola naurahtaa.

Seuraavaksi professorilla on edessään tutustuminen Turun yliopistoon, Turun kaupunkiin ja Varsinais-Suomen alueeseen. Turku ei ole tulevalle rehtorille se kaikkein tutuin paikka, sillä Kola tulee alun perin Lappeenrannasta, josta hän on lähtenyt Helsinkiin opiskelemaan ja luomaan uraa.

Turun yliopistossa tuleva rehtori aikoo paneutua yliopiston päätehtävien, tutkimuksen ja opetuksen, parantamiseen.

”Vankalta pohjalta on hyvä alkaa rakentaa. Opetuksen ja oppimisen laadun kehittäminen on houkutustekijä nykyisille opiskelijoille ja yliopistoon hakeville”, Kola sanoo.

Tarkkoja strategisia linjauksia Kola ei vielä uskalla tehdä, mutta listaa rehtorikautensa tavoitteiksi myös yliopiston kansainvälisyyden ja yliopistojen välisen yhteistyön lisäämisen sekä yliopiston alueellisen vaikutusvallan vahvistamisen.

”Kun Turun yliopiston roolia vahvistetaan alueellisesti, se vahvistuu myös valtakunnallisesti.”

Turkua ylipäätään tuleva rehtori kehuu hienoksi urheilu- ja kulttuurikaupungiksi.

”Kaksi vuotta sitten Ruisrockiin oli pakko päästä, kun Ultra Bra oli siellä come back -keikalla.”

Rehtori vastaa Turun yliopiston toiminnasta ja edistää yliopiston sidosryhmä‐ ja yhteiskuntasuhteita kotimaassa ja maailmalla.

Valittavalta edellytettiin tohtorintutkintoa, yliopistomaailman tuntemusta sekä näyttöjä korkeatasoisesta tutkimuksesta ja opetuksesta. Lisäksi edellytyksinä olivat muun muassa johtamiskokemus, vahva strateginen kehittämisote, aktiivinen kansainvälinen verkostoituminen sekä hyvä suomen ja englannin kielen taito.

Lue lisää:

Rehtorin jatkokausi nostatti keskustelun avoimuudesta

Yllättävä päätös tehtiin sääntöjen mukaan, mutta suljettujen ovien takana kesken kesälomakauden. (8/2015)

Työelämäprofessorien tehtävät ovat vielä epäselviä: ”Tärkeintä on impakti"

Turun yliopistoon on ilmestynyt työelämäprofessoreja. Ei ihme, jos et tiedä mitä he tekevät, sitä yliopistokin miettii. (9/2018)

Toimistotilat ovat kortilla Turun yliopistossa: ”Paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole”

Turun yliopiston tilaohjelma on purrut niin hyvin, että toimistotilasta on jo puutetta. Henkilöstö joutuu totuttelemaan entistä tiiviimpään työskentelyyn. (9/2018)

Teknillinen tiedekunta Turkuun?

Turun yliopistoon visioidaan lisää teknisen alan koulutusta. Onko koulutukselle oikeasti tarvetta vai riittääkö, että muut yliopistot tarjoavat räätälöityä opetusta Turkuun? (4/2017)