Uutiset
09.12.2016

TYY puolittaa tukensa Turun ylioppilasteatterille

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Matti Vahtera
  • Turun ylioppilasteatteri on perustettu vuonna 1959.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajisto leikkaa Turun ylioppilasteatterille (TYT) myöntämästään 9 000 euron vuosittaisesta tuesta noin puolet pois. Yllätysleikkaus kerää kritiikkiä  – mutta myös ymmärrystä.

Keskiviikkona edustajiston joulukuun kokouksessa tehty leikkauspäätös on poikinut kiivasta keskustelua. Sen puolustajat vetoavat teatterin vakavaraisuuteen, ja vastustajat moittivat päätöstä hätiköidyksi.

”Tässä päätöksessä ei ollut tilaa keskustelulle”, valittelee Turun ylioppilasteatterin (TYT) johtokunnan puheenjohtaja Suvi Puttonen.

Ensi vuonna TYYn myöntämä avustus TYT:lle lähes puolittuu nykyisestä. Jälkipyykkiä on aiheuttanut erityisesti se, että edustajistoryhmä Hybridiaanin ja Ryhmä Lexin yhdessä ajaman leikkauksen mittakaava tuli TYT:lle ja merkittävälle osalle edustajistoa yllätyksenä.

Ylioppilasteatterin rahoitusta koskeva keskustelu avattiin jo edustajiston lokakuun kokouksessa, mutta leikkauksen suuruudesta ei ole ollut yhteisymmärrystä. Ennen keskiviikon kokousta TYT ja leikkausta vastustaneet edustajistoryhmät olivat siinä uskossa, että teatterin budjettia pienennettäisiin merkittävästi vähemmän. Jossain vaiheessa keskusteltiin esimerkiksi pelkästä TYT:n tuen indeksikorotuksen poistamisesta.

”Suurista leikkauksista ei ollut puhetta”, Puttonen kertoo.

 

Vihreän listan edustaja Julia Litokorpi on yksi edustajiston päätökseen pettyneistä. Hänen mukaansa esitys oli poikkeuksellisen yllättävä.

”TYT:ltä ei olisi missään nimessä saanut leikata tässä kokouksessa. He ovat tehneet ensi vuodelle jo hyväksytyn talousarvion ja toimintasuunnitelman. Päätös ei ollut mielestäni hyvän hallintotavan mukainen”, Litokorpi valittelee.

Hämmennystä lisäsi edustajiston käyttämä viestintäalusta Yammer, joka oli teknisen vian takia poissa toiminnasta kokousta edeltävinä päivinä. Suuri osa edustajistosta pääsi tutustumaan esitykseen vasta kokouspäivänä.

Edustajistoryhmät Vihreä vasemmisto, Humanistilista'15, Vihreä lista, Eduxi, Soihdunkantajat ja Demariopiskelijat – TOSY jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen, jossa leikkausta moitittiin asianmukaisen harkinnan puutteesta.

Yhteisessä kannanotossa kritisoidaan päätösprosessia, joka ryhmien mielestä ”ei täyttänyt vastuullisen valmistelun vaatimuksia, eikä teatterille annettu mahdollisuuksia valmistautua tulevaan vuoteen”.

 
Ryhmä Lexin edustaja Ville Laakso näkee tilanteen toisin. Laakson mukaan leikkaus vapauttaa ylioppilaskunnan tukea muihin käyttötarkoituksiin, eikä vaaranna teatterin toimintaedellytyksiä.

Viimeisen viiden vuoden aikana TYY on tukenut TYT:tä noin 9 000 eurolla vuodessa.

”Keskimääräinen vuositason ylijäämä on ollut 4 459 euroa. Se vastaa nyt leikattua määrää.”

Laakson mukaan kertyneet ylijäämät riittävät kattamaan kaikki teatterin investointisuunnitelmaan kirjatut tarpeet, joista suurin osa on budjetoitu vasta vuosille 2021 ja 2022.

Hän korostaa myös, ettei tarkoituksena ole ajaa teatteria alas.

”Teatterin vuoden 2017 tuki tulee silti olemaan noin kolme kertaa suurempi kuin toiseksi eniten TYYn avustusta saavan järjestön tuki vuonna 2016”, hän toteaa.

 
 
TYT:n johtokunnan puheenjohtaja Suvi Puttonen kokee yllättävän leikkauksen herätyksenä ylioppilasteatterille.

”Otamme päätöksen merkkinä siitä, että TYT:n ja TYYn suhdetta täytyy parantaa. Emme ole ehkä olleet tarpeeksi näkyvillä. TYT on merkittävä toimija Turun kulttuurikentällä ja haluaa olla myös lähestyttävä yhteisö.”

 
Edustajisto päätti Ryhmä Lexin esityksen mukaisesti, että Turun ylioppilasteatterin vuosittainen avustus pienennetään noin 9 000 eurosta 4 598 euroon. Tästä säästyvä osuus (4 500€) siirretään suunnitteilla olevan uuden opiskelijatilan tueksi.

Esitystä kannatti 23 edustajaa ja vastusti 17 edustajaa. Yksi edustaja äänesti tyhjää.