Uutiset
09.10.2009

TVO etsii tiloja

  • TVO joutuu muuttamaan nykyisistä tiloistaan keväällä 2010.

TVO:n vuokrasopimus nykyisissä TYS:n tarjoamissa tiloissa Yo-talo C:ssa päättyy toukokuun lopussa 2010 tilojen mennessä remonttiin. Toimintaa tulee olemaan loppuun asti, mutta kuinka käy sen jälkeen?

Turun yliopiston varsinaissuomalaisen osakunnan kuraattori Anna Puukka selventää TVO:n kohtaloa.

"Toistaiseksi ollaan Varialle menossa, muuta ei ole sovittu."

Vaihtoehtoja ei ole toistaiseksi juuri ilmaantunut.

"Kiinteistöjen omistajat pitävät ennemmin tilansa tyhjillään, kuin tinkivät hinnasta" osakunta-aktiivi Kimmo Makkonen selventää.

Nykyisin mediatutkijoitten käytössä olevissa kiinanmyllynkadulla sijaitsevilla Varian tiloilla on kuitenkin omat rajoitteensa.

"Talo on menossa peruskorjaukseen lähivuosina. Ennen peruskorjausta emme pysty järjestämään kulttuuritapahtumia ja muuta toimintaa, mitä nykyisissä tiloissa pystyy. Sitä mitä on tehty jo viisikymmentä vuotta", Makkonen kertoo, ja korostaa että muutto Varialle olisi ratkaisuna vain väliaikainen.

TVO:n tulee muuttaa toimintamallejaan ja pystyä tarjoamaan vaihtoehtoisia tapahtumia, jos keikkojen järjestämistä mahdollistavaa tilaa ei ilmaannu. Hanskoja ei kuitenkaan ole vielä lyöty tiskiin.

"Olisi surkeaa, jos keikkatoiminta loppuisi", Puukka toteaa.

Myös toivottu sijainti asettaa omat rajoituksensa TVO:n muutolle. Mitä lähempänä kampusaluetta TVO olisi, sen parempi. Puukka ja Makkonen kuitenkin korostavat, että osakunta-aktiivit ja keikoista todella kiinnostuneet olisivat todennäköisesti valmiita matkustamaan pitkällekin osakunnalle päästäkseen.

Paluu entisiin tiloihin remontin jälkeen ei ole enää mahdollista.

"Pöyristyttävää, että tilalle tulee pyykkikellari ja pyörätupa", Makkonen ilmaisee.

Makkonen huomauttaa, ettei muuttoprosessissa ylioppilaskuntakaan ole ollut erityisen avulias.

"TYYltä on saatu apua vain onnentoivotuksen verran."

Makkonen osaa kuitenkin katsoa tilannetta myös toiveikkaasta näkökulmasta.

"Parasta olisi, jos TVO löytäisi tontin tai huushollin omakseen. Ravintolatila ja kerhotoimintatila voisivat olla erikseen."

Samassa tilassa voitaisiin ylläpitää myös vaikkapa treenikämppää ja punttisalia. Villeimpänä visiona on jopa TVO:n rakennuttama oma ylioppilastalo.

Takaisin maanpinnalle. Jos TVO ei löydä keikkojen pitoon soveltuvaa tonttia käyttöönsä, voi Turun kulttuurielämä taantua huomattavasti entisestä.

"Turusta katoaa sata tapahtumaa vuodessa" Makkonen ilmoittaa.

Teksti: Heikki Isotalo

Kuvat: Lauri Hannus