Uutiset
03.06.2021

Tylkkärin vuoden avustaja on taas valittu: lehdestä puuttuisi jotain ilman Jose Jomperon viimeisteltyjä ja omaleimaisia kuvituksia

Teksti & Kuvat:
Teemu Perhiö
  • Jose Jompero valittiin vuoden avustajaksi. Jompero pitelee käsissään kuvittamaansa numeroa 3/21.

Turun ylioppilaslehteä ei tehtäisi ilman avustajia! Nyt palkitsemme taas vuoden avustajan ja avustajajutun.

Tylkkärin vuoden 2020 avustaja on kuvittaja, jolta on saanut haastavissakin tilanteissa upeita, viimeisteltyjä ja monipuolisia kuvituksia. Hänellä on tunnistettava tyyli, jota hän on onnistuneesti varioinut kunkin jutun tarpeisiin.

Kaikissa kuvituksissa on ollut oma twistinsä ja vuoropuhelunsa tekstin kanssa, mikä on nostanut ne tavanomaisten lehtikuvitusten yläpuolelle. Tylkkäristä todellakin puuttuisi jotain ilman Jose Jomperon kuvituksia! Toinen tyylinäyte.

Tässä Jomperon kiitossanat: ”Iso kiitos palkinnosta! Perustelut vetää ihan sanattomaksi. On ollut hienoa tehdä yhteistyötä ja työstää kuvituksia Tylkkärille. Itseäni kiinnostaa kehittää osaamistani erityisesti lehtikuvitusten parissa ja Tylkkäri on ollut mahtava ensikosketus tähän maailmaan. Kuvitusten työstäminen Tylkkärille onkin vain vahvistanut näitä omia tavoitteita.”

”Kuvitusten työstäminen Tylkkärille on mahdollistanut kattavan perehtymisen kuvakerronnallisuuteen ja eritoten tilaisuuden kehittää keinoja tutkia ja kuvittaa tekstiä. Yhteistyö on ollut miellyttävää ja olen ollut kaikin puolin muutenkin fiiliksissä, että olen saanut olla mukana toimituksessa.”
 

Vuoden 2020 avustajajuttu on ehkä Tylkkärin lähihistorian eeppisin. Se on kunnianhimoinen teksti tärkeästä aiheesta, josta ei liikaa puhuta. Siinä on perehdytty olennaiseen kirjallisuuteen ja haastateltu hyviä asiantuntijoita. Tekstissä on luovuutta ja leikkisyyttä, mitä opiskelijalehdeltä on lupa odottaa – mutta ei itsetarkoituksellisesti vaan tarkoituksenmukaisesti!

Kytkös 70-luvun Chileen tuo juttuun historiallista perspektiiviä, ja saa lukijan ajattelemaan, että ehkä tämä kaikki sittenkin voisi olla mahdollista – se on tärkeää, kun aiheena on tulevaisuuden skenaariot. Kyseessä on tietenkin Roope Kinisjärven juttu ”Pitoja ja syötäviä Pohjolan kansalle” (1/20).

Tässä Kinisjärven kiitossanat: ”Olen hämmentynyt ja kiitollinen tästä palkinnosta. Se on hieno tunnustus jutulle, joka syntyi keskellä kiihkeintä gradun työstöä, pää syvällä arkistomapeissa. Kyberutopioiden pohdinta kuitenkin irrotti ajatukset puuduttavasta arkistotyöskentelystä.”

”Kiitokset erityisesti päätoimittajalle, joka antoi palstatilaa erikoiselle juttuidealleni ja joka teki vähintään puolet työstä editoidessaan väsymättä rönsyilevää tekstiäni lukukelpoiseksi. Kiitos myös Inari Sandellille, jonka kuvitus luo juttuun kyberneettistä hohtoa.”

”En usko, että kovinkaan monessa toimituksessa olisi suhtauduttu yhtä suopeasti artikkelille, jossa yritetään juottaa yhteen 1970-luvun sosialistista kybernetiikkaa, teknoutopiota ja alkiolaisuutta. Cybersyn 2020 -visio tuskin koskaan toteutuu, mutta sen viesti on, että yhteiskunnassa tarvitaan edelleenkin tulevaisuususkoa ja vallankumouksellisia utopioita. Toivon, että Tylkkäri pysyy jatkossakin avoinna fiksuille opiskelijoille ja tyhmille ideoille.”
 

Avustajia on Tylkkärillä vuodessa reilu 30, palkintoja rajattu määrä. Toimituksen nöyrimmät kiitokset ovat kuitenkin ansainneet kaikki lehden avustajat. Ilman teitä ja edeltäjiänne ei lehtemme olisi ollut pystyssä jo 90 vuotta. Skål!