Uutiset
09.03.2016

TYS alkaa laskuttaa veden ja sähkön kulutuksen mukaan

Teksti:
Turun ylioppilaslehti
  • kuva: Barnaby Walker / Flickr CC

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) siirtyy vaiheittain laskuttamaan veden ja sähkön kulutuksen mukaisesti. Nykyisellään sähkö ja vesi kuuluvat kaikissa TYS:n asukaskohteissa vuokraan.

Syynä laskutustavan muutokseen on Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtajan Kalervo Haverisen mukaan ekologinen ajattelu. ”Asukkaidemme vedenkulutuksen vaihteluväli on 100–1000 litraa vuorokaudessa. Koemme, että euro on tässäkin paras kannustin.”

Keskimäärin suomalaiset kuluttavat vettä noin 155 litraa vuorokaudessa. Vedenkulutuksen tavoitetaso on 130 litraa vuorokaudessa. Vaikka TYS:n asukkaiden yleinen vedenkulutus noudattelee suomalaista perustasoa, juoksuttaa osa asukkaista hanojaan roimasti yli suositusten.

Käyttökohtaiseen laskutukseen siirtyminen etenee asuntokohteittain. ”Haliskylän asunnoissa sähkön ja veden erillinen laskutus alkaa ensi vuoden alussa, muissa vanhoissa kohteissa sitä mukaa kuin niissä tehdään laajoja perusparannuksia”, Haverinen kertoo.

Muutos ei tule TYS:n mukaan vaikuttamaan asumisen kokonaiskustannuksiin, sillä veden ja sähkön poistuminen vuokrasta huomioidaan omakustannusvuokran määrittelyssä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö on aiemmin pyrkinyt pienentämään veden käyttöä muun muassa asentamalla tiettyihin taloihin vettä säästäviä poresuuttimia. Jo aiemmilla toimilla on TYS:n mukaan saatu aikaiseksi merkittäviä säästöjä.