Uutiset
06.02.2014

TYY pistää lainahanat kiinni

  • ”Lainakassa oli jo pitkään ollut opiskelijalle epäedullinen vaihtoehto. Korko ja käsittelymaksu aiheuttivat ongelmia, ja lainasumma oli liian pieni esimerkiksi vuokria varten”, kertoo TYYn hallituksen sosiaalipoliittinen vastaava Virva Viljanen. Kuva: Lauri Hannus

Edustajisto päätti lakkauttaa opiskelijoiden lainakassan vähäisen käytön ja tiukkojen lainaehtojen takia.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajisto päätti tammikuun kokouksessaan lakkauttaa opiskelijoille tarjoamansa lainakassapalvelun. Lainakassan toiminta päättyi helmikuun alussa.

TYYn jäsenet saattoivat hakea lainakassasta korkeintaan 500 euron lainoja. Ajatuksena oli tukea heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevia opiskelijoita.

Edustajiston perustelu kassan lakkauttamiselle oli, että se ei enää vastannut alkuperäistä tarkoitustaan. Kassasta haettiin lainoja vain muutamia kertoja vuodessa, ja ehdot lainan saamiselle olivat tiukat. TYY tarkisti lainan hakijoiden luottotiedot ja vaati kahta takaajaa, joilla ei saanut olla omaa lainaa eikä muita takauksia lainakassalle. Takaajat jäivät vastuuseen velasta, jos hakija ei maksanut sitä takaisin. Isoimmissa lainoissa TYY vaati myös tiedot takaajien palkkatuloista.

Lainojen vuotuinen korko oli suuruudeltaan 12 kuukauden euribor lisättynä 3 prosenttiyksiköllä. Lisäksi TYY peri lainasta 13 euroa toimituskuluja.

"Lainakassa oli jo pitkään ollut opiskelijalle epäedullinen vaihtoehto. Korko ja käsittelymaksu aiheuttivat ongelmia, ja lainasumma oli liian pieni esimerkiksi vuokria varten", sanoo TYYn hallituksen varapuheenjohtaja ja sosiaalipoliittinen vastaava Virva Viljanen.

Myös TYYn sosiaalipoliittisen asiantuntijanMinttu Naarmisen mielestä kassan lopettaminen oli perusteltu päätös.

"Kassa ei enää palvellut sitä ryhmää, jota varten se aikanaan perustettiin. On järkevämpää keskittyä edistämään muita palveluita", Naarminen toteaa.

Edustajisto hyväksyi kokouksessaan ponnen, joka velvoittaa TYYn hallituksen selvittämään lainakassan tilalle vaihtoehtoisen mallin vähävaraisten opiskelijoiden tukemiseksi. Ponnen esitti Vihreä vasemmisto, ja sen kannattajaksi ilmoittautui Vihreä lista.

"Palvelusta luopuminen on aina painava kysymys, ja on hyvä, että se puhuttaa edustajistoa," Viljanen sanoo.

Hänen mukaansa hallitus aikoo keskustella edustajiston kanssa siitä, millä tavoin TYY jo auttaa vähävaraisia opiskelijoita, ja mihin asioihin se voisi vielä puuttua.

"Paljon tehdään jo nyt. Olemme esimerkiksi sitoutuneet edistämään sosiaalisen luototuksen käyttöön ottamista Turussa."

Ylioppilaskunta tarjoaa vähävaraisille opiskelijoille neuvonta- ja edunvalvontapalvelua ja tekee yhteistyötä esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön, Turun kaupungin ja etsivän nuorisotyön kanssa. Lisäksi TYY järjestää tänä vuonna opiskelijoille kurssin oman talouden hallinnasta. Kurssille tulee puhujia eri tahoista, kuten kaupungin velkaneuvonnasta.

Milla Ikonen

Juttua muokattu 6.2.2014 klo 15.