Uutiset
16.10.2008

“TURUSSA TOIMITAAN KASTIJÄRJESTELMÄN TAVOIN”

Turun kaupunginvaltuuston keski-ikä on yli viidenkymmenen. Alle kolmikymppisistä vain Maria Puhakka (kok.) ja Elina Rantanen (vihr.) ovat jatkamassa, kun Anton Rönnholm (sd.) ja Tytti Seppänen (kesk.) jättävät paikkansa. Miksi?

ANTON Rönnholm (sd) aloitti Turun kaupunginvaltuustossa toivekkaana 24-vuotiaana. Hyvin nopeasti hän huomasi, että luottamustoimi olisi vaatinut enemmän kuin hän pystyi tarjoamaan.
"On valtuutettuja, jotka jäävät ulkokehälle ja on valtuutettuja, jotka ovat keskiössä, kuten kaupungin hallituksessa tai lautakuntien puheenjohtajien tehtävissä", Rönnholm sanoo.
Rönnholm jäi itse "ulkokehälle".
"Olisin päässyt hallitukseen, mutta oma elämäntilanteeni ei antanut siihen mahdollisuuksia. Valtuustotoimella ei voi eikä pidä elättää itseään. Työt Helsingissä pitivät minut kiireisinä eikä päätöksenteon päivittäiseen seuraamiseen ollut aikaa."
"Minun olisi pitänyt kyetä toimimaan täysipäiväisesti valtuutettuna, mikä olisi tarkoittanut sitä, että minun olisi pitänyt luopua monesta muusta asiasta. Tämä asetelma ei kannusta nuoria kunnallisvaltuutetuksi", Rönnholm toteaa.
Rönnholmin mielestä puolueiden sisällä on kuvitelma siitä, että kun kerran tulee valituksi, hakee valtuutettu myös uudelle kaudelle. Rönnholm kieltäytyi osin turhautumisen takia, mutta myös siksi ettei näe itseään ikuisesti valtuutettuna.
"Puolueen näkökulmasta vanha valtuutettu kykenee tietysti keräämään paremmin ääniä. Tässä elämäntilanteessa en koe, että oma osallistumiseni valtuustotyöhön tuottaisi riittävästi lisäarvoa Turun kaupungille tai itselleni. Mutta never say never."
"Politiikassa täytyy tehdä muitakin asioita kuin politiikkaa. Jos politiikan vietäväksi heittäytyy, se vie mukanaan eikä se silloin pääty hyvin", Rönnholm hymähtää.
Rönnholm sanoo myös, että yksi syy turhautumiseen oli päätöksenteon jähmeydessä.
"Turun kaupungin toimintakulttuuri on jostain kaukaa menneisyydestä."

TYTTI Seppäsen (kesk.) kokemukset olivat hyvin samankaltaisia. Elokuussa Turun kaupunginvaltuutetun työt jättänyt Seppänen sanoo yllättyneensä päätöksenteon jähmeydestä.
"Turun kaupungin päätöksenteon hierarkkisuus ja miesvaltaisuus yllätti.Turussa toimitaan vanhanaikaisen kastijärjestelmän tavoin", nykyään Suomen kuntaliiton erityisasiantuntijana toimiva Seppänen sanoo.
"Valtuutetut eivät keskustele kuin ihminen ihmiselle, vaan asema, ikä, sukupuoli ja puolue ovat aina hierarkkisesti läsnä. Tein valtuustossa ponnen, jossa ehdotin, että valtuutetut muodostaisivat pieniä keskusteluryhmiä, joissa keskusteltaisiin avoimesti. Tarkoitus oli, että olisimme ryhmissä voineet keskustella kuin ihminen ihmisille, ilman puolueita tai arvoasemia. Ponsi ei mennyt läpi. Turussa nuoren on vaikea löytää paikkansa, kun hierarkia on koko ajan läsnä."

KAUPUNGINVALTUUSTON nuorimmista seuraavaa kautta hamuavat Elina Rantanen (vihr.) ja Maria Puhakka (kok.). Puhakka jatkaa, koska uskoo vasta nyt todella oppineensa päätöksenteon toimintakulttuurin.
"Minutkin yllätti jähmeys ja nurkkakuntaisuus. Päätöksistä tehtiin paljon vaikeampia ja monimutkaisempia kuin ne oikeasti olivat", Puhakka sanoo.
"Jatkan sen takia, että uskon toimintakulttuurin olevan muutettavissa. Mikäli näissä vaaleissa pääsee läpi riittävästi muutosta haluavia ehdokkaita, niin uskon, että asialle on tehtävissä jotain. Ainakin on yritettävä", Puhakka jatkaa.

JANI SIPILÄ

Julkaistu alunperin Turun ylioppilaslehden numerossa 13/2008 (17.10.2008)

Person Maria Puhakka
Right click for SmartMenu shortcuts