Uutiset
09.11.2017

TYYn äänestysinto Suomen korkein: ”Meillä oli huikea määrä ehdokkaita”

Teksti:
Nella Keski-Oja
Kuvat:
Nelli Lapintie
  • TYYn vaalitulos julkistettiin Turun kauppakorkeakoulun Mercatorilla keskiviikkona.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) opiskelijat säilyttävät paikkansa Suomen aktiivisimpina äänestäjinä.

Syksyn edustajistovaalit Lapista Lappeenrantaan ovat ohitse. Turussa ääntään käytti noin 42 prosenttia opiskelijoista. Luku on selvällä erolla maan korkein ja peräti 11 prosenttiyksikköä suurempi kuin äänestysinnokkuus ylioppilaskunnissa keskimäärin.

Ylioppilaskuntien äänestysprosentit

1. Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY)
42,0
2. Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (TTYY)
35,5
3. Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS)
34,3
4. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY)
33,7
5. Åbo Akademis Studentkår (ÅAS)
32,0
6. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY)*
31,6
7. Tampereen yliopiston ylioppilaskunta (Tamy)
31,3
8. Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY)
30,8
9. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY)
30,1
10. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY)
29,0
11. Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY)
28,5
12. Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY)
26,8
13. Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo)
24,3
14. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (LTKY)
24,2
Keskiarvo
31,0

*Vaalit vuonna 2016

Mikä on salaisuus Turun äänestysintoon? TYYn pääsihteerin Rauli Eleniuksen mukaan ainakin tiivis kampus, ehdokkaiden suuri määrä ja tiedekuntien omat vaalilistat.

”Meillä oli huikea määrä ehdokkaita. Suurin osa äänestää tuttuja ja kavereita, joten mitä enemmän ehdokkaita on, sitä korkeampi on myös äänestysprosentti.”

Jos ei muuten löydä itselleen sopivaa vaihtoehtoa, on Eleniuksen mukaan luontevaa äänestää oman tiedekunnan ehdokasta, sillä jokaisella tiedekunnalla on oma ryhmittymänsä.

Vahva yhteisöllisyys jyllää myös Turun yliopiston kampuksilla Porissa ja Raumalla. Paikalliset ehdokkaat ovat Eleniuksen mukaan tyypillisesti parhaiden ääniharavoiden joukossa.

Lopullinen vaalitulos täytti pääsihteerin odotukset.

”Olen tosi iloinen, että saimme näin hyvän äänestysprosentin, vaikka emme esimerkiksi ottaneet erillistä vaalityöntekijää. Kampanjoimme in house -voimilla ja luotimme siihen, että vaaliliitot tekevät hyvää työtä.”

Åbo Akademi paransi roimasti

Hienosti meni myös TYYn naapurissa Åbo Akademis Studentkårissa (ÅAS). Kun vaalien suunnittelu keväällä aloitettiin, tavoitteita asetettiin kaksi: ainakin 60 opiskelijaa lähtee ehdolle ja 30 prosenttia opiskelijoista äänestää.

Molemmat tavoitteet saavutettiin.

”Viime vaaleissa meillä oli vain 49 ehdokasta. Nyt tavoitteenamme oli saada yli 60 ehdokasta, missä myös onnistuimme. Se vaikutti varmasti tulokseen”, ÅAS:n tiedottaja Matias Dahlbäck kertoo.

Äänestysintoa heräteltiin myös ahkeralla some-markkinoinnilla ja kampuksella järjestetyillä vaalitapahtumilla. Lopulta ehdokkaita saatiin yli 70 ja äänestysinto nousi reilut 7 prosenttiyksikköä.

Suurimmassa osassa ylioppilaskuntia äänestysinnokkuus kasvoi. Vain neljällä kampuksella äänioikeuttaan käytti harvempi opiskelija kuin edellisissä edustajistovaaleissa.

Viime kevään kuntavaaleissa turkulaisista 59 prosenttia äänesti.

Lue lisää:

Edustajistovaalien selvä voittaja on kauppatieteiden, oikeustieteen ja lääketieteellisen opiskelijoiden vaalirengas

TYYn edustajistovaalien tulos on selvinnyt: vaalien häviäjät ovat Vihreä Vasemmisto, Eduxi ja Demokraatit, joka tippuu edustajistosta. (11/2017)

Olli Haapala (TyTe) on edustajistovaalien ääniharava: ”Vetää hiljaiseksi”

”Meiltä ei ollut hoitotieteen laitoksella ketään edes ehdokkaana viime kaudella. Nyt halusimme tuoda esiin, mitä hoitotiede on”, Haapala sanoo. (11/2017)

Kommentti: Journalismia, ei vaaliviestintää

"Eräänkin spin doctorin mielestä Tylkkärin pääkirjoituksessa ei saisi sanoa suoraan, että vaaleissa tavoitellaan voittoa. Höpsis! Totta kai joka ikinen kisaan lähtenyt ryhmä hakee vaaleissa menestystä. Jos väittää muuta, hurskastelee." (11/2017)