Uutiset
21.10.2019

Turun yliopiston vararehtoreiksi 24 hakijaa: joukossa yksi nykyisistä vararehtoreista, dekaani ja maailman ainoa ”Ikea-professori”

Teksti:
Miika Tiainen
Kuvat:
Arkistokuva / Turun ylioppilaslehti
  • Yliopiston johtopaikoille pääsevistä päättää viime kädessä rehtori. Nyt valittavat henkilöt toimivat tehtävissään rehtorin kauden ajan vuoteen 2024 asti.

Tampereen teknillisen yliopiston entinen rehtori, ”Ikea-professori” vai kenties Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja? Esimerkiksi tällaiselta taustalta ponnistavia nimiä on pöydällä, kun Turun yliopistoon valitaan uudet vararehtorit kaudelle 2020–2024.

Vararehtorien tehtävänä on avustaa rehtoria yliopiston johtamisessa, kehittämisessä ja strategisessa suunnittelussa.

Kahta vararehtorin paikkaa haki yhteensä 24 henkilöä, joista kaksi eivät halunneet nimeään julkistettavan.

Hakijoiden joukossa on muun muassa nykyinen tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen. Koulutuksesta vastaava vararehtori Riitta Pyykkö ei ole hakenut jatkokaudelle.

Muita tehtävää hakeneita ovat esimerkiksi Teknologiakampus Turun johtaja Mika Hannula, joka on Tampereen teknillisen yliopiston entinen rehtori, sekä luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Tapio Salakoski.

Kiinnostavia hakijoita ovat myös esimerkiksi ruotsalaisen Linné-yliopiston yritystalouden eli niin kutsutun ”Ikea-professorin” tehtävää hoitava Saara Taalas, Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen sekä paljon julkisuudessakin esiintynyt Turun PET-keskuksen johtaja Juhani Knuuti.

PET-keskus on Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Tyksin yhteinen tutkimuskeskus, joka on saanut nimensä esimerkiksi syöpien havaitsemisessa käytettävältä leikekuvausmenetelmältä. Ikea-professuuri ja sen ympärille luotu tutkimusryhmä taas muodostavat Ikean Linné-yliopistolle lahjoittaman, kymmenvuotisen kaupan ja palvelualojen tutkimusprojektin.

Yliopiston laitosjohtajista hakemuksen ovat jättäneet biokemian laitoksen johtaja Jyrki Heino ja johtamisen ja yrittäjyyden laitoksen johtaja Jukka Heikkilä. Laitosjohtajaan vertautuvalla taustalla hakee myös Piia Björn, joka työskentelee Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osaston johtajana.

Vararehtorit valitsee Turun yliopiston rehtori Jukka Kola.

Dekaanin tehtäviin ei suurta tunkua

Samalla haettiin sisäisesti yliopiston tiedekuntiin ja kauppakorkeakouluun dekaaneja. Dekaanit nimittää rehtori Kola kuultuaan tiedekuntien ja kauppakorkeakoulun johtokuntia. Rehtori on pyytänyt tiedekuntien esitykset lokakuun loppuun mennessä.

Dekaanin tehtäviin kuuluu tiedekunnan toiminnan johtaminen, kehittäminen ja valvominen.

Oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Kumpula ja kauppakorkeakoulun dekaani Markus Granlund hakevat jatkokautta, eikä heillä ole vastaehdokkaita.

Kolmen tiedekunnan hauissa istuvat dekaanit saivat myös haastajan. Lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Pekka Hännisen ohella tehtävää haki Turun yliopiston tutkijakoulun johtaja, aineenvaihduntatutkimuksen professori Pirjo Nuutila.

Humanistisessa tiedekunnassa dekaani Jaakko Suomisen ohella valintaa tavoittelee englannin kielen professori Joel Kuortti. Tiedekunnan johtokunta on Tylkkärin tietojen mukaan asettunut kokouksessaan 16. lokakuuta dekaani Suomisen uudelleenvalinnan kannalle.

Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa ehdolle on asettunut dekaani Tapio Salakosken lisäksi varadekaani Petriina Paturi. Tylkkärin saamien tietojen mukaan Paturi on tosin käytettävissä tehtävään vain, mikäli Salakoski valitaan vararehtorin tehtävään.

Uusi dekaani saadaan joka tapauksessa kasvatustieteiden ja yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan. Nykyiset dekaanit Marja Vauras ja Juha Räikkä eivät hae jatkokautta.

Kasvatustieteiden tiedekunnassa ehdolla ovat varadekaani Jukka Husu ja kasvatustieteen professori Mirjamaija Mikkilä-Erdmann.

Yhteiskuntatieteellisessä valinta tehdään poliittisen historian professori Louis Clercin ja taloussosiologian professori Pekka Räsäsen välillä. Tiedekunnan johtokunta on kokouksessaan 16. lokakuuta päätynyt esittämään tehtävään Clerciä.