Uutiset
03.10.2018

TYY vaatii Turun yliopistolta lisää kriisiviestintää: ”Monet opiskelijat kääntyvät kaikissa asioissa ensimmäisenä meidän puoleemme”

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Arkistokuva / Turun ylioppilaslehti
  • Turun yliopiston Feeniks-kirjasto suljettiin keskiviikkona someuhkauksen takia. Arkistokuva.

Turun yliopiston ylioppilaskunta moittii Turun yliopistoa Feeniks-kirjaston turvallisuusuhkan puutteellisesta tiedottamisesta: ”Yliopiston pitäisi yksinkertaisesti viestiä meille”.

Anonyymissä Jodel-viestintäsovelluksessa julkaistiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä uhkaavaksi koettu kirjoitus, jonka takia Turun yliopisto sulki väliaikaisesti Feeniks-kirjaston.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) sai tietää räjähdysuhkauksesta Jodelista, jossa Turun yliopiston kirjasto oli julkaissut asiasta tietoa. TYYn tiedottajan Frida Pessin mukaan yliopiston kriisiviestintä ylioppilaskunnan suuntaan on ollut riittämätöntä.

”Ongelman ydin on se, että monet opiskelijat kääntyvät kaikissa asioissa ensimmäisenä meidän puoleemme”, TYYn Pessi avaa ja jatkaa:

”Olisi tosi ikävä tilanne, jos opiskelija kysyisi turvallisuusuhkasta, josta emme tietäisi mitään. Se antaisi epäammattimaisen kuvan meistä ja tavasta, jolla käsittelemme vakavia asioita.”

Pessi korostaa, että yliopiston on huomattavasti helpompaa viestiä asiasta ylioppilaskunnalle kuin ylioppilaskunnan on ryhtyä selvittämään asiaa alusta asti itse. Tiedottajan mukaan molemmat tahot hyötyisivät nykyistä kattavammasta kriisiviestinnästä.

”Tässä ketjussa olemme äärettömän hyvä linkki katkomaan perättömiltä huhuilta siipiä. Haluamme olla hyödyksi – tietenkin yliopiston ohjeistusten mukaan”, Pessi sanoo.

Yliopisto: Toimenpiteet riittäviä

Miksi ylioppilaskuntaa ei informoitu Jodelissa tehdystä uhkauksesta, Turun yliopiston turvallisuuspäällikkö Tero Haapala?

”Asiasta tiedotettiin paikan päällä Feeniks-rakennuksessa, joka tyhjennettiin ja jonka ovella on tieto rakennuksen sulkemisesta. Tässä tilanteessa näimme, että se on riittävä toimenpide. Haluaisin korostaa, että konkreettinen uhka on ollut hyvin pieni.”

Samaa mieltä on Turun yliopiston viestintäjohtaja Anne Paasi, joka johtaa yliopiston kriisiviestintää.

”Poikkeustilanteesta on informoitu niitä, joita asia ensisijaisesti koskee, sekä pyritty takaamaan heidän turvallisuutensa. Sulkeminen on koskenut vain Feeniks-kirjastoa, eikä poliisi ole antanut ohjeita kampuksen laajemmasta sulkemisesta”, Paasi sanoo.

Viestintäjohtaja muistuttaa, että kirjastossa olleiden lisäksi yliopisto viesti asiasta myös yliopiston intranetissä, kirjaston verkkosivuilla ja Jodelissa. Aamupäivän aikana viestintää täydennettiin esimerkiksi kertomalla asiasta yliopiston verkkosivuilla ja somekanavissa.

”Mielestäni ylioppilaskunta ei ollut tässä tilanteessa erityiskohderyhmä, vaan oikeastaan ihan samanlainen kohderyhmä kuin opiskelijat, henkilökunta ja tutkijat kirjaston asiakkaina.”

Paasi kuitenkin toteaa, että kriisiviestinnän käytäntöjä on hyvä tarkastella.

Myös turvallisuuspäällikkö Tero Haapalan mukaan toimintaa kehitetään, jos se koetaan ongelmalliseksi. Hän kuitenkin muistuttaa, että akuutissa tilanteessa yliopistolla on ”kädet täynnä työtä”:

”Tänään onnistuimme hyvin tiedottamaan konkreettisesta turvallisuusuhkasta niitä, joita se akuutisti koski. Mikään ei estä, että tulevaisuudessa lähdetään tiedottamaan laajemminkin.”

