Uutiset
06.02.2018

TYS käräyttää 20 luvatonta Airbnb-asuntoa vuodessa – Närkästyneet naapurit antavat palautetta

Teksti:
Nelli Lapintie
Kuvat:
Nella Keski-Oja
  • Airbnb-asunnoiksi tarjotaan yleensä TYS:n yksiöitä tai perheasuntoja. Kuvassa on edustalla Ylioppilastalo.

Opiskelija-asuntoja jälleenvuokrataan eniten kesällä.

Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) valvoo opiskelija-asuntojen luvatonta jälleenvuokraamista tekemällä tehotarkastuksia Airbnb-sivustolle. Airbnb on palvelu, jossa voi ilmoittaa kotinsa vuokralle lyhyeksi ajaksi.

Nelisen kertaa vuodessa tehtävissä pistokokeissa paljastuu jokaisessa noin viisi asuntoa. Myös naapurit raportoivat luvattomasta vuokraamisesta eteenpäin.

”Meillä on närkästyneitä naapureita, jotka antavat palautetta”, TYS:n asuntotoimenjohtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa kertoo.

TYS ottaa kiinni jääneisiin vuokraajiin yhteyttä ja pyytää heitä poistamaan ilmoituksensa välittömästi. Sen jälkeen TYS valvoo sivustolta, että pyyntö toteutuu. 

”Tähän mennessä yhteydenotto on toiminut ihan hyvin. Yleensä asukkaat ovat hyvin pahoillaan ja kertovat olleensa säännöstä tietämättömiä.”

Suosituinta aikaa opiskelija-asuntojen jälleenvuokraamiselle on kesä. Lipponen-Vaitomaa muistuttaa, että esimerkiksi kesätöiden ajaksi asunto on sallittua jälleenvuokrata, mutta asiasta täytyy olla aina erillinen sopimus TYS:n kanssa.

Myös avainten antamista kavereille, esimerkiksi Ruisrockin ajaksi, tulee asuntotoimenjohtajan mukaan punnita tarkkaan.

”Totta kai TYS:n asunnoissa saa käydä vieraita ja yöpyä, mutta ei ketään voi majoittaa. Ongelmia voi tulla myös vieraalle, jos hän unohtaa vaikka avaimet sisälle asuntoon, eikä meillä ole tietoa siitä, kuka hän on.”

Lue lisää:

TYS ei korota vuokria vuodelle 2018 –  "Jos asuntoja on tyhjillään, ne ovat kaikkein halvimpia soluasuntoja"

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) ei korota asuntojensa vuokria vuodelle 2018. Päätöksen taustalla ovat TYS:n lainojen alentuneet korot sekä kohentunut käyttöaste, mikä tarkoittaa, että asuntoja on aikaisempaa vähemmän tyhjillään. (10/2017)

From crying room to area 56 – Student Village is a home for urban legends

A girl who they say died in the Village wanders around in the graveyard. She asks for directions to somewhere. Avoid any contact with her, or she’ll follow you home. What happens after, no one can tell… (1/2018)

”Three Beersin taru loppuu” – Ylioppilaskylän uusi kortteli jyrää baarin

Ylioppilaskylän asukkaiden kantabaari Three Beers puretaan, kun Turun ylioppilaskyläsäätiö (TYS) rakennuttaa kylään uuden keskuksen. (9/2017)

Puutalo keskellä Ylioppilaskylää

Turun ylioppilaskyläsäätiön tuorein vuokrakohde on värikäs kimppakämppä, jonka takkaa pidetään lämpimänä. (3/2017)

TYS:n talouden pelastajasta tulikin sen lamauttaja

Läheltä piti, ettei 50-vuotisjuhliaan viettävää TYS:ä olisi enää olemassakaan. 1970-luvulla ylioppilaskylään visioitiin nimittäin valtavaa kongressikeskusta ja omaa rautatieasemaa. Mammuttihankkeen muistoina ovat seitsemän miljoonan euron velat ja nykyinen Caribia. (11/2016)