Viime vuonna poliisi sai silminnäkijältä tiedon Feeniks-kirjaston lähellä liikkuneesta miehestä, jolla oli veitsi kädessä. Myöskään tuolloin Turun yliopisto ei tiedottanut uhkasta ylioppilaskuntaa. Tapauksen jälkeen molemmat tahot keskustelivat yhdessä kriisiviestinnän kehittämisestä.

TYYn tiedottajan Frida Pessin mukaan turvallisuusuhkat ovat niin merkittäviä asioita, että yliopiston tulisi olla niistä yhteydessä myös ylioppilaskuntaan.

”Yliopiston kirjasto on laittanut asiasta tietoa Jodeliin, mutta ei meille. Yliopiston pitäisi yksinkertaisesti viestiä meille”, Pessi toteaa.

Muistaako Turun yliopisto tiedottaa ylioppilaskuntaa vakavissa tapauksissa, jos ylioppilaskunta ei ole prioriteetti niitä pienemmissäkään tilanteissa?

”Kun asia koskee suoraan opiskelijoita, on hyvä huomioida ylioppilaskunta ja olla ylioppilaskuntaan suoraan yhteydessä”, viestintäjohtaja Anne Paasi muotoilee.

”Jos viesti on ollut vitsi, se on ollut äärimmäisen huono sellainen”

Turun yliopiston pääkirjaston Feeniksin sulkemisen syynä oli Jodelissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä julkaistu anonyymi viesti, jossa uhkailtiin räjähdyksellä kirjaston lukusalissa. Poliisin arvion mukaan uhka kohdistui vain Feeniks-rakennukseen.

Yliopisto sai uhkauksesta tiedon poliisilta varhain keskiviikkoaamuna.

”Poliisi oli yön aikana selvittänyt viestin alkuperää. Selvityksen perusteella teimme omat päätöksemme siitä, miten toimimme”, turvallisuuspäällikkö Tero Haapala sanoo.

Vielä keskiviikkoiltapäivällä yliopistolla ei ollut tietoa viestin lähettäjän henkilöllisyydestä. Haapala ei osaa arvioida, mitä lähettäjä on tavoitellut uhkauksella.

”Jos viesti on ollut vitsi, se on ollut äärimmäisen huono sellainen. Sosiaalisen median kanavissa ihmisillä on hyvin erilaisia käsityksiä esimerkiksi hyvästä huumorista. Yhden hyvä vitsi aiheuttaa toiselle hätää ja turvallisuuden tunteen menettämistä.”

Turvallisuuspäällikkö muistuttaa, että Turun yliopiston on suhtauduttava uhkauksiin aina vakavasti, jotta yhteisön jäsenten turvallisuus voidaan taata. Hän kiittää tapaa, jolla henkilökunta ja opiskelijat ovat suhtautuneet turvallisuustoimiin, vaikka ne häiritsevät arkea.

”Ihmiset ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä. En ole kuullut yhtään negatiivista kommenttia.”

Poliisi selvittää uhkausta omia kanaviaan pitkin, eikä keskiviikkona operoinut paikan päällä Feeniks-rakennuksessa. Kirjasto avataan normaalisti torstaina.

Lue lisää:

Educariumissa järjestettiin puolustusvoimien harjoitus

Syyskuussa puolustusvoimat järjesti Turun yliopistolla turvallisuusharjoituksen Educarium-rakennuksessa. (9/2018)

Humanistien suurmuutto alkaa: "Opiskelu betoniblokissa ei houkuttele”

Turun yliopiston humanisteja odottaa muutto saman katon alle. Siirtymä mietityttää monia, myös ainejärjestötilan kohtalon vuoksi. (9/2018)

Toimistotilat ovat kortilla Turun yliopistossa: ”Paluuta vanhoihin hyviin aikoihin ei ole”

Turun yliopiston tilaohjelma on purrut niin hyvin, että toimistotilasta on jo puutetta. Henkilöstö joutuu totuttelemaan entistä tiiviimpään työskentelyyn. (9/2018